Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: [Test Tymczasowy] czyli Sigma 60mm2.8 na PEN'ie E-P5

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: [Test Tymczasowy] czyli Sigma 60mm2.8 na PEN'ie E-P5

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jak na razie to na to szkło nie ma szczególnych obniżek. Cena waha się od około 620 do 750zł (cena u dystrybutora 690zł).

PS
    Nie rozumiem, dlaczego do tej pory Sigma nie ma swojego bezlustrowca, tylko wciska te kompakty z przyspawanymi szkłami. Przecież body z foveon'em plus te trzy b. dobre stałki 19,30,60 dały by rewelacyjny systemik i pod kątem obrazowania i pod kątem ceny szkła.
    Trabilem o tym z SP Januszem od prawie 2 lat. Rozmawialismy nawet w temacie z Kazuto. Niestety Sigma ma bardzo inne podjescie do rynku i traktuje swoje puszki chyba tylko wylacznie jak dodatek do szkiel.

Bezlusterkowiec wielkosci malych merili + wymienne szkla (te, ktore wypuscili do maluchow) wafel odciety z duzego merilla (tak20pare mpix po przeliczeniu 3 warstw) i 2 lata temu co trzecia osoba lansowalaby sie z Sigma, niestety zycie toczy sie dalej.

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ja nawet kupiłbym jeden z tych trzech merilli z przyspawanym szkłem, ale czemu one takie drogie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

Zachęcony testem tymczasowego zakupiłem ten obiektyw. Znalazłem w sklepie za 625,33 zł -czarny. Właśnie po południu odebrałem. Opakowanie i to co w opakowaniu robi b. dobre wrażenie. Po wyjęciu obiektywu nieco irytujące jest odczucie, że w srodku ktoś nawrzucał luzem części i się przemieszczają z "hałasem". Ale po lekturach różnych artykułów wiedziałem, że "ten typ tak ma". Po podpięciu do body i włączeniu aparatu niepokój ustępuje. Jeszcze dwie ( i narazie tylko) rzeczy irytują nieco:
    - osłona p. słoneczna bardzo luźno wpina się w obiektyw i odnosi się wrażenie, że lada moment się wypnie.
    - obiektyw jest tak śliski, że trzeba poćwiczyć jego wpinanie do i wypinanie z body. Sigma wpadła ze skrajności w skrajność najpierw produkowała "mechate" obiektywy teraz z "polerem".
    Po kilku zrobionych na szybko pstrykach satysfakcja. Pieniądze warte każdego wydanego grosika. Tak na szybko: Relacja jakość/cena wręcz niewiarygodna.
    P.S Tymczasowy wybacz, że w Twoim wątku, ale na temat!
    Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 15.05.14 o 20:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez DzejPi Zobacz posta
    Po podpięciu do body i włączeniu aparatu niepokój ustępuje. Jeszcze dwie ( i narazie tylko) rzeczy irytują nieco:
    - osłona p. słoneczna bardzo luźno wpina się w obiektyw i odnosi się wrażenie, że lada moment się wypnie.
    W moim egzemplarzu wręcz przeciwnie, osłona jest bardzo mocno spasowana i bardzo dobrze się trzyma. Może musisz inaczej zapiąć - u mnie po zapięciu zgrywają się takie dwa białe znaczniki.

- obiektyw jest tak śliski, że trzeba poćwiczyć jego wpinanie do i wypinanie z body. Sigma wpadła ze skrajności w skrajność najpierw produkowała "mechate" obiektywy teraz z "polerem".
    Fakt, pozostają ślady paluchów. Pierścień ostrości jest tak cienki, że jak się nieco mocnej ściśnie palcami to nie chce się obracać - stare modele też tak miały z tym pierścieniem przysłony.

P.S Tymczasowy wybacz, że w Twoim wątku, ale na temat!
    Jak najbardziej można pisać, przynajmniej wszystko o S60 będzie w jednym wątku.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mam pytanie - czy ta Sigma ma funkcję makro jak Olkowy odpowiednik, czy to tylko "zwykły" obiektyw ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Mam pytanie - czy ta Sigma ma funkcję makro jak Olkowy odpowiednik, czy to tylko "zwykły" obiektyw ?
    Macro nie ma, ale ma minimalną odległość ostrzenia równą 50cm, co jak na protretówki w ekwiwalencie 120mm jest dobrym wynikiem. Można robić bardzo ciasny portret.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Macro nie ma, ale ma minimalną odległość ostrzenia równą 50cm, co jak na protretówki w ekwiwalencie 120mm jest dobrym wynikiem. Można robić bardzo ciasny portret.
    Dziękuję Ci bardzo. Jak wiesz - ja i portret, hmm raczej nie chodzimy tymi samymi drogami
    Zastanawia mnie gdyby założyć pierścienie Kenko i tę Sigmę to czy odwzorowanie nie byłoby większe niż w Olku. Cenowo (z pierścieniami) wyjdzie pewnie podobnie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5011447orf.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	999,5 KB
ID:	117629Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5011452orf.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	972,2 KB
ID:	117630
    Dziękuję Ci bardzo. Jak wiesz - ja i portret, hmm raczej nie chodzimy tymi samymi drogami
    Zastanawia mnie gdyby założyć pierścienie Kenko i tę Sigmę to czy odwzorowanie nie byłoby większe niż w Olku. Cenowo (z pierścieniami) wyjdzie pewnie podobnie.
    Czyste orf'y w jpg'u, odległość ostrzenia odpowiednio 0.600m i 0.585m.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

[QUOTE=tymczasowy_;1087012]W moim egzemplarzu wręcz przeciwnie, osłona jest bardzo mocno spasowana i bardzo dobrze się trzyma. Może musisz inaczej zapiąć - u mnie po zapięciu zgrywają się takie dwa białe znaczniki.

Rzeczywiscie na spokojnie dzisiaj podszedłem do sprawy. Mechanizm zaczepiający osłonę do obiektywu świetnie działa. Należy zwracać uwagę na białe znaczniki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Myślę, że po użyciu pierścieni funkcja macro w S60 ulegnie znacznej poprawie.

Jeszcze w czasach 4/3 kupiłem taki wynalazek do obiektywu OM Zuiko 50mm1.8 przekształcający go w obiektyw macro, to naprawdę działało. Nie pamiętam, ale nawet odwzorowanie 2:1 (a może nawet lepiej) udawało się uzyska ... niestety z ostrzeniem takim zestawem to była masakra (nie było wtedy jeszcze puszek 4/3 z LV).

PS
    Z kolei, jak tak kocham fotki macro, że w zupełności mi wystarcza do tych celów mZD12-40