Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 1.05.14 o 13:19
Mogę Tawułkę grzebnąć?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Możesz. 800x600 Ci wystarczy?
Tak jak najbardziej, przede wszystkim: fajnie widzieć Twoje foty!
Zamiar: pokazać płatki i ich szczegóły.
Droga: zaznacz wg koloru-> kwiat ok. 78% tolerancji->utwórz warstwę z zaznaczenia->
na warstwie kwiat: kolor selektywny-> szary +czerń->żółty -nieb.ziel +czerń.
Warstwa żwir: lekka desaturacja-> kolor selektywny szary -czerń
Wynik dziwny:
![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Nie mam zastrzeżeń do Twojej wersji. Aczkolwiek powyłaziły pewne mazie / cienie na liściach, których nie ma na oryginalnym zdjęciu - fotka była robiona po zachodzie słońca, więc nie mogło być żadnych cieni.
W rzeczywistości na tej odmianie tawułki "żyłki" na listkach nie są mocno widoczne.
Jednak sam nie używam PS'a - jedyne zmiany wprowadzam za pomocą LR.
Ponieważ pierwszą wersję tworzyłem mając w pamięci rzeczywisty wygląd tawułki, wygląda ona jak wygląda w rzeczywistości.
Poniżej daję nieco bardzie zakombinowaną wersję zbliżoną do Twojej, ale w dalszym ciągu tylko LR.
Mam jeszcze jeden pomysł na poprawę tego zdjęcia, ale wymaga to zrobienie nowej fotki, bo sposób jest naturalny![]()
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 1.05.14 o 14:11
Ja się ostatnio jaram Mitakonem 50/f0.95 więc mój głos na wersję ahuttaChociaż wszystkie są ok, jeno 3. pierwotna, jakby troszkę przepalona na mój gust. Będę zaglądać.
pzdr
http://www.chiny-info.pl - Blog + subiektywny przewodnik po Chinach
Made in China - Facebook
Chińskie początki z E-M10 - wątek
Jedno zdjęcie, kilka przeróbek i od razu widać kto czym się jara ...
A to wydobywaniem detali, których nie ma, a to minimalną GO (brrrrrr brrrrr przechodzą mnie Pieńkowskie dreszcze)
Robiąc tą fotkę zainteresowało mnie zderzenie ciepłych odcieni krzewu z zimną barwą i fakturą kamieni w niebieskawym oświetleniu występującym po zachodzie Słońca. Wersja pierwotna jest prawie jak z aparatu. Przepaleń żadnych nie ma - wystarczy sprawdzić histogram - aparat na pewno nie przepalił, bo moja jedyna zmiana polegała na kontrolowanym rozjaśnieniu ekspozycji o 0,9EV.
5. Modrzew
6. Lawenda