Strona 217 z 218 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.161 do 2.170 z 2179

Wątek: Modele, makiety, dioramy ... (wątek zbiorowy)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    2036. Kawasaki Ki-61-II Hien

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ki-61-II.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	151,1 KB
ID:	266983

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    2036. Kawasaki Ki-61-II Hien

Nazwa:	Ki-61-II.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	151,1 KB
ID:	266983
    To na pewno nie jest Hien/Tony bo to był jednoosobowy myślliwiec, To na zdjęciu najbardziej wygląda mi na samolot torpedowy Yokosuka "Jill" Kawasaki to może być ten ogon w cetki po prawej stronie ony bywały tak malowane

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    2004. Focke-Wulf Triebflügel - 1:35

Załącznik 266478
    Zawsze śmieszą mnie pieczołowicie odtworzone modele maszyn które tylko były projektem na deskach kreślarskich, zwłaszcza niemieckie wunderwaffe z końca wojny, jak to rotujące skrzydło z silnikami na końcach, to raczej nie miało prawa latać, ilość technicznych i technologicznych problemów do rozwiazania była by niebywała,

to były takie studyjne projekty, czesto robione dla wyciągniecia kasy jak i uchronienia projektantów przed wysłaniem na front wschodni albo wcielenie do volkssturmu w końcówce wojny jak waliły sie wszystkie fronty. Czytałem ostatnio historię samolotu odrzutowego Lippish p13a który miał być napędzany koksem Idea znakomita dla III rzeszy odcietej od paliw, ale dopracowanie takiego pomysłu do formy operacyjnej to by było kilka lat chyba. Ale model tego samolotu oczywiście jest Nawet w wykonaniu szacownego Revella a nie jakiejś manufaktury robiącej odlewy z żywicy

https://mail.modelingmadness.com/sco.../luft/p13a.htm
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 28.04.25 o 15:38

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    To na pewno nie jest Hien/Tony bo to był jednoosobowy myślliwiec,
    Z nazwą modelu na pewno coś jest nie tak - oznaczenie 'Hien' miał Kawasaki Ki-61, Kawasaki KI-61-II miał oznaczenie 'Kai'. Tak jak piszesz oba były samolotami jednoosobowymi a kształt kabiny modelu sugeruje wersję dwuosobową.

To na zdjęciu najbardziej wygląda mi na samolot torpedowy Yokosuka "Jill"
    Chyba Yokosuka D4Y Suisei 'Judy'? Faktycznie to może być model tego samolotu we wcześniejszej wersji z rzędowym silnikiem Aichi Atsuta 12 lub Aichi Atsuta 32 produkowanym na niemieckiej licencji (późniejsze wersje D4Y miały gwiazdowy silnik Mitsubishi Kinsei 62). Oznaczenie 'Jill' miał Nakajima B6N Tenzan którego możemy wykluczyć gdyż napędzany był silnikiem w układzie podwójnej gwiazdy.

Kawasaki to może być ten ogon w cetki po prawej stronie ony bywały tak malowane
    Nie wiem do jakiego samolotu należy ogon po prawej stronie, ale przesunięty do przodu statecznik poziomy wskazuje że to nie Kawasaki Ki-61 - zarówno wersje Ki61-I Hien jak i Ki-61-II Kai miały statecznik poziomy na końcu ogona.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Faktycznie Judy a nie Jill, gdzieś mie się w pamieci nie ta nazwa przykleila, natomiast ten ogonek po prawej, po twojej analizie, i krótkich poszukiwaniach, obstawiam:

https://modelingmadness.com/scott/ax...a/48/09194.htm

czyli myśliwiec Nakajima ki-44, chyba jedyny ma tak daleko odsuniety od końca ogona statecznik poziomy

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Faktycznie Judy a nie Jill, gdzieś mie się w pamieci nie ta nazwa przykleila, natomiast ten ogonek po prawej, po twojej analizie, i krótkich poszukiwaniach, obstawiam:

https://modelingmadness.com/scott/ax...a/48/09194.htm

czyli myśliwiec Nakajima ki-44, chyba jedyny ma tak daleko odsuniety od końca ogona statecznik poziomy
    Prawdopodobnie masz rację.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    To na pewno nie jest Hien/Tony bo to był jednoosobowy myślliwiec
    Racja. Nigdy nie interesowałem się zbytnio drugowojennym lotnictwem japońskim. W tym przypadku, nie przyjrzałem się należycie temu modelowi, mając w pamięci, że w tamtym czasie, Japończycy produkowali niewiele samolotów, napędzanych silnikami widlastymi.

Zawsze śmieszą mnie pieczołowicie odtworzone modele maszyn które tylko były projektem na deskach kreślarskich, zwłaszcza niemieckie wunderwaffe z końca wojny, jak to rotujące skrzydło z silnikami na końcach, to raczej nie miało prawa latać, ilość technicznych i technologicznych problemów do rozwiazania była by niebywała,to były takie studyjne projekty, czesto robione dla wyciągniecia kasy jak i uchronienia projektantów przed wysłaniem na front wschodni albo wcielenie do volkssturmu w końcówce wojny jak waliły sie wszystkie fronty.
    To fakt. Nie wiem po co wypuszczać na rynek taki badziew, będący w istocie fantazją na temat czegoś, co nie wiadomo nawet, jak dokładnie wyglądało.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Z nazwą modelu na pewno coś jest nie tak - oznaczenie 'Hien' miał Kawasaki Ki-61, Kawasaki KI-61-II miał oznaczenie 'Kai'. Tak jak piszesz oba były samolotami jednoosobowymi a kształt kabiny modelu sugeruje wersję dwuosobową.
    Masz rację jest to Yokosuka D4Y Suisei (Judy) wczesnych wersji, z widlastym silnikiem Aichi AE1 Atsuta.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Nie wiem do jakiego samolotu należy ogon po prawej stronie, ale przesunięty do przodu statecznik poziomy wskazuje że to nie Kawasaki Ki-61 - zarówno wersje Ki61-I Hien jak i Ki-61-II Kai miały statecznik poziomy na końcu ogona.
    Już go tu kiedyś wrzucałem - to ten typ.

W tym przypadku nie będzie wątpliwości, jaki to model.

2038. Ford Mustang pierwszej generacji, w wersji SportsRoof.

Nazwa:	Ford Mustang.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	178,3 KB
ID:	267012

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    2039. Scout Trooper + Speeder Bike 74-Z.

Nazwa:	Scout Trooper, 74-Z.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	223,7 KB
ID:	267049

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    2040. PzKpfw VI Tiger - 1:72