A ja laduje moje cropy: E-3 + SMC Takumar 55/1.8, ISO1600, czas - nie pamietam jaki, ale zbyt dlugo nie bylo.
Wolanie RAWa (z korekta ekspozycji niewielka, jesli w ogole) do TIFa w OlyMasterze 2.04, dalej do jpg w PSie.
KLIKAĆ FOTY!
![]()
A ja laduje moje cropy: E-3 + SMC Takumar 55/1.8, ISO1600, czas - nie pamietam jaki, ale zbyt dlugo nie bylo.
Wolanie RAWa (z korekta ekspozycji niewielka, jesli w ogole) do TIFa w OlyMasterze 2.04, dalej do jpg w PSie.
KLIKAĆ FOTY!
![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Chyba nie zauważyłeś że blady zamieścił wycinki wywołanych bez odszumiania RAWów, a nie jpeg'ów z aparatów.Zamieszczone przez Janko Muzykant
Janko Muzykant, po twoim "rachu ciachu" jest jeszcze bardziej na niekorzysc e3
bo na d70s nie ma kolorowego szumu ale sa jeszcze szczegoly
Nie zauważyłem, więc tym bardziej test do bani.Zamieszczone przez Fachowiec25
Dobry test polega na tym, że kombinuje się siódme poty w kierunku najlepszej jakości technicznej i dopiero coś takiego porównuje. Bo tak robi się później, na co dzień i to jest praktyczne.
Janko, ale jak bat krótki to i technika nie pomoże.
Co to za test w którym odszumiamy obraz co by pokazać najlepszą jakość? Bawimy się w pokazywanie skuteczności oprogramowania do usuwania zakłóceń czy co?
.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Jeszcze raz napiszę - dla mnie aparat to potencjał tego, co może on i ja razem. Są sytuację, że to ja muszę ''więcej'', ale iloczyn daje lepszy wynik (canon), są sytuacje, że aparat da ''więcej'' na wstępie, lecz ja nie pomogę wiele, bo się nie da i iloczyn da gorszy wynik (olek).Zamieszczone przez blady
Lecz zawsze interesuje mnie wynik, a nie jakiś półprodukt z etapu ''już wywołane, ale jeszcze nie odszumione''.
Jak ktoś lubi takie sporty, żeby porównywać częściowo obrobione zdjęcia, to droga wolna. Tylko to głupie z założenia, obrabiarki do rawów zupełnie inaczej traktują różne źródła (tak zwane ''zero'' na skali nie ma nic wspólnego z jakimś punktem odniesienia, co najlepiej widać właśnie na przykładzie porównań nikona i olka).
Djcie mi rawy, może okazać sie, że będzie lepiejZamieszczone przez gary
A w ogóle mam wrażenie, że to z E3 jest poruszone lekko w poziomie.
no to jeszcze policzcie ile liści jest na obu zdjęciach - będzie grubsza jazda.
Moim zdaniem, najważniejsze jaki obraz produkuje matryca, czyli Raw, im lepszy materiał wyjściowy tym większe możliwości w późniejszej obróbce. Tutaj chyba obydwa pliki zostały wywolane w identyczny sposób tym samym programem, więc mamy "jakieś" porównanie. Według mnie, akurat w tym przypadku różnice pomijalne.
pzdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Nie można plików od dwóch różnych producentów wywoływać tak samo, to nie daje najlepszych możliwych wyników do uzyskania.Zamieszczone przez tomek s
Uprzedzam, plik z ktorego dalem cropy nie byl odszumiany.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia