Strona 98 z 109 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

qbic
    Gość

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Żeby to zakończyć. Podsumuje, uważam że matryca E3 jest większa i nie wieżę że w E510 nieużytecznych pikseli na krawędziach jest 100 tyś, a w E3 nagle prawie milion. Przytoczony powyżej film pokazuje że zakres ruchu matrycy jest całkiem spory.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    macie zdrowie, naprawdę was podziwiam i baardzo zazdroszczę wolnego czasu :P
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Żeby to zakończyć. Podsumuje, uważam że matryca E3 jest większa i nie wieżę że w E510 nieużytecznych pikseli na krawędziach jest 100 tyś, a w E3 nagle prawie milion. Przytoczony powyżej film pokazuje że zakres ruchu matrycy jest całkiem spory.
    Jako że dalej nie potrafisz zrozumieć elementarnych spraw nawet przytoczonych przez Radio Erewan napiszę Ci wyraźnie - niezależnie od tego czy jest uzywana funkcja stabilizacji matrycy czy nie, ZAWSZE w zapisie sygnału wizyjnego biorą udział te same piksele matrycy. Stabilizacja matrycy polega na fizycznym przesuwaniu całej matrycy w sposób kompensujacy drgania ręki w płaszczyźnie równoleglej do matrycy ( w pionie lub poziomie). Zakres ruchów matrycy ograniczony jest polem obrazowym optyki, co moze powodowac powstawanie winietowania. Nie wiem jak dokladnie zakres ruchow matrycy wyglada w przypadku Olympusa, ale w przypadku Minolty D7D wynosilo to nawet do 3mm, stad liczne sygnaly o winietowaniu optyki DX z tym korpusem.
    W tanich kamerach cyfrowych masowo stosowana jest stabilizacja cyfrowa polegajaca własnie na wykorzystywaniu znacznie mniejszej części matrycy niz jest zamontowana, i rejestracji innej jej części w "zalezności od potrzeb", ale to jest zupelnie co innego niz stabilizacja optyczna lub stabiulizacja matrycy - podobieństwo jest tylko w pierwszej części nazwy pojęcia.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Słuchaj Fachowiec masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Ale z wyciąganiem jakiś wniosków kosmicznych asocjacji nie. Rezygnuje z komentowania bo to nie ma sensu.
    Nie myl tylko zasady działania mechanizmu z dywagacją czy hipotezą i nie imputuj innym swojej niewiedzy
    EOT
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To ja może z innej beczki.
    Na eBay zamierzam kupić w dobrej cenie grip+bateria+ładowarka do mojego E-1.
    Mam pytanie , czy bateria BLL-1 będzie pasowała do gripa w nowym E-3 , czy też w nowym HLD-4 Olympus zastosował inną baterię o dużej pojemności?
    Pytanie o tyle ważne , że przy zakupie E-3 nie zamierzam pozbywać się dziadka a uniwersalność zasilania dla obu byłaby dodatkowym argumentem przemawiającym za kupnem gripa do E-1.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski
    To ja może z innej beczki.
    Na eBay zamierzam kupić w dobrej cenie grip+bateria+ładowarka do mojego E-1.
    Mam pytanie , czy bateria BLL-1 będzie pasowała do gripa w nowym E-3 , czy też w nowym HLD-4 Olympus zastosował inną baterię o dużej pojemności?
    Pytanie o tyle ważne , że przy zakupie E-3 nie zamierzam pozbywać się dziadka a uniwersalność zasilania dla obu byłaby dodatkowym argumentem przemawiającym za kupnem gripa do E-1.
    http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_HLD-4.htm

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no, od razu widać że ktoś w OLKU pomyślał robiąc gripa do E-3 na 2 sztuki BLM-1.
    rozwiązanie do E-1 wymagające innego ogniwa uważam za chybione, bo:
    - podwyższa koszty eksploatacji
    - skazuje nieużywane BLM-1 na powolny zgon

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    no, od razu widać że ktoś w OLKU pomyślał robiąc gripa do E-3 na 2 sztuki BLM-1.
    rozwiązanie do E-1 wymagające innego ogniwa uważam za chybione, bo:
    - podwyższa koszty eksploatacji
    - skazuje nieużywane BLM-1 na powolny zgon
    To akurat pomysł zaczerpnięty z gripa do E-300. Styki do przycisków/kółek też w tym samym miejscu.

Awatar jomawitu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Większa matryca to stara ściema Olympusa dotycząca 100% pola krycia kadru przez wizjer - sztuczny patent z E-1. Otóż wizjer nie ma wcale 100% krycia tylko programowo obcinany jest z matrycy obraz, którego nie widzimy, a który matryca rejestruje. W jakiś sposób zakodowana jest w RAWie informacja, by programy (ACR, Studio) odczytywały mniejszy, obcięty rozmiar i dzięki temu użytkownik nie wie, że matryca rejestruje większy obraz i ma niby 100% kadru w wizjerze.
    W E-1 oryginalny obraz ma 1950 × 2608, a te rzekome 100% to 1920x2560 czyli faktyczne krycie wynosi 96,65%.
    W E-3 sytuacja jest pewnie podobna a do tego dochodzi jeszcze zapas pikseli do stabilizacji.
    Rozwiązana zagadka zibi?
    światło, światło, światło...