Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Troszkę pytań o Olympus E-500

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x

Mam jeszcze pytanie odnośnie Trybu pomiaru, mam do wyboru:
    1) ESP
    2) Pomiar skoncentrowany z uwypukleniem środka kadru
    3) Pomiar punktowy
    4) Pomiar punktowy - sterowanie rozjaśnieniem
    5) Pomiar punktowy - sterowanie cieniem

Którego z tych trybów pomiarów używać i w jakich sytuacjach?

Czy ktoś z was ma patent na skuteczne usuwanie szumów bez utraty szczegółów zdjęcia i uniknięcia "akwareli”??
    Instrukcja mowi dosc wyraznie.Wez na probe z automata cyknij podobne ujecie przestawiajac tylko to co na screenie.
    Co do odszumiania to pocztaj jeden z moich postow.Moze Ci sie sprawdzi.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jak dobierac?
    Mierząc światło w odpowiednim punkcie. W jakim? Odsyłam do książek i własnego doświadczenia :>
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Zasady fotografii są niezmienne i najlepiej poczytać sobie i postudiować dobry podręcznik. Tam, o ile nie wiesz to dowiesz się, że np. głębia ostrości zależy oczywiscie od wielkości otworu przysłony , ale w zależności od przekątnej/wielkość fizyczna np. w mm/ matrycy lub filmu jest przy tej samej przysłonie zupełnie inna. Olympus mając mniejsze matryce od matryc APS np.Nikona daje większa głębię ostrości przy tym samym otworze przysłony.
    Takim tłumaczeniem wprowadzasz błędne informacje na OC.
    Głębia ostrości przy zachowaniu tej samej ogniskowej i przysłony jest jednakowa bez względu na wielkość fizyczną zastosowanej matrycy. Parametrem zwiększającym GO w przypadku systemu 4/3 jest krótsza ogniskowa potrzebna do zarejestrowania takiego samego pola obrazowego jak w APS, czy FF. Sama wielkość matrycy nie ma nic wspólnego z GO.

Anubis76x, przy takich fotkach musisz zastosować filtr polaryzacyjny lub połówkowy. Żadna obecna matryca cyfrowa nie pomieści rozpiętości tonalnej jasnego nieba i obiektów w głębokim cieniu. Ja również nie wierzę w uzyskiwanie lepszych efektów kompaktem. W porównywalnych warunkach z kompaktu uzyskasz jeszcze gorsze wyniki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja w moim E500 używam zwykle pomiaru matrycowego. Niektórzy twierdzą, że to lamerski sposób, bo to pomiar niepewny. Ale jak dla mnie spisuje się dobrze. W tym trybie aparat ma tendencję do lekkiego niedoświetlania zdjęć, a ja tak wolę. Wolę ciągnąć cienie (nawet kosztem ziarna), niż zamalowywać przepały.

Anubis
    Naucz się pracować z histogramem. Wszystko na nim widać. Jeśli stwierdzisz, że coś nie tak, robisz korekcję +/-.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dorjan polecam stronkę www.fotoporadnik.pl/glebia-ostrosci-zaaw-en-html i zawarty tam kalkulator głębi ostrości/obliczanie głębi ostrości.Pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuje wszystkim

Poeksperymentuje trochę z rodzajami pomiarów światła, może to rozwiąże mój problem przy trybach półautomatycznych.
    Moglibyście jeszcze mi doradzić odnośnie zakupu filtrów ma obiektyw?
    Na pewno przyda się dobry filtr UV do zdjęć w górach i nad morzem, który dobrze będzie współpracować z moim obiektywem (ciemny troszkę) no i może jakiś inny?

Czy do 100 zł kupi się możliwie najlepszy filtr, Np UV?
    Widziałem na allegro i ceny zaczynają się od 23zł (Hama) do 120 np: Filtr B+W UV.
    Jaki będzie pasować do Zuiko 14-45 ?

Ostatnio robiłem zdjęcia w małym sztucznie oświetlonym pomieszczeniu (żarówka w oprawce żółtej) balans bieli zwariował, gdy ustawiłem na żarówkę i zdjęcie zrobiło się niebieskie o dziwo po ustawieniu na jarzeniówkę zdjęcie miało poprawny balans...
    Ciekawa sprawa, że wyświetlacz aparat potrafi doświetlić zdjęcie, które po wywołaniu RAWA okazuje sie troszkę ciemniejsze... No i kłania się histogram.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na pewno przyda się dobry filtr UV do zdjęć w górach i nad morzem, który dobrze będzie współpracować z moim obiektywem (ciemny troszkę) no i może jakiś inny?
    Najlepiej sobie odpuść UVke, dorzuć trochę i kup przyzwoity polarek. Polecam b+w nawet może być najtańsza seria.
    Filtr do OZ 14-45 ma średnicę 58 mm. Każdy filtr o tej średnicy 58mm będzie do niego pasował.

Ostatnio robiłem zdjęcia w małym sztucznie oświetlonym pomieszczeniu (żarówka w oprawce żółtej) balans bieli zwariował, gdy ustawiłem na żarówkę i zdjęcie zrobiło się niebieskie o dziwo po ustawieniu na jarzeniówkę zdjęcie miało poprawny balans...
    To chyba nie zależy od oprawki, ale od żarówki. Teraz stosowane są często żarówki energooszczędne, a te mają różną charakterystykę barwną, w zależności od modelu. Najlepiej w takie sytuacji zdać się na awb, albo spróbować ustawić balans ręcznie używając pomiaru balansu bieli.

Ciekawa sprawa, że wyświetlacz aparat potrafi doświetlić zdjęcie, które po wywołaniu RAWA okazuje sie troszkę ciemniejsze... No i kłania się histogram.
    Wyświetlacz daje tylko częściową informację o zdjęciu. Na histogramie staraj się aby wykres nie był obcięty z którejś ze stron. Więcej informacji znajdziesz bez problemów w internecie.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Polecam ufałkę czarną Hoye SMC. Nie wierz w mity, że źle się go czyści. Czyści się normalnie. A nie jest drogi.

Do widoczków musisz mieć filtr polaryzacyjny. Dobrej firmy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przyda się też połówkowy szary/ przy widoczkach nie prześwietlisz nieba/ i połówkowy niebieski/ kolorki nieba/. UV-bezwzględnie-przede wszystkim dla ochrony obiektywu. Pozdrawiam.