Instrukcja mowi dosc wyraznie.Wez na probe z automata cyknij podobne ujecie przestawiajac tylko to co na screenie.Zamieszczone przez Anubis76x
Co do odszumiania to pocztaj jeden z moich postow.Moze Ci sie sprawdzi.
Instrukcja mowi dosc wyraznie.Wez na probe z automata cyknij podobne ujecie przestawiajac tylko to co na screenie.Zamieszczone przez Anubis76x
Co do odszumiania to pocztaj jeden z moich postow.Moze Ci sie sprawdzi.
Mierząc światło w odpowiednim punkcie. W jakim? Odsyłam do książek i własnego doświadczenia :>Zamieszczone przez Anubis76x
Fuji S5 Pro
Takim tłumaczeniem wprowadzasz błędne informacje na OC.Zamieszczone przez Don Pedro
Głębia ostrości przy zachowaniu tej samej ogniskowej i przysłony jest jednakowa bez względu na wielkość fizyczną zastosowanej matrycy. Parametrem zwiększającym GO w przypadku systemu 4/3 jest krótsza ogniskowa potrzebna do zarejestrowania takiego samego pola obrazowego jak w APS, czy FF. Sama wielkość matrycy nie ma nic wspólnego z GO.
Anubis76x, przy takich fotkach musisz zastosować filtr polaryzacyjny lub połówkowy. Żadna obecna matryca cyfrowa nie pomieści rozpiętości tonalnej jasnego nieba i obiektów w głębokim cieniu. Ja również nie wierzę w uzyskiwanie lepszych efektów kompaktem. W porównywalnych warunkach z kompaktu uzyskasz jeszcze gorsze wyniki.
Ja w moim E500 używam zwykle pomiaru matrycowego. Niektórzy twierdzą, że to lamerski sposób, bo to pomiar niepewny. Ale jak dla mnie spisuje się dobrze. W tym trybie aparat ma tendencję do lekkiego niedoświetlania zdjęć, a ja tak wolę. Wolę ciągnąć cienie (nawet kosztem ziarna), niż zamalowywać przepały.
Anubis
Naucz się pracować z histogramem. Wszystko na nim widać. Jeśli stwierdzisz, że coś nie tak, robisz korekcję +/-.
dorjan polecam stronkę www.fotoporadnik.pl/glebia-ostrosci-zaaw-en-html i zawarty tam kalkulator głębi ostrości/obliczanie głębi ostrości.Pozdrawiam
Dziękuje wszystkim
Poeksperymentuje trochę z rodzajami pomiarów światła, może to rozwiąże mój problem przy trybach półautomatycznych.
Moglibyście jeszcze mi doradzić odnośnie zakupu filtrów ma obiektyw?
Na pewno przyda się dobry filtr UV do zdjęć w górach i nad morzem, który dobrze będzie współpracować z moim obiektywem (ciemny troszkę) no i może jakiś inny?
Czy do 100 zł kupi się możliwie najlepszy filtr, Np UV?
Widziałem na allegro i ceny zaczynają się od 23zł (Hama) do 120 np: Filtr B+W UV.
Jaki będzie pasować do Zuiko 14-45 ?
Ostatnio robiłem zdjęcia w małym sztucznie oświetlonym pomieszczeniu (żarówka w oprawce żółtej) balans bieli zwariował, gdy ustawiłem na żarówkę i zdjęcie zrobiło się niebieskieo dziwo po ustawieniu na jarzeniówkę zdjęcie miało poprawny balans...
Ciekawa sprawa, że wyświetlacz aparat potrafi doświetlić zdjęcie, które po wywołaniu RAWA okazuje sie troszkę ciemniejsze... No i kłania się histogram.
Najlepiej sobie odpuść UVke, dorzuć trochę i kup przyzwoity polarek. Polecam b+w nawet może być najtańsza seria.Zamieszczone przez Anubis76x
Filtr do OZ 14-45 ma średnicę 58 mm. Każdy filtr o tej średnicy 58mm będzie do niego pasował.
To chyba nie zależy od oprawki, ale od żarówki. Teraz stosowane są często żarówki energooszczędne, a te mają różną charakterystykę barwną, w zależności od modelu. Najlepiej w takie sytuacji zdać się na awb, albo spróbować ustawić balans ręcznie używając pomiaru balansu bieli.Zamieszczone przez Anubis76x
Wyświetlacz daje tylko częściową informację o zdjęciu. Na histogramie staraj się aby wykres nie był obcięty z którejś ze stron. Więcej informacji znajdziesz bez problemów w internecie.Zamieszczone przez Anubis76x
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
Polecam ufałkę czarną Hoye SMC. Nie wierz w mity, że źle się go czyści. Czyści się normalnie. A nie jest drogi.Zamieszczone przez Anubis76x
Do widoczków musisz mieć filtr polaryzacyjny. Dobrej firmy.
więcej na temat UV (test)
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...ltrów_UV.html
Przyda się też połówkowy szary/ przy widoczkach nie prześwietlisz nieba/ i połówkowy niebieski/ kolorki nieba/. UV-bezwzględnie-przede wszystkim dla ochrony obiektywu. Pozdrawiam.