Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Troszkę pytań o Olympus E-500

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    [...] i wielkość krążka rozproszenia, a nie wielkość matrycy.
    A wielkość krążka rozproszenia od czego zależy?
    Co to jest krążek rozproszenia?
    Kiedy obiektyw nie jest nastawiony dokładnie na ostro, obrazem punktu na negatywie nie jest punkt lecz krążek o pewnej średnicy. Jeśli średnica ta będzie wystarczająco mała, obraz będzie mimo to wydawał się ostry. Oczywiście maksymalna możliwa średnica krążka rozproszenia zależy od przewidzianego stopnia powiększenia negatywu, kryteriów i ostrości wzroku oglądającego, itp. Ogólnie przyjęta jest za maksymalną dopuszczalną wielkość krążka rozpraszania równa 0.03 mm. Inna reguła przyjmuje za dopuszczalną 1/2000 przekątnej negatywu - około 0.021 mm dla filmu 35mm; jest to wartość przyjęta przez Rollei i Schneidera. Zeiss i Sinar przyjmują 0.025 mm.
    Poczytaj też tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tylko żeby nie było kolejnych pomyłek - wielkość krążka rozproszenia nie wpływa na to jak będzie wyglądać GO na zdjęciu oglądanym w warunkach naturalnych (czyli w stałych wymiarach rzeczywistych). Mniejszy krążek jedynie zwiększa poziom detali na zdjęciu i przez to zaczynamy w GO zauważać nieostrość tam, gdzie przy mniejszej rozdzielczości widzieliśmy ostro (bo brakowało rozdzielczości). Natomiast przy pomniejszeniu zdjęć do tej samej rozdzielczości, będą one wyglądać identycznie.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dorjan, coś Ty taki nerwowy. Posłużę się przykładem: Matryca w E500 jest fizycznie mniejsza od np. matrycy Nikona D40, stąd przeliczniki na tzw. pełna klatkę 24x36mm wynosi odp. x2 i x1.5 Posługując się kalkulatorem dla prostoty obliczeń przyjąłem ogniskową 60mm dla formatu 24x36/ czyli 60:1,5=40 dla Nikona i 60;2=30 dla Olympusa E500/, przysłonę f=4.0 i odległość 10m Wyniki są następujące; NikonD40 ostrzy w przedziale 19.9-6,68=13,2m zaś Olympus 29,8-6,01=23,8m czyli przy zachowaniu tych samych warunków Olympus ma prawie dwukrotnie większą głębie ostrości. Wniosek: IM MNIEJSZA MATRYCA TYM WIĘKSZA GŁĘBIA OSTROŚCI.Ponieważ podobno wypisuję bzdury, a nie lubię kopać się z koniem, cóż znikam z tego Forum, dziękując użytkownikom za wiele cennych informacji. Moderatorzy-proszę mnie skreślić z listy, po prostu wylogować.Załączam ukłony.

Oleryk
    Gość
    Don Pedro, a coś Ty taki nerwowy?
    Czy ożywiona dyskusja i dowodzenie swoich tez jest Ci obce?
    Nie obrażaj się tylko pisz swoje racje, gdyby wszyscy mieli "zabierać zabawki" z powodu sprzecznych poglądów to już dawno na forum nie byloby nikogo.
    Poza Adminem i Moderatorami, oczywiście

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Posługując się kalkulatorem dla prostoty obliczeń przyjąłem ogniskową 60mm dla formatu 24x36/ czyli 60:1,5=40 dla Nikona i 60;2=30 dla Olympusa E500
    Czyli wziąłeś dwa różne obiektywy.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    dorjan, coś Ty taki nerwowy. Posłużę się przykładem: Matryca w E500 jest fizycznie mniejsza od np. matrycy Nikona D40, stąd przeliczniki na tzw. pełna klatkę 24x36mm wynosi odp. x2 i x1.5 Posługując się kalkulatorem dla prostoty obliczeń przyjąłem ogniskową 60mm dla formatu 24x36/ czyli 60:1,5=40 dla Nikona i 60;2=30 dla Olympusa E500/, przysłonę f=4.0 i odległość 10m Wyniki są następujące; NikonD40 ostrzy w przedziale 19.9-6,68=13,2m zaś Olympus 29,8-6,01=23,8m czyli przy zachowaniu tych samych warunków Olympus ma prawie dwukrotnie większą głębie ostrości. Wniosek: IM MNIEJSZA MATRYCA TYM WIĘKSZA GŁĘBIA OSTROŚCI.Ponieważ podobno wypisuję bzdury, a nie lubię kopać się z koniem, cóż znikam z tego Forum, dziękując użytkownikom za wiele cennych informacji. Moderatorzy-proszę mnie skreślić z listy, po prostu wylogować.Załączam ukłony.
    Don Pedro, warto zweryfikować swoje wiadomości o technice w fotografii. Nie piszę tutaj po to, by kogoś obrażać, a jedynie czasami prostuję pokręcone wypowiedzi. Myślałem, że po przeczytaniu artykułu w podanym linku zrozumiesz o co chodzi. Ty jednak wolisz trwać w przekonaniu słuszności własnych poglądów. Tak też może być. Świat się od tego nie zawali.

W Twoim przykładzie zastosowałeś trzy różne ogniskowe, (60mm, 40mm, 30mm) a niezmieniony pozostał jedynie ekwiwalent ogniskowej dla formatu 24x36mm. Głębia ostrości będzie największa przy 30mm, bo skróciła się rzeczywista ogniskowa, od której zależy GO. Natomiast zarejestrowane pole obrazowe jest jednakowe we wszystkich tych przypadkach i dlatego wyciągasz błędne wnioski, że GO zależy od wielkości matrycy.

Nie porównuj ekwiwalentu – tylko rzeczywistą ogniskową, jaka została wydrukowana przez producenta na obiektywie. Właściwości optyczne obiektywu są niezmienne i GO będzie jednakowa przy tej samej odległości i zastosowanej przysłonie. Celowo pomijam wielkość akceptowanego krążka rozproszenia, gdyż ten parametr wprowadza dodatkowe zamieszanie.

Zapnij stałkę 50mm do FF, APS, 4/3 i porównaj GO. Będzie jednakowa. Zmieni się jedynie wielkość pola obrazowego, ze względu na zmianę kąta widzenia dla danego formatu. Nasze działania dla uzyskania podobnego pola obrazowego polegają na zwiększeniu odległości, lub skróceniu ogniskowej, co w obydwu przypadkach powoduje wzrost GO.

Pozdrawiam.