To ciekawe, jedno i drugie Oly, więc powinno lepiej współpracować jak mój zestaw - też mam 70-300, a korpus Panasonic DMC-L10.
To ciekawe, jedno i drugie Oly, więc powinno lepiej współpracować jak mój zestaw - też mam 70-300, a korpus Panasonic DMC-L10.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
ja poradziłbym Ci jak najszybciej zacznij chodzić na fotołowy ze statywem, powinny skończyć się kłopoty z ostrością. długi obiektyw tego wymaga, szczególnie nie za jasny.
szkoda nieostrej pliszki.
uważaj, takie łowy wciągają po szyję![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
tryb M, S-AF, pliszkę zrobiłem seryjnie
Ostatnio edytowane przez Szczecluk ; 18.05.14 o 21:37
Em1-mkII, m12-40, m40-150, MMF2, E-5, 12-60, EX-25,50-200, Raynox
do poruszającej się przyrody używaj ciąglego af, i myslę że praktyczniej będzie używac programu preselekcji przesłony lub czasu migawki. ja stosuję zamiennie te dwa tryby.
znaczenie będzie miał też wybór pkt af do ostrzenia. jeśli używasz wszystkich zawsze może ostrość się złapać tam gdzie nie trzeba
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
ISO 100, 1/800s f=5,6 300 mm
Na tych parametrach powinno wyjść ostre jak żyleta. Fakt, to E-420 a i 300 mm w obiektywie 70-300 nie grzeszy ostrością.
Raczej nie dokręcaj do końca. Ustawiaj tak ok. 250 mm a przysłonę ustaw na 7,0 do 8,0.(na początek. Potem jak się nauczysz, możesz dawać minimalne przysłony)
Nie bój się wysokiego ISO. W E-420 spokojnie możesz podnieść do 400, a w nowym E-5 do 1600 ISO.
Sprawdź czy masz włączoną stabilizację w aparacie.
Sprawdź też czy z tym konkretnym obiektywem nie masz błędu BF / FF (back focus/front focus). W E-5 jest możliwość mikroregulacji tych parametrów.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z dzisiejszego poranka przed blokiem...zdjęcie 1, 2,3
tym razem nie ptaszki (one poleciały do otwartego wątku) ale makroprzyroda... jest gdzieś otwarty wątek makro bo nie zauważyłem...
kurcze,
o pierwszym zdjęciu nic dobrego nie powiem
drugie - mogłeś listka mu zapodać, już byłoby bardziej naturalnie, a nie tak na betonie, szukam ostrości i nie znajduję jej, niech kolega zada sobie trud i położy się na pempku, ale własnymi wtedy zrobi zdjęcie ślimakowi, perspektywa dużo wnosi do zdjęcia.
za pozwoleniem, wiem że to autorski wątek, ale... początkujących, więc pokarzę o co mi chodzi. to są kadry poglądowe, dopasowane do tematu
zdjęcie na parapecie, jednak z listkiem jest inaczej
tu perspektywa obiektu który fotografujesz - przy samej ziemi i ostrość świadomie wybierana - gdzie ma być, zabawa go też ma znaczenie jak widać
dawno się tak nie wymądrzałem, jest mi niezmiernie głupio, bo i na co dzień nie mam zbytnio czym,
ale ćwicz, trop zwierzynę i nie idź na łatwiznę. kolana trzeba mocno zginać![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||