Strona 18 z 21 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

Pytanie do narzekających na focus peaking w EM10 - co Wam się nie podoba, dlaczego uważacie, że to nie działa/działa źle?

Ja do tej pory zawsze mówiłam, że manualne ostrzenie to na pewno nie dla mnie, bo wolno, bo niepewnie, bo mam wadę wzroku, bo...
    Jak zobaczyłam jak to może działać najpierw w EM1, a potem w EM10, to jestem zachwycona
    Reszta tutaj marudzi -.... o co zatem chodzi? W sumie może nie powinnam pytać...? Żeby się nie zdołować

Na stałe ma ustawione AF-S/MF, żeby nie przełączać w razie potrzeby.

RC,
    wiadomo - argument urody, przy wyborze aparatu jest przecież.... nie do przecenienia Każdy to wie

W EM10 brakuje uszczelnień, to dla mnie jedyny powód, aby rozważać EM5, czasem w deszczu najfajniejsze kadry się zdarzają.

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    W EM10 brakuje uszczelnień, to dla mnie jedyny powód, aby rozważać EM5, czasem w deszczu najfajniejsze kadry się zdarzają.
    Moim zdaniem w górach najfajniejsza pogoda do fotografowania, to zmienna pogoda. Trochę słońca, trochę deszczu. Nic nudniejszego niż idealnie błękitne niebo, bez żadnej chmurki.
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Pytanie do narzekających na focus peaking w EM10 - co Wam się nie podoba, dlaczego uważacie, że to nie działa/działa źle?

Ja do tej pory zawsze mówiłam, że manualne ostrzenie to na pewno nie dla mnie, bo wolno, bo niepewnie, bo mam wadę wzroku, bo...
    Jak zobaczyłam jak to może działać najpierw w EM1, a potem w EM10, to jestem zachwycona
    Reszta tutaj marudzi -.... o co zatem chodzi? W sumie może nie powinnam pytać...? Żeby się nie zdołować

Na stałe ma ustawione AF-S/MF, żeby nie przełączać w razie potrzeby.

RC,
    wiadomo - argument urody, przy wyborze aparatu jest przecież.... nie do przecenienia Każdy to wie

No właśnie ja też jestem bardzo zadowolona. Po tej głupiej lupce w E-PL2 znowu odkryłam radość z fotografowaniem manualami

Co do uszczelnień, to trzeba pamiętać, że łączą się one z obniżoną ergonomią ("gumowatość" przycisków), więc, jak powiedział szafir, jak nie wiesz, czy Ci potrzebne, to nie bierz.

Odniosę się jeszcze do kwestii wyglądu - jakby ten element nie był ważny, to by nie było poświęcone mu tyle uwagi na Forum
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    Moim zdaniem w górach najfajniejsza pogoda do fotografowania, to zmienna pogoda. Trochę słońca, trochę deszczu. Nic nudniejszego niż idealnie błękitne niebo, bez żadnej chmurki.
    O to, to!!! Cóż, bez ryzyka nie ma chwały
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

No risk no fun...

Swoją drogą, moje ulubione zdjęcia z gór, to zdjęcia robione przy pochmurnej, prawie deszczowej pogodzie. Tutaj taki mały secik sprzed paru lat z Bieszczad:
    http://www.pbase.com/henryk_jaroszewicz/bieszczady
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

focus peaking w EM10 - co Wam się nie podoba, dlaczego uważacie, że to nie działa/działa źle?
    Z winy podłej jakości adapterów chociażby (K-MFT na ten przykład).
    PENTAX

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A co z matrycami ?
    Cały czas mam nieodparte wrażenie, że matryca M10 może nogi całować tej z M5
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Takie same są...
    mam nieco inne wrażenia, patrząc na efekty forsowania + - 4eV
    http://www.optyczne.pl/262.8-Test_ap...a_tonalna.html
    http://www.optyczne.pl/178.8-Test_ap...s_tonalny.html

Z tym że te testy nie do końca wiem jak interpretować. Bo niby wszystko jasne, ale jeśli popatrzeć na E-M1 to wygląda ono biednie
    http://www.optyczne.pl/245.8-Test_ap...s_tonalny.html

a porównując / oglądając "zwykłe" zdjęcia robione E-M5 i E-M1 te z jedynki bardziej mi się podobały.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Jeśli chodzi o generowany szum przez matryce to wygląda na remis (crop 1:1): Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	659,8 KB
ID:	123248
    Żródło .orf
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Za "testy" Optycznych dziękuję bardzo, wolę postać. Zobacz sobie jak bardzo różni się WB na tych zdjęciach (jeszcze może temperatura światła była inna).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

@ andtor2 : zdjęcia są na różnych czasach, to może mieć znaczenie

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------

epicure - tak, chciałoby się żeby optyczni dokładali rawy. Bo ja mam wątpliwości, że zaniebieszczenie to wynik balansu bieli czy jednak szumu
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Uprawnienia umieszczania postów