Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: O "wyższości" fotografii czarno-białej nad kolorową lub na odwrót

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: O "wyższości" fotografii czarno-białej nad kolorową lub na odwrót

Aaaa... czyli tobie chodziło o drugą część wypowiedzi a przy pierwszej się zgadzamy (przynajniej mam nadzieję)
    Bardzo często nachodzi mnie na tym forum refleksja że muszę przejś kurs pisania ze zrozumieniem

To były dwie osobne myśli. Drugą mi wciąż przekręcasz... Nie pisałam o nadawaniu wartości (dodatniej, czy też uwartościowywaniu niewartościowego zdjęcia;P) tylko o jej zmienianiu.

tak pisałam: "Poza tym czarno-biała fotografia sama w sobie nadaje jakąś inną wartość (inną nie znaczy lepszą) zdjęciu ze względu na to że jest uwikłana w jakieś tradycje estetyczne i przez to niesie znaczenia/konwencje przedstawiania które rozpoznajemy np. postarza,"udokumetawia", nadaje powagi -wszystko to też zależne od kadru/tematu i kontekstu"

Nie uważam żeby bzdurą było to że używa się czasem fotografii cz-b żeby wejść w jakąś konwencję czy nawiązać do niej (o dostrzeganiu konwencji to nadawanie ideologii?)
    np. jeśli chcę zrobić współczesny portret a la Jadwiga Smosarska to nie zrobię go w kolorze (chyba że chcę z tą konwencją wchodzić w dialog), podobnie jeśli chcę zrobić sesję halloweenową w klimacie "Nosferatu - symfonia grozy" zrobię w czerni i bieli, jeśli chcę wziąć sobie jakieś zdarzenia i zrobić z nich pseudodokument też sobie mogę wykorzystać czerń i biel i tak dalej ... - to rozumiem przez zmianę wartości w tym przypadku.

Co do kolorów...jeżeli kolory autorowi zdjęcia się nie podobają za to kocha kadr beztych kolorów...to dlaczegóż miałby nie podążać za swoim mniemaniem?

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Dobra, doprecyzuję. Nie jest to moje odkrycie tylko znana fotografom zasada:
    - w kolorze fotografujemy, gdy chcemy zwrócić uwagę odbiorcy na szczegóły
    - czarnobiałe fotografie mają zwrócić uwagę odbiorcy na przedstawione emocje i wzajemne relacje.
    Dlatego fotografuję w czarnobieli.
    Tyle. Nie ma co dorabiać ideologii.
    Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie
    Na pewno będzie to pomocne.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Czyżby kolejny wątek zmierzał w stronę rozmów o fotografii ślubnej?
    Mam nadzieję, że nie

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Co do kolorów...jeżeli kolory autorowi zdjęcia się nie podobają za to kocha kadr beztych kolorów...to dlaczegóż miałby nie podążać za swoim mniemaniem?
    Ależ niech podąża. Mniemać może, co nie znaczy, że eksperyment będzie udany.
    Forumowa galeria pełna jest takich "pseudodokumentalnych" mniemań, że udało się zrobić czarnobiałe coś z kolorowego niczego

Podsumowując - żebyśmy się dobrze zrozumieli. Owszem, są przypadki o których piszesz (ratowanie ujęcia desaturacją), ale udane zabiegi tego typu to WYJĄTKI.
    Jeśli widzimy UDANE czarnobiałe zdjęcie, to najczęściej autor jest świadom zastosowanego zabiegu.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Jaclas, a podobają Ci się czarno-białe fotografie ? Lubisz je oglądać? Sprawia Ci frajdę ich robienie? Jeśli tak, to nie sugeruj się niczym, tylko spraw sobie i nam przyjemność. Sobie z robienia, nam z oglądania, a pierdoły w stylu "który pośladek d.. maryny jest ..." pozostaw malkontentom . I rob zdjęcia, które dają Ci frajdę ew kasę
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ach diabolique... zdecydowanie się nie rozumiemy...
    Owszem, są przypadki o których piszesz (ratowanie ujęcia desaturacją), ale udane zabiegi tego typu to WYJĄTKI.
    Nic o ratowaniu nie pisałam - tylko tyle, że niektórym ujęciom kolor szkodzi, a nie że czarnobiel braki wynagrodzi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Czarno biale trudniej jest dobrze obrobic niz kolor.Inna sprawa to analog z filmem czarno bialym .Tylko,ze tam wymagana jest znajomosc filtrow przed obiektywem.
    Nie dotyczy moj post fotografii reperterskiej.Tam kadr,i inne rzeczy graja pierwsze skrzypce.

---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post był o 19:41 ----------

tylko tyle, że niektórym ujęciom kolor szkodzi,
    Dobry i odpowiednio podany kolor nie szkodzi zadnym ujeciom.
    Nieumiejetnosc w obrabianiu koloru i usilowanie zganiania wlasnych brakow w obrobce szkodzi najbardziej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Czarno-białe kadry to oszustwo - tam jest kilkaset odcieni szarości, a nie tylko czerń i biel

A osobiście lubię niemal każdy swój kadr przerabiać w b/w. B/W jest bardziej wymagające, pomimo tego, że doskonale ukrywa prześwietlone niebo. W b/w nie oczarujesz ludzi przeciętnym kadrem o wybitnej kolorystyce. Tu faktycznie coś musi zagrać - albo konkretne wyczucie chwili i momentu, albo umiejętne wygenerowanie b/w z kreatywnym użyciem miksera kanałów. Ponieważ z tym pierwszym mam permanentny problem, kręcę sobie suwakami dla własnej snobistycznej radochy.

diabolique
    Gość

Ach diabolique... zdecydowanie się nie rozumiemy...
    A to sorry...
    Nauczony doświadczeniem mogę napisać typowy scenariusz powstawania typowej czarnobiałej fotki.
    najpierw fotograf amator ma wolny czas więc postanawia pójść "na zdjęcia"
    potem pstryka co mu się spodoba
    wraca do domu, zrzuca zdjęcia na kompa, niestety, światło było płaskie, kolory wyszły więc blade, balans bieli poszedł w kosmos, jak na złość zdjęcia były w jpg
    no to co robić? przecież jakieś efekty dwugodzinnego łażenia muszą być! To odpalamy jakąś akcję czy preset, najlepiej scrackowany plugin do PS i robimy artyzm...
    Niestety, fotografia do malowanie światłem. Jak go nie ma, to i czarnobiałe zdjęcia będą płaskie i bez wyrazu. Co robić? - głowi się więc fotograf amator?
    Jak to co? Dodaje się kontrastu, suwak "clarity" do oporu w prawo, wyciągamy z cienia co się da kosztem absurdalności sceny (jedno słońce a światło zewsząd) i można wrzucać do internetu -voila! właśnie zostałem artystą!

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Bosz... co za bzdura
    Jak ja uwielbiam tego typu, autorytatywne stwierdzenia.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

najpierw fotograf amator ma wolny czas więc postanawia pójść "na zdjęcia"
    potem pstryka co mu się spodoba
    wraca do domu, zrzuca zdjęcia na kompa, niestety, światło było płaskie, kolory wyszły więc blade, balans bieli poszedł w kosmos, jak na złość zdjęcia były w jpg
    no to co robić? przecież jakieś efekty dwugodzinnego łażenia muszą być! To odpalamy jakąś akcję czy preset, najlepiej scrackowany plugin do PS i robimy artyzm...
    Niestety, fotografia do malowanie światłem. Jak go nie ma, to i czarnobiałe zdjęcia będą płaskie i bez wyrazu. Co robić? - głowi się więc fotograf amator?
    Jak to co? Dodaje się kontrastu, suwak "clarity" do oporu w prawo, wyciągamy z cienia co się da kosztem absurdalności sceny (jedno słońce a światło zewsząd) i można wrzucać do internetu -voila! właśnie zostałem artystą!
    Eee tam - to już jest niemodne i zupełnie nieartystyczne ;P... teraz się robi tak :