Ostatnio edytowane przez ziemia01 ; 14.05.14 o 13:12
Napewno wiecej €i urlopu
teraz rozeznam sie cenowo co i jak.
dziekowac za pomoc
Witam Wszystkich bardzo serdecznie
1. Przymierzam się do do zakupu Olka tylko mam dylemat odnośnie jakości obrazka pomiędzy OMD EM-1 a OMD EM-5. Mniej więcej różnice znam między nimi - wykresy, słupki są ważne ale przy tym można zgłupieć. Interesuje mnie czy strasznie ten szum przeszkadza czy nie psuje strasznie fotki. czy są straszne różnice między tymi puszkami. (nie mówiąc o wodotryskach z których się rzadko korzysta) 2. Czy brać z obiektywem 12-40 czy 12-50 + jakaś stałeczka?
3. Czy M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 jest w wersji czarnej ?
Nie ukrywam, że bardzo poważnie zastanawiam się na lutrem K-3 Pentaxa ale:
1. Miałem już lustra C i N sprzedałem bo gabaryty
2. Pentax podobnie jak OMD jest bardzo solidny i śliczny tylko trochę chyba kuleje serwis i uboga troszkę szklarnia
3. Serwis Olympusa dużo Osób chwali no i sam system jest bardzo mobilny i ogólnie fajny.
Jeżeli Ktoś mógłby coś podpowiedzieć i doradzić będę wdzięczny
Pozdrawiam Grzegorz
Zwięźle:
1. nie ma różnic strasznych
2. ja bym brał 12-40, kiedyś później stałkę
3. jest
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Dzięki za treściwą podpowiedź - przeczytać 441 stron wątku to coś strasznego
Czy ten 12-40 takie pseudo makro tez zrobi i dobrze to wygląda. Poza tym stałki nie potrzebuje jakby ten 12-40 fajnie małą i przyjemnie dla oka głębię pokazywał - Lubię takie fotki![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Nie piszesz jakie zdjęcia chcesz robić. 12-40 ma skalę odwzorowania około 0,32 więc takie duże pseudomakro, podobne jak w 12-50 zrobi. Jakością miażdży 12-50 i dla mnie wybór jest prosty. 12-40 jest jasny więc na stałkę nie ma dużej presji, chyba że jakąś dłuższą.
Co do szumów to nie mam E-M1 więc nie porównam. Z opisów wynika, że lepszy E-M1 dla dużych ISO nie jest to jednak duża różnica, pojawiły się też głosy, że dla długich czasów jest odwrotnie - lepszy E-M5.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
1.Właśnie tez się skłaniam do EM-5 i 12-40 - kupować to raz a dobrze. Zdjęcia jakie robię hmm różne co mi się spodoba - nie jestem jakoś na czymś strasznie skoncentrowany. Trochę włóczę się po górach więc częściej widoczki może.
2. Może Ktoś zna stronę gdzie są przykładowe RAW do pobrania - coś nie mogę znaleźć
z góry dziękuję![]()
Ostatnio edytowane przez alnico ; 24.08.14 o 00:50
No niestety cena gra rolę. Chyba poważnie rozważę 12-40 do tego kiedyś 60 makro i by był spoko. Dziękuję za "sugerację"![]()