Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Troszkę pytań o Olympus E-500

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ostatni problem mam z aplikacją Raw Therapee.
    Bardzo mi się podoba ta aplikacja, przyzwoicie się nim koryguje RAW'a i usuwa szumy problem tylko w tym ze jak zobaczyłem zdjęcie w TIF z wywołanego RAW'a to nie chcę już zapisywać żadnego do JPEG tak dużą widać różnicę jakości pomiędzy tymi formatami...
    Niestety plik TIF nie posiada Exif'a jest on dołączany jako osobny plik a to mi przeszkadza..
    Wielkość pliku TiF 16Bit tez jest problemem, bo oscyluje w granicach 50M aplikacja Olympusa generuje TiF'y w granicach 22M.
    Próbowałem aplikacja Raw Shoter, ale ta aplikacja mimo poprawnego podglądu zdjęcia, generuje już plik źródłowy o zupełnie innym wyglądzie (czytałem, że ta aplikacja źle współpracuje z Olympusem).

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    Ostatni problem mam z aplikacją Raw Therapee.
    Bardzo mi się podoba ta aplikacja, przyzwoicie się nim koryguje RAW'a i usuwa szumy problem tylko w tym ze jak zobaczyłem zdjęcie w TIF z wywołanego RAW'a to nie chcę już zapisywać żadnego do JPEG tak dużą widać różnicę jakości pomiędzy tymi formatami...
    Gdzie niby masz tą różnicę? Ustaw sobie jakość 100% i będziesz mieć to samo.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Annubis76x, moim zdaniem prędzej kup polara niż UV-kę. Jeśli szanujesz sprzęt i zakładasz dekle, to UV-ka zbyt potrzebne nie będzie (chyba, że pracujesz pod sejmem...), bo ma ona w cyfrowych lustrzankach funkcję tylko ochronną. Mam UVki, ale ich nie używam i wszystkie moje obiektywy są w idealnym stanie. Dbam o sprzęt.

Polar natomiast pozwala Ci kontrolować odbicia i też ładnie uwydatnia chmury przy widoczkach. W górach sie przyda, nad morzem i jeziorem też.

Filtr połówkowy szary też sie przyda przy widoczkach, bo pozwala na przyciemnienie np. nieba, dzięki czemu nie będzie ono przepalone.

Polecam używać przycisku "pomógł", bo ludzie odpowiadają Ci tu regularnie i wyczerpująco.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Annubis76x, moim zdaniem prędzej kup polara niż UV-kę. Jeśli szanujesz sprzęt i zakładasz dekle, to UV-ka zbyt potrzebne nie będzie (chyba, że pracujesz pod sejmem...)

pracuję bardzo blisko

bo ma ona w cyfrowych lustrzankach funkcję tylko ochronną. Mam UVki, ale ich nie używam i wszystkie moje obiektywy są w idealnym stanie. Dbam o sprzęt.

czemu tylko ochronną ? obiektywy w tym mój posiada na tyle dobry filtr UV?

Polar natomiast pozwala Ci kontrolować odbicia i też ładnie uwydatnia chmury przy widoczkach. W górach sie przyda, nad morzem i jeziorem też.

jaki byś polecił ? widzę że polary są sporo droższe od UValek czyli 200zł trzeba wydać

Filtr połówkowy szary też sie przyda przy widoczkach, bo pozwala na przyciemnienie np. nieba, dzięki czemu nie będzie ono przepalone.

a przy zdjęciach budynków w czasie słonecznej pogody ? jaki byś polecił ?

Polecam używać przycisku "pomógł", bo ludzie odpowiadają Ci tu regularnie i wyczerpująco.
    Pzdr
    gdzie ten przycisk ?
    dziekuje wszystkim zapewniam że sporo się nauczyłem !

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ponieważ jesteś autorem wątku, to przy pomocnym Ci wypowiedziom możesz dać punkt "pomógł". Znajduje się on w prawym górnym rogu wypowiedzi.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    To ja dorzucę swoje trzy grosze, przed zakupem możesz zainteresować się także filtrami Cokin lub jak kto woli typu Cokin. Jest to bardzo wygodna sprawa, ja takich używam za namową jednego z forumowiczów. Najkrócej ujmując są to wymienne szybki, które wkładasz w tzw holder. W ten sposób możesz sobie dowolnie konfigurować filtry w dość przystępnych cenach.

Wątki są tutaj:

https://forum.olympusclub.pl/topics9...ighlight=cokin

i tutaj razem ze zdjęciem, jak wygląda praca szarej połówki:
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...cokin&start=12
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    dorjan polecam stronkę www.fotoporadnik.pl/glebia-ostrosci-zaaw-en-html i zawarty tam kalkulator głębi ostrości/obliczanie głębi ostrości.Pozdrawiam
    Dziad swoje, a Baba swoje. Jeżeli prezentujesz informacje na forum, to staraj się robić to poprawnie i nie wypisuj bzdur. Wyraźnie napisałem, że wielkość matrycy nie wpływa na głębię ostrości i wiem co piszę. Za GO odpowiada ogniskowa, odległość od obiektu, zastosowana przysłona i wielkość krążka rozproszenia, a nie wielkość matrycy.
    Nie będę tworzył nowego artykułu o głębi ostrości, bo to już dawno zostało napisane. Sam przy okazji zweryfikujesz swoje poglądy. Na naukę nigdy nie jest za późno.
    Przeczytaj artykuł z poniższego linku.

http://www.fotografuj.pl/Article/Gle.../id/38#content

Pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Kiedys jak zaczynalem przygode z aparatem,a zaczelem ja z Druhem-kosztowal 150 zl.Pamietam,bo kupilem za zlom i makulature(1963r).Tam w nim bylo takie oczko,ktore mozna bylo przestawiac-4,5x6 6x6 6x9,Mozna powiedziec,ze on mial trzy matryce.Jednak jak bym nie ustawil to glebia zmieniala sie tylko po zmianie przyslony8 albo 16.Zasady optyki do dzis sie nie zmienily,chyba,ze przespalem jakies pozniejsze lekcje

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powszechne jest pisanie o głębi ostrości bez podawania punktu odniesienia. Jeśli zakładamy, że mówimy o jednym i tym samym obiektywie, to GO będzie oczywiście taka sama niezależnie od wybranego systemu i matrycy. Jeżeli jest to 5 cm w przód i w tył, to będzie to zawsze 5 cm (pomijam różną rozdzielczość matryc i kliszy), bo zmiana matrycy nie zmienia uzyskiwanego obrazu, a jedynie decyduje o tym jaki fragment całego obrazu będzie wykorzystany.

Natomiast przy założeniu stałego kąta widzenia istotnie GO będzie różna dla różnych matryc. Wynika to oczywiście z tego, że aby uzyskać ten sam kąt w systemie 4/3 i w małym obrazku, w pierwszym przypadku trzeba użyć innego obiektywu o (w przybliżeniu) dwukrotnie mniejszej ogniskowej, co implikuje większą głębię ostrości przy tej samej przysłonie.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    [...] i wielkość krążka rozproszenia, a nie wielkość matrycy.
    A wielkość krążka rozproszenia od czego zależy?