Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Po zastosowaniu algorytmów dostarczonych przez Olympusa = domyśnie w programach Adobe. Może porównasz także w innych, niedomyślnych edytorach?
    Przyznam nie za bardzo rozumiem z tymi algorytmami. Lightrom raczej nie jest domyślnym edytorem dla .orf i już na wstępie obraz znacznie różni się od tego w OV3.

Capture One7 (iso 12800) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	C1 iso 12800.jpg
Wyświetleń:	300
Rozmiar:	667,1 KB
ID:	123269

RawTherapee 4.1 (iso 6400) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RT iso 6400.jpg
Wyświetleń:	317
Rozmiar:	806,9 KB
ID:	123270

RT jak widac na neutralnych ustawieniach nie usuwa szumu kolorowego. W C1 zjechałem z odszumianiem luminancji na 0 dla obydwu plików.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam nie za bardzo rozumiem z tymi algorytmami. Lightrom raczej nie jest domyślnym edytorem dla .orf i już na wstępie obraz znacznie różni się od tego w OV3.
    Adobe dostaje od producenta aparatu algorytmy jak czytać orf-a a te same które wykorzystuje OV3 m. innymi, a jak pliki wynikowe się różnią, to znaczy że gdzieś coś poustawiałeś inaczej, nie użyłeś tych samych ustawień neutralnych.
    I co tu jest do rozumienia....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Adobe dostaje od producenta aparatu algorytmy jak czytać orf-a...
    To są tylko informacje o sposobie demozaikowania. A takie rzeczy, jak krzywa, kontrast, nasycenie, odszumianie itp. do już w każdej wołarce są inne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To są tylko informacje o sposobie demozaikowania. A takie rzeczy, jak krzywa, kontrast, nasycenie, odszumianie itp. do już w każdej wołarce są inne.
    I wszystkie do samodzielnego ustawienia przez użytkownika i każdy tworzy własne nastawy domyślne.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cóż, mam odmienne zdanie jeśli chodzi o te demozaikowanie. Przykładem może być .orf z omd EM10, który wstawiłeś w wątku testowym "10 dni z EM-10". Chodzi o foto z pociągiem na peronie i próbie wyciągnięcia szczegółów z cieni. W Adobe (najnowszy Lightroom) wychodzi wtedy mocno purpurowy kolor, a nie ma tego zupełnie w programie dedykowanym Olympusa.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.07.14 o 20:52

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cóż, mam odmienne zdanie jeśli chodzi o te demozaikowanie. Przykładem może być .orf z omd EM10, który wstawiłeś w wątku testowym "10 dni z EM-10". Chodzi o foto z pociągiem na peronie i próbie wyciągnięcia szczegółów z cieni. W Adobe (najnowszy Lightroom) wychodzi wtedy mocno purpurowy kolor, a nie ma tego zupełnie w programie dedykowanym Olympusa.
    Właśnie. Poza tym Lightroom domyślnie wykorzystuje swoje profile, co skutkuje sporymi różnicami między zdjęciami z niego a OV.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Właśnie. Poza tym Lightroom domyślnie wykorzystuje swoje profile, co skutkuje sporymi różnicami między zdjęciami z niego a OV.
    Dodałbym takźe swoje...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W Adobe (najnowszy Lightroom) wychodzi wtedy mocno purpurowy kolor, a nie ma tego zupełnie w programie dedykowanym Olympusa.
    Ale to nie demozaikowanie. Domyślam się, że OV celowo nie pozwala na tak mocne wyciągnięcie cieni, jak w LR, stąd wygląda to lepiej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Ale to nie demozaikowanie.
    Ok, nazwijmy to algorytmami, które są różne
    Domyślam się, że OV celowo nie pozwala na tak mocne wyciągnięcie cieni, jak w LR, stąd wygląda to lepiej.
    Nie jest to prawdą. Już przy ekspozycji na +2 (tyle można suwakiem ekspozycji w OV) jest widoczna różnica, a można rozjaśnić bardziej poprzez Kontrolę świateł i cieni + ewentualnie na Krzywej tonalnej.
    Także OV pozwala tu na całkiem sporo i purpura w cieniach nie wychodzi. Być może Olek zawalił sprawę (jeśli udostępniał te algorytmy jak wspomniał apz) tylko odnośnie tego jednego aparatu E-M10. Albo zależy to jeszcze od czegoś innego. Tego nie wiem. Nie można też powiedzieć, że wygląda lepiej, różnica jest kolosalna. Wiem bo wywoływałem. W OV nie ma nawet śladu purpury.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Pytanie do narzekających na focus peaking w EM10 - co Wam się nie podoba, dlaczego uważacie, że to nie działa/działa źle?
    Ja sprawdzałem tylko EM-1 - nie wiem czy 10'ka ma identyczne algorytmy...

W pomieszczeniu długim na 8 metrów fokus peaking pokazywał, że wszystko jest ostre już od 1 metra aż do przeciwległej ściany.
    I to przy przysłonie 2,8 - na zdjęciu oczywiście takiej głębi ostrości nie było.

W tym samym pokoju i z takim samym obiektywem używając EM-5 potrafiłem precyzyjnie ostrość ustawić na dowolnym obiekcie - oczywiście przy symulacji focus peaking

Uprawnienia umieszczania postów