Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 107

Wątek: obróbka a "wartość" zdjęcia

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: obróbka a "wartość" zdjęcia

wtedy kończy się kunszt fotografa a zaczyna kunszt grafika

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    wtedy kończy się kunszt fotografa a zaczyna kunszt grafika
    Si, pod warunkiem, że rzeczony grafik nie wciska kitu, że tak to wyglądało w naturze.
    Tak jak pisała Spamerka z Konieczności, Kierowniczka Wodopoju vel bufetowa:

Cytat Zamieszczone przez bufetowa
    A jeśli chodzi o grafikę, czymś innym są dla mnie np. prace dr_feelgooda, które w większości z założenia są fotomontażami, ja o tym wiem i może mi się podobać lub nie stopień nagromadzenia "bajerów". Nie czuję się oszukiwana.
    To jest ok.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    A jeżeli tego nie widzisz a dowiadujesz się, że ta piełkna sielanka, którą się zachwycałaś w kadrze jako cudem natury, to efekt "międolenia". Jak to klasyfikujesz?
    Czuję się zawiedziona Głupie to, wiem...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Czuję się zawiedziona Głupie to, wiem...
    Ależ skąd! Zawsze oglądając piękno chciałoby się widzieć to w naturze, to bardzo zdrowe i ludzkie.
    I to, że nie lubimy być oszukiwani też.

P.S.
    Ubierz się wreszcie, bo jak patrzę na Ciebie w tym kocu, w chałupie na wsi to mi zimno.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 17.05.14 o 12:32
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Ja mam tylko taką cichą nadzieję, że ta dyskusja (choć ciekawa) nie przeniesie się na nasze spotkanie w Wysowej....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

barmichal76
    Gość

Odp: Klubowicz w Grand Press Photo

Na marginesie gratulacji i przy okazji konkursu Grand Press Photo - oglądałem nagrodzone prace i moją uwagę przyciągnęły cztery fotografie:

pierwsza, druga, trzecia i czwarta

Wszystkie z obróbką, którą delikatnie nazwałbym przedobrzoną (głównie efekt halo). Dopiero później doczytałem, że wszystkie są autorstwa Tomasza Gudzowatego, którego zdjęcia zwykle mi się bardzo podobają. Czy Waszym zdaniem po pierwsze taka obróbka jest uzasadniona? Po drugie, czy przyznanie nagród pokazuje, że może nie powinienem napisać, że jest przedobrzona?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

myślę, że nagrodzony został reportaż i sposób przedstawienia tych ludzi, a że taka konkretna obróbka autorowi pasowała? Kto może wiedzieć "co autor miał na myśli"

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Wszystkie z obróbką, którą delikatnie nazwałbym przedobrzoną (głównie efekt halo).
    Nie wiem czy słowo "obróbka" jest tu właściwe. Jeśli nic się nie zmieniło, to Gudzowaty fotografuje analogowym wielkim formatem (Linhofem) i wywołuje klasycznie, w ciemni. Więc to nie "efekt halo" tylko maskowanie pod powiększalnikiem.
    Sprawa ma też swoje drugie dno, ale to chyba ma niewielki związek ze sprawą.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie wiem czy słowo "obróbka" jest tu właściwe. Jeśli nic się nie zmieniło, to Gudzowaty fotografuje analogowym wielkim formatem (Linhofem) i wywołuje klasycznie, w ciemni. Więc to nie "efekt halo" tylko maskowanie pod powiększalnikiem.
    Sprawa ma też swoje drugie dno, ale to chyba ma niewielki związek ze sprawą.
    W takim razie czy użycie takiego, a nie innego rozwiązania technicznego (analog+powiększalnik) usprawiedliwia coś, co obecnie zwykle traktuje się za błąd fotografa? Jakbym zrobił podobne zdjęcie cyfrą i podobnie maskował w LR, to jestem przekonany, że odbiór zdjęcia byłby niekoniecznie pozytywny. Czy dla jury konkursu fotograficznego nie stanowi to problemu? Przy skrajnym podejściu mozna powiedzieć, że źle naświetlił kadr, skoro musiał "tak wyciągać" z cieni...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Czy dla jury konkursu fotograficznego nie stanowi to problemu? Przy skrajnym podejściu mozna powiedzieć, że źle naświetlił kadr, skoro musiał "tak wyciągać" z cieni...
    Myślę, że dla TEGO jury ważniejsze było o czym opowiada ten reportaż. I nie oceniali go przez pryzmat jednego czy dwóch zdjęć, ale całego zestawu (plus opis, o czym często się zapomina). Gdyby nie ten reportaż wiele osób nie wiedziałoby o takim rytuale i to jest wartość tego materiału, a nie obecność lub brak efektu halo