Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: O "wyższości" fotografii czarno-białej nad kolorową lub na odwrót

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Odp: O "wyższości" fotografii czarno-białej nad kolorową lub na odwrót

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    wraca do domu, zrzuca zdjęcia na kompa, niestety, światło było płaskie, kolory wyszły więc blade, balans bieli poszedł w kosmos, jak na złość zdjęcia były w jpg
    no to co robić? przecież jakieś efekty dwugodzinnego łażenia muszą być! To odpalamy jakąś akcję czy preset, najlepiej scrackowany plugin do PS i robimy artyzm...
    Niestety, fotografia do malowanie światłem. Jak go nie ma, to i czarnobiałe zdjęcia będą płaskie i bez wyrazu. Co robić? - głowi się więc fotograf amator?
    Jak to co? Dodaje się kontrastu, suwak "clarity" do oporu w prawo, wyciągamy z cienia co się da kosztem absurdalności sceny (jedno słońce a światło zewsząd) i można wrzucać do internetu -voila! właśnie zostałem artystą!
    Sugerujesz, że b/w nie wymaga odpowiedniego wywołania? Oczywiście, mówię o RAWach, bo kto robi w jpg i zdaje się na ułomną elektronikę w body.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jak ja uwielbiam tego typu, autorytatywne stwierdzenia.
    Wiem, że nie podoba ci się mój styl pisania, ale zawsze możesz obalić mój sposób rozumowania odwołując się do argumentów i przedstawiając swój punkt widzenia. Tak funkcjonuje forum. To nie facebook, że tylko lajkujemy.

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Eee tam - to już jest niemodne i zupełnie nieartystyczne ;P... teraz się robi tak :
    Też prawda

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Sugerujesz, że b/w nie wymaga odpowiedniego wywołania? Oczywiście, mówię o RAWach, bo kto robi w jpg i zdaje się na ułomną elektronikę w body.
    Sugeruję, że wiele osób właśnie tak myśli. Nie, że tak jest.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Znowu dyskusje o niczym istotnym! Przestańcie się doktoryzować....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

... zawsze możesz obalić mój sposób rozumowania odwołując się do argumentów i przedstawiając swój punkt widzenia.
    Wybacz ale na argument "Bosz... co za bzdura" nie mam kontrargumentu.
    Już jestem w tym wieku, że nie zależy mi, na udowodnieniu swojej racji. Po prostu, Twoja wypowiedź wydała mi się zbyt obcesowa.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość

Wybacz ale na argument "Bosz... co za bzdura" nie mam kontrargumentu.
    Już jestem w tym wieku, że nie zależy mi, na udowodnieniu swojej racji. Po prostu, Twoja wypowiedź wydała mi się zbyt obcesowa.
    Zacytowałeś tylko jej fragment, bez dalszej części wypowiedzi.
    Zobacz, zosia nie zgodziła się z moją wypowiedzią, przedstawiła swój punkt widzenia, a dyskusja była ciekawa mimo sporej różnicy zdań (tudzież niezrozumienia).
    Spróbuj i ty napisać coś od siebie w temacie zamiast prowadzić prywatne wojenki i personalne podjazdy.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Wybacz ale na argument "Bosz... co za bzdura" nie mam kontrargumentu./.../
    A: "Dżzas nie słuchaj go!" Chwila i jest kontrargument.

---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post był o 11:58 ----------

A to sorry...
    Nauczony doświadczeniem mogę napisać typowy scenariusz powstawania typowej czarnobiałej fotki.
    najpierw fotograf amator ma wolny czas więc postanawia pójść "na zdjęcia"
    potem pstryka co mu się spodoba
    wraca do domu, zrzuca zdjęcia na kompa, niestety, światło było płaskie, kolory wyszły więc blade, balans bieli poszedł w kosmos, jak na złość zdjęcia były w jpg
    no to co robić? przecież jakieś efekty dwugodzinnego łażenia muszą być! To odpalamy jakąś akcję czy preset, najlepiej scrackowany plugin do PS i robimy artyzm...
    Niestety, fotografia do malowanie światłem. Jak go nie ma, to i czarnobiałe zdjęcia będą płaskie i bez wyrazu. Co robić? - głowi się więc fotograf amator?
    Jak to co? Dodaje się kontrastu, suwak "clarity" do oporu w prawo, wyciągamy z cienia co się da kosztem absurdalności sceny (jedno słońce a światło zewsząd) i można wrzucać do internetu -voila! właśnie zostałem artystą!
    Muszę pozostawić całość posta, ponieważ odnoszę wrażenie, że zbyt wiele osób traktuje BW jako lajtową poprawę skopanej kolorowej fotki.
    A tym samym rośnie mit: BW łatwiej "wypolerować" a nic bardziej mylnego!
    Zda się Miron pisał o tym, że cyfrową czarno-białą fotę trudniej wołać i doprowadzić do ładu i pod tym chciałem się podpisać.
    Ale czy to stawia ją wyżej? Niee to grupa wielbicieli BW po prostu skuteczniej promuje swojego faworyta od grupy wielbicieli
    koloru. To jest lekka paranoja fotografia tak czarno-biała, jak i kolorowa może być piękna albo tragiczna.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Przyznam, że bardziej w tym wątku zależało mi na praktycznych wskazówkach(już co nieco było) lub np. wstawianiu dwóch zdjęć(kolor i cz.b.) i pokazanie dlaczego akurat jedno, czy drugie jest w tym przypadku lepsze, niż na teoretycznych dyskusjach.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

za późno
    teraz nikt ci zdjęcia cz-b niewrzuci żeby niewyjśc na pseudoartistę ;P

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Przyznam, że bardziej w tym wątku zależało mi na praktycznych wskazówkach(już co nieco było) lub np. wstawianiu dwóch zdjęć(kolor i cz.b.) i pokazanie dlaczego akurat jedno, czy drugie jest w tym przypadku lepsze, niż na teoretycznych dyskusjach.
    Sądzę, że wyobraźni Ci nie brakuje. Dlaczego akurat kolor ma przewagę nad czarno białym (bądź odwrotnie) takie przykłady bez zdjęć można sobie przedstawić. Naprzykład jedziesz samochodem na niebie pojawiła się wyjątkowo piękna tęcza (jeszcze takiej nie widziałeś) na dodatek krajobraz, pola, wyjątkowo sprzyjają kolorystycznie i jakbyś to pokazał w B&W czy w kolorze? Inny przykład, nurkujesz w ciepłych morzach, rafa koralowa, piękne egzotyczne kolorowe rybki, pokażesz to w czerni i bieli? Ktoś się nad tym wtedy zachwyci?
    edit
    Z takich naszych bardziej przyziemnych przykładów np. kwiaty najcześciej bedą lepiej wygladały w kolorze (chyba, ze zależy tylko na kształcie to moze być b&W)) także makro wyjątkowo rzadko lub wogóle nie widzi się w czerni i bieli. Krajobrazy powiedzmy już prawie pół na pół dobrze wygladają choć też częściej są pokazywane w kolorze.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.05.14 o 14:56
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

A to sorry...
    Nauczony doświadczeniem mogę napisać typowy scenariusz powstawania typowej czarnobiałej fotki.
    najpierw fotograf amator ma wolny czas więc postanawia pójść "na zdjęcia"
    potem pstryka co mu się spodoba
    Cóż mamy rózne doświadczenia...

Nie używam scrakowanych pługinów, używam histogramu, mam świadomośc co to jest balans bieli, prawie nie uzywam suwaka clarity i na pewno nie przesunę go do końca skali czy możliwości prograamu, nie aspiruję też na artystę i znowu wyszedłem na odmieńca.

Byłbym wdzięczny gdybyś użył lepiej naszego wspólnego bogatego polskiego języka i nie stosował takich jak powyższe uproszczeń.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.05.14 o 16:40
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro