Strona 96 z 109 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Jeżeli zakres stabilizacji matrycy zwiększono to musi ona być tym samym nieco większa, bo muszą być dopuszczalne większe odchylenia. Stąd jasne że i musi być więcej pikseli
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego.
    Moim zdaniem dla zachowania jakości zdjęcia. Większy zakres ruchu matrycy i chodzi chyba o to aby koło obrazowe cały czas było wewnątrz matrycy. W przeciwnym wypadku jakość zdjęcia na krawędziach by się obniżyła (np niedoświetlenia itp)
    Te dodatkowe piksele nic nie dają, poza tym kiedy są używane przy stabilizacji
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Moim zdaniem dla zachowania jakości zdjęcia. Większy zakres ruchu matrycy i chodzi chyba o to aby koło obrazowe cały czas było wewnątrz matrycy. W przeciwnym wypadku jakość zdjęcia na krawędziach by się obniżyła (np niedoświetlenia itp)
    Te dodatkowe piksele nic nie dają, poza tym kiedy są używane przy stabilizacji
    Narysuj to proszę.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Pole obrazu jest wpisane w koło obrazowe 4/3. Jeżeli kompensacja drgań przesunie matrycę znacznie, to może sie zdarzyć że krawędź matrycy wyszłaby poza koło obrazowe wówczas cześć obrazu nie zostałaby zarejestrowana na krawędziach. Dlatego matryca musi być nieco większa, tak aby nawet przy maksymalnych odchyleniach matrycy matryca rejestrowała cały prostokąt
    /*...................*/

qbic
    Gość
    hmm, jeżeli to prawda to może byłoby widać przyciemnienie na bokach kadru z RAW-ów obrabiane dcrawem przy dużych wstrząsach z włączonym IS.

Z tego co pamiętam dcraw pokazuje więcej obrazu niż powinno być (tzn z poza kadru, no chyba ze przy przesunięciu linie są przemapowywane logicznie - to wtedy nic sie nie zaobserwuje).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mam pytanie: co daje ruchoma matryca z większą ilością fotoczujników, które mają ten ruch kompensować? To po co ona jest ruchoma?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    pomyśl nad tym kwadrans i wykombinujesz co by to dało.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Matryca sie porusza podczas ekspozycji po to byś uzyskał zdjęcie nieporuszone mimo dłuższych czasów naswietlania
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Po co się ona porusza to ja wiem, ale po co ma mieć więcej fotosensorów to już nie wiem.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Przypuśćmy że matryca E510 może sie przesunąć o 2mm a matryca w E3 na przykład o 3mm. To mogłoby sie okazać że matryca wysunąć sie może poza wirtualny crop, a tym samym część obrazu nie byłaby zarejestrowana na brzegach. Wg mnie tylko dlatego nieco zwiększono matrycę. Prawdopodobnie nie trzeba byłoby tego robić gdyby matryca była zrobiona wg maksymalnej specyfikacji na 25mm, ale tego sie nie robi pewnie. Z uwagi na koszty raczej robią matryce wg minimum czyli ok 23 mm. Jednocześnie oznacza to że maja jeszcze zapas w działaniu stabilizacji i mogą go podnosić lecz będą musieli nieco zwiększać fizyczny rozmiar matrycy nieznacznie
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Przypuśćmy że matryca E510 może sie przesunąć o 2mm a matryca w E3 na przykład o 3mm. To mogłoby sie okazać że matryca wysunąć sie może poza wirtualny crop, a tym samym część obrazu nie byłaby zarejestrowana na brzegach. Wg mnie tylko dlatego nieco zwiększono matrycę. Prawdopodobnie nie trzeba byłoby tego robić gdyby matryca była zrobiona wg maksymalnej specyfikacji na 25mm, ale tego sie nie robi pewnie. Z uwagi na koszty raczej robią matryce wg minimum czyli ok 23 mm. Jednocześnie oznacza to że maja jeszcze zapas w działaniu stabilizacji i mogą go podnosić lecz będą musieli nieco zwiększać fizyczny rozmiar matrycy nieznacznie
    A co decyduje które piksele są aktualnie odczytywane?