Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Pytanie, może nie najmądrzejsze, ale..

Zdecydowałem się na zakup e-m10 body i 12-40.2/8 i sprawa była prosta, gdyby nie fakt, że w sklepie foto gdy sprawdzałem ceny okazało się, że za niewiele mniejsze pieniądze mogę mieć zestaw e-m5 12-40/2.8. Tak nie pomyliłem się e-m5 +12-40 jest tańsze niż e-m10 + 12-40.

No i nagle wybór zrobił się, jak dla mnie, mniej oczywisty. Aparaty fizycznie zbliżone, różnią się właściwie dodatkami (w stylu e-m10 ma zdjęcia z interwałem, focus peaking, wi-fi, e-m5 ma 5 osiową stabilizację, uszczelki) Pytanie czy jest sens kupować e-m10 jeżeli jest droższy od e-m5?

Czy ktoś wie czy jest różnica w szybkości, celności i pracy w słabym oświetleniu układów AF w tych aparatach?

prawdę powiedziawszy nieco zgłupiałem, bo nie brałem pod uwagę e-m5 jako, że był chyba jakieś 1000 zł droższy,a tu taka zmiana.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Miałem taki dylemat kilka miesięcy temu, a niedługo się zastanawiałem. Dla mnie pionowy grip z przyciskami i kółkami to jest podstawa. Moje poprzednie dwa bezlusterkowce nie miały pionowego gipa i nigdy ich nie polubiłem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Rafał Czarny ok. Ja nie jestem miłośnikiem gripa, za to wiem, że kupuję puszkę na lat kilka. Swój obecny aparat z powodzeniem używam od 7 lat i nie mam zamiaru robić szybko kolejnej przesiadki, chcę więc wybrać optymalnie, że się tak wyrażę. Skoro cena jest +/- taka samach szukam pomocy by na chłodno rozważyć, która z obcji jest "lepsza".

BTW grip jest i do e-m5 i e-m10 a ten do e-m10 jest zmyślniejszy.
    ----
    moje zdjęcia

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Tylko że, grip do E-M10 nie jest do trybu portretowego. W sensie, że nie jest pionowy.
    To tylko wygodniejszy uchwyt, bez miejsca na dodatkową baterię i drugiego spustu migawki.

Ja bym brał E-M5, dla uszczelek.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Brałbym E-M10, dla Wi-Fi
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Możemy zrobić ankietę
    Ja wolałbym E-M5 z uwagi na wspomniany grip, oraz uszczelnienia, no i stabilizacje. Ale fakt np. wbudowana lampa, Wi-Fi itd. Mimo teoretycznie pozycjonowania E-M10 niżej niż E-M5 są to aparaty porównywalne i nie zdziwię się jeśli szybko doczekamy się odświeżonego E-M5 (z Wi-Fi, nowszym prockiem, może wizjerem i migawką 1/8000 ?). Tak czy tak to chyba końcowy żywot modelu - stąd najlepszy stosunek ceny do jakości
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Jd
    Gość

Miałem M5 (prawie dwa lata) a teraz mam M10. Wole ten ostatni. Obydwa maja jednak mankamenty ktorych nie usunieto projektując młodszego brata.Na przykład wyhaczajace się muszle oczne - ja swoja zgubiłem na wyjeździe.Nie wiem jak będzie z kołkami nastaw bo w M5 mi odpadło.
    Panasonic jednak chyba lepiej ma dopracowane takie detale. Nie maja one co prawda wpływu na jakośc zdjęć ale wkurzają.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

A jeśli idzie o celność i szybkość AF to nie będzie tu różnic.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Brałbym E-M10, dla Wi-Fi
    Brałbym M10 dla video (większy bitrate).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

POLM jak dla mnie z ankiety nic nie wynika, wolę poczytać wasze wypowiedzi bo zawierają argumenty za lub przeciw

Wydaje mi się, że cenną funkcją w e-m10 jest wifi ze względu na geotagowanie - choć dotychczas nie miałem okazji korzystać z takiej funkcjonalności, podoba mi się również możliwość sterowania aparatem przy pomocy teflonu, wydaje mi się to bardzo fajna opcją do robienia zdjęć nocnych ze statywu oraz rodzinnych portretów.
    ----
    moje zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów