Witam , czy ktos wie w jaki sposob odbywa sie pomiar swiatla w omd em5 ? Czy swiatlomierz dokonuje pomiaru w centralnym punkcie czy tez "podaza" za punktem AF?
Z gory dzieki za odp.
Witam , czy ktos wie w jaki sposob odbywa sie pomiar swiatla w omd em5 ? Czy swiatlomierz dokonuje pomiaru w centralnym punkcie czy tez "podaza" za punktem AF?
Z gory dzieki za odp.
Olympus to juz przeszlosc... ucieklem do Canona.
Pstrykacz amatorobecnie uzywam omd em5
olek 11-22mm f2.8 / panas 14mm f2.5 / panas 20mm f1.7 / olek 45mm f1.8 / olek 40-150mm f4/ 25mm f1.4 cctv lens / bezuzyteczny olek 14-42mm f3.5 / oly mmf-3 / 2x fl-36R
Wczesniej e-pl3
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
tak wlasnie myslalem, ze przy pomiarze punktowym tak jest ... czyli w takim przypadku af w centralnym punkcie i zabawa w przekadrowywanie... (?)
hmmm dalej nie czaje co z pozostalym pomiarami? mozesz wyjasnic bardziej szczegolowoJak narazie "nie doroslem" do pomiaru punktowego
![]()
Olympus to juz przeszlosc... ucieklem do Canona.
Pstrykacz amatorobecnie uzywam omd em5
olek 11-22mm f2.8 / panas 14mm f2.5 / panas 20mm f1.7 / olek 45mm f1.8 / olek 40-150mm f4/ 25mm f1.4 cctv lens / bezuzyteczny olek 14-42mm f3.5 / oly mmf-3 / 2x fl-36R
Wczesniej e-pl3
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
AF i AE mają ze sobą niewiele wspólnego, stąd cała tabela i multum ustawień co robi aparat po wciśnięciu spustu do połowy/do końca i w dodatku jakim trybie pracuje S-AF/C-AF/M.
Stąd też możliwość blokady guzikiem AEL/AFL (do ustawienia , zależy jak komu wygodniej przekadrowywać).
AEL = auto exposure locked = blokada ekspozycji
AFL = auto focus locked = blokada ostrości
Wyjątkiem jest tu pomiar matrycowy, w 2-ch przypadkach:
- w trybach automatyki typu krajobraz czy świece - tutaj ma zaprogramowane żeby ustawić najlepiej jak umie ekspozycję do programu (świeca jest innej jasności niż tło)
- z włączonym wyszukiwaniem twarzy/oka - to jest jedyny tryb gdzie aparat przykłada większą wagę ekspozycji do punktu ostrzenia, ale nie jest to pomiar punktowy
Niektóre aparaty jak np mój EM10 i pewnie tytułowy EM5 mają możliwość wyboru innej nastawy AE dla pracy w programach tematycznych a innej do AEL (ja mam ten pierwszy jako matrycowy, bo automatyka działa moim zdaniem dobrze, a pod guzikiem AEL mam przeważnie punktowy).
--> stopka![]()
Polecam się