Strona 99 z 109 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

Oleryk
    Gość
    Sprytne
    I zapewne o wiele tańsze, niż projektowanie większego wizjera.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jomawitu
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Żeby to zakończyć. Podsumuje, uważam że matryca E3 jest większa i nie wieżę że w E510 nieużytecznych pikseli na krawędziach jest 100 tyś, a w E3 nagle prawie milion. Przytoczony powyżej film pokazuje że zakres ruchu matrycy jest całkiem spory.
    Większa matryca to stara ściema Olympusa dotycząca 100% pola krycia kadru przez wizjer - sztuczny patent z E-1. Otóż wizjer nie ma wcale 100% krycia tylko programowo obcinany jest z matrycy obraz, którego nie widzimy, a który matryca rejestruje. W jakiś sposób zakodowana jest w RAWie informacja, by programy (ACR, Studio) odczytywały mniejszy, obcięty rozmiar i dzięki temu użytkownik nie wie, że matryca rejestruje większy obraz i ma niby 100% kadru w wizjerze.
    W E-1 oryginalny obraz ma 1950 × 2608, a te rzekome 100% to 1920x2560 czyli faktyczne krycie wynosi 96,65%.
    W E-3 sytuacja jest pewnie podobna a do tego dochodzi jeszcze zapas pikseli do stabilizacji.
    Rozwiązana zagadka zibi?
    hmmm :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar jomawitu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak dla potwierdzenia mały dowodzik:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obrazek_1_140.jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	83,7 KB
ID:	2546  
    światło, światło, światło...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dziadek nie kryje jednak w 100%... biedna babcia...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No to potwierdza o czym mówiłem że świadomie nieco zwiększyli matryce z uwagi na stabilizację ( zwiększony zakres ruchu matrycy). Jednak bezpośrednią przyczyną były chyba sprawy związane z szybkością i przyspieszeniem matrycy czy raczej bezwładnością, ale w sumie da to taki efekt. Nie mnie wszystko to świadczy o dbałości Olka o jakość !!
    A to cieszy
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    jomawitu: nie rozwiązana niestety ;P, bo kazdy producent stosuje dokładnie taki sam myk. Czyli większa ilośc pikseli matrycy, przy czym efektywnych jest mniej. Więc co stoi na przeszkodzie by C, N, P i S chwaliły sie też że kryją w 100% ? Na dokładkę, żadna z tych firm nawet nie próbuje poddawać w wątpliwość krycia kadru przez Olka.

Ja zauwazyłem trochę inną sprawę. W zależności od programu wywołane RAWy z mojego E300 mają różną rozdzielczość, zastanawia mnie czego to jest przyczyna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ech to forum naukowców-płetwonurków czy fotograficzne ?
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Tak dla potwierdzenia mały dowodzik:
    tylko, ze to nie jest dowód... to co opisałeś ma sens i jest logiczne, ale ten screen tego nie potwierdza.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Żeby to zakończyć. Podsumuje, uważam że matryca E3 jest większa i nie wieżę że w E510 nieużytecznych pikseli na krawędziach jest 100 tyś, a w E3 nagle prawie milion. Przytoczony powyżej film pokazuje że zakres ruchu matrycy jest całkiem spory.
    Większa matryca to stara ściema Olympusa dotycząca 100% pola krycia kadru przez wizjer - sztuczny patent z E-1. Otóż wizjer nie ma wcale 100% krycia tylko programowo obcinany jest z matrycy obraz, którego nie widzimy, a który matryca rejestruje. W jakiś sposób zakodowana jest w RAWie informacja, by programy (ACR, Studio) odczytywały mniejszy, obcięty rozmiar i dzięki temu użytkownik nie wie, że matryca rejestruje większy obraz i ma niby 100% kadru w wizjerze.
    W E-1 oryginalny obraz ma 1950 × 2608, a te rzekome 100% to 1920x2560 czyli faktyczne krycie wynosi 96,65%.
    W E-3 sytuacja jest pewnie podobna a do tego dochodzi jeszcze zapas pikseli do stabilizacji.
    Rozwiązana zagadka zibi?
    He he he... jeśli to prawda to niezły ubaw Sporo tych ściem

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ale przecież RAWY ze wszystkich OLKÓW mają większy rozmiar, niż to co wypluwa Studio. powszechnie znany fakt a inni producenci też chyba tak robią.

dzemski:

niektóre programy wypluwają max tego co jest, inne obcinają.