Strona 69 z 109 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    RE: ależ można to robić, wywołać RAW na światła, na 0 i na cienie i kleić. Osiąga się dzięki temu nawet niezłe efekty, ale szum w cieniach potrafi być nieznośny

Niektóre programosy potrafią robić HDRki nawet bez wywoływania osobno, tylko z jednego pliku RAW (vide LightZone)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Do canona został podpięty 17-85 USM, ale został przymknięty do f11
    Ten obiektyw to największy kaszalot Canona (nie wyrabiał już przy 6Mpx), a do tego przykręcanie do f11 już nie wychodzi na dobre temu misiu (kulawemu misiu).
    heh, to wiele wyjaśnia. Tak poza tematem, to dc.watch zrobił tymi zdjęciami 40d krecią robotę - foty wyszły najgorzej ze wszystkich dslr jakie pokazały sie w ciągu ostatniego roku.

Mnie teraz interesuje test E-3 na dynamikę - a podoba mi się sposób testowania na optyczne.pl - wychwytują sporo wad matrycy jeśli takie są.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    Janko Muzykant: Jeśli HDRa robi się z jednego RAWa to jest problem Ale takie robienie to kaleczenie rzemiosła w pewnym sensie. HDR klei się z kilku ekspozycji, więc ograniczenia RT w aparacie nie wpływają na to zbytnio.
    HDRa nie robi się z jednego ujęcia (rawa). Poza tym ja nigdzie nie pisałem, że robię takiego pseudo hdra, robię wszystko w szopie bez składania warstw. Jak by mi się chciało bawić w składanie, to bym po prostu robił hdry z osobnych ujęć.
    Mnie teraz interesuje test E-3 na dynamikę
    Właściwie to ten test już jest zaliczony w tym wątku
    a podoba mi się sposób testowania na optyczne.pl - wychwytują sporo wad matrycy jeśli takie są.
    Od optycznych to bym się trzymał z daleka - partacze robiący podstawowe błędy i wypisujący głupoty. Serwis amatorów, można sobie poczytać o menu aparatów najwyżej.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    RE: ależ można to robić, wywołać RAW na światła, na 0 i na cienie i kleić. Osiąga się dzięki temu nawet niezłe efekty, ale szum w cieniach potrafi być nieznośny

Niektóre programosy potrafią robić HDRki nawet bez wywoływania osobno, tylko z jednego pliku RAW (vide LightZone)
    To nie jest HDR. Jak sama nazwa wskazuje HDR to High Dynamic Range. I gdzie ten duży zakres dynamiki, kiedy w jednym zdjęciu daje się zarejestrować tyle samo danych? To tylko postprocessing udający efekty HDRa.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Janku to był głos w dyskusji, a nie wytykanie Tobie, że tak robisz

RE: Wiadomo, że HDR to łączenie zdjęć o różnych EV, ale niektórzy ciągną ile mogą z jednego RAW (z lenistwa, albo z braku pojęcie nt. tego co to jest na prawdę HDR), bo nawet z S5Pro HDRów nie dostaną ;P

Poniżej przykład podHDRowania zwykłej foty (jeden RAW) w LightZone:

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ale nie musisz mnie przekonywać, że tak się da robić postprocessing, tylko to nie jest HDR. Tyle.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RE, skoro już masz w rękach E3 i go testujesz, to po testach AF, DR, ISO, itd., zanim go oddasz może przeprowadziłbyś na koniec jakieś testy wytrzymałości i szczelności tej wzmacniano/uszczelnianej obudowy z zamontowanym 12-60?
    Co potrafi znieść bez szwanku? Kiedy zaczyna przeciekać?

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    RE, skoro już masz w rękach E3 i go testujesz, to po testach AF, DR, ISO, itd., zanim go oddasz może przeprowadziłbyś na koniec jakieś testy wytrzymałości i szczelności tej wzmacniano/uszczelnianej obudowy z zamontowanym 12-60?
    Co potrafi znieść bez szwanku? Kiedy zaczyna przeciekać?
    Na razie mój "test" kończy się dzisiaj. Robię z nim nagrania do kilku odcinków Fotomanii i oddaję jutro z rana w rece jakiegoś dziennikarza.
    Oblewanie wodą znaleźć można na Youtube - pokazywał pewnie C+ filmiki.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nie ma HDRa z jednego ujęcia.
    A to ciekawe...
    Oczywiście że się da. Choć efekty będą dużo gorsze niż w przypadku kilku klatek.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Mnie tylko jeszcze ciekawi jak jest z DR przy iso 100. Z racji zabaw z HDR-em interesuje mnie to niezmiernie.
    Trochę nie rozumiem dziwnych założeń - hdr powstał po to właśnie, żeby łamać ograniczenia niskiej dynamiki. Pojemnych matryc potrzebują ci, co nie robią hdrów, tylko rzeźbią rawa w szopie (to ja np.
    To może wyjaśnię,
    Z E-1 wystarczy mi 5 exp zeby wszystko wyglądało tak jak mi pasuje - Z E-510 minimum 6 i coś jest nie tak z tonacja kolorów (zeby nie bylo: WB ustawiany ręcznie obydwa na RAWach wywolywanych tym samym programem). Jak kiedyś znajdę chwile czasu to zrobie z obydwu HDR-a na tych samych parametrach (najwcześniej za tydzień) i moze ktos zrozumie o co mi chodzi.