Lepiej brać rawy z dpreview.
Lepiej brać rawy z dpreview.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Może... czas 1/250s to stosunkowo krótko, ale masz racje. Akurat takie były orf-y.
Z drugiej strony w linkach co podałeś na optycznych (strona szumy i jakość obrazu w RAW) przy iso 6400 nie widzę różnicy pomiędzy aparatami. Przy 12800 też trudno się dopatrzeć, choć tam trzeba przyznać małe miniaturki wstawione.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
andtor2 - ja zwróciłem uwagę na efekty przyciemniania i rozjaśniania RAWów. Przy takich samych matrycach powinny być takie same albo bardzo podobne. A jest trochę inaczej. Więc albo są to inne (lub inaczej obrabiane) matryce albo rację ma epicure i całe testy Optycznych są do śmietnika.
Swoją drogą wspomniany test E-M1 wypadł u Optycznych gorzej (w odniesieniu do E-M5) niż na Dpreview i DxOMark a potem poszła plotka że to nie matryca Sony tylko Panasonica a jeszcze później bodaj Maverick u nas na Forum zauważył że faktycznie, przy długich czasach matryce dają inne efekty.
Więc testy na Optycznych dają co nieco do myślenia
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10/13
Pod okienkiem wyboru modelu masz okienko formatu. Wybierz RAW, a pod cropem pojawi się link do pobrania pliku.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ciekaw jestem wniosków andtor2 na podstawie plików z dpreview, ale z drugiej strony, różnice jeśli wyjdą, będą zapewne pomijalne w 98% przypadkach
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.07.14 o 18:31
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro