zacząłem trochę bezkrwawo polować, potrzebuję konstruktywnej krytyki w tym zakresie
zacząłem trochę bezkrwawo polować, potrzebuję konstruktywnej krytyki w tym zakresie
Em1-mkII, m12-40, m40-150, MMF2, E-5, 12-60, EX-25,50-200, Raynox
Numeruj proszę swoje zdjęcia, będzie łatwiej rozmawiać.
Popatrz na wątek "Pokaż swojego ptaka", będziesz miał punkt odniesienia względem doświadczonych myśliwych.
Na pierwszym brakuje Ci kontrastu, a na wszystkich chyba trochę ostrości.
Mewa w locie jest całkiem, całkiem.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
Tak jak napisał Mareksopl nie ten kontrast, nie ta ostrość.
Pierwsze niestety do kosza - światło; kadrowo nie tragicznie (oprócz gałązki zasłaniającej ptaka).
Drugie bez lewej strony i raczej bardziej by pasowało w pionie, no i może ptak trochę niżej.
Trzecie lepiej by było żeby ptak był bardziej po prawej, a jeszcze lepiej na trawniku.
Czwarte ok, tylko szkoda poucinanych skrzydeł.
Ostatnio edytowane przez ronin75 ; 17.05.14 o 20:43
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Materiał z tego wątku doskonale wpisuje się w niedawną dyskusję 'obrabiać zdjęcia, czy nie'. Żywy przykład na to, jak z matrycy może wyglądać 'płaski' obraz, jaki ona zarejestruje.
Co do zdjęć - ćwiczenie czyni mistrza. Podobnie, jak odpowiednie wywołanie w programie do wywoływania zdjęć - a tutaj co najmniej wymagane jest poprawienie kontrastu, oraz ewentualne kadrowanie. Z tym, że kadrowanie można uskutecznić w terenie precyzyjniej określając położenie obiektów - na początek choćby wg. złotego podziału.
Już wiesz że gdzieniegdzie trochę nie ten kontrast, ostrość, kadrowanie itp.
To co mogę Ci podpowiedzieć z własnego niezbyt dużego doświadczenia - postrzelaj trochę z różnymi ustawieniami aparatu tak żeby być świadomym jakich ustawień używasz. Po czasie mniej więcej zaczniesz rozumieć jaki czas, przysłona, ISO ... i jakie funkcje stosować żeby było dobrze. Nie przyjdzie to szybko ale jak już będzie wychodzić da dużo frajdy.
Przeglądaj inne wątki z działu ocena zdjęć, oglądaj zdjęcia z galerii, patrz jak są oceniane.
Wrzucaj swoje fotki do wątku, tak żeby po pierwsze widzieć postęp, po drugie posiłkować się pomocą koleżanek i kolegów "po fachu"
Czekamy na następne fotki
Ostatnio edytowane przez RafalK ; 17.05.14 o 21:24
OMD E-M10 II, 14-42; 70-300 (duży E); Raynox MSN-202, DCR-250
Moje wątki:
Rafałowe pierwsze kroki
Raynox DCR250 vs MSN202
Na razie starałem sie ustawiać obiekty w miejsca złotej zasady trójpodziału, podchodzić do nich tak aby ich nie spłoszyć, ćwiczyc ostrość ustawiając na oko ptaszyny, sporo nauki przede mną....pomimo niedoskonałości technicznych moich zdjeć, zabawa nad morzem gdzie ustrzelilem te okazy, a także w środku miasta na osiedlu (gołąbki, kawki, wróbelki) z takim polowaniem jest przednia... wszystko robione z ręki bez statywu...dziękuje za konstruktywną krytykę.
I oglądaj dużo zdjęć innych i staraj się robić "podobne". A jak się wkręcisz, to z czasem wyrobisz sobie swój własny styl
jeszcze ten miejski... utrzymanie ostrości z ręki jest wyzwaniem..
Do tego roku byl to e-420 i kitowe obiektywy, ale całkiem niedawno zainwestowałem w szkła 70-300 i 12-60 oraz e-5. Ptaszki byly robione jak jeszcze nie miałem e-5 czyli 420 i 70-300