Strona 61 z 109 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Janko mógłbyś zapodać jakiegoś sampla z porównaniem go do czegoś na C albo N? Sam ciężko dostrzegam takie detale a chętnie dowiedziałbym jakie to są
    Musiałbym zrobić ten sam kadr obydwoma aparatami
    Detale o których mówię to (1) problem z czystymi cieniami. Po wyciągnięciu zacienionych planów pojawiają się szumy, nieco inne niż szumy wysokich iso, raczej charakterystyczne brudy. Weźmy przykład:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/05/15/1.htm
    To jest zdjęcie o sporej dynamice, do tego ''wyciągane'' - wyciągnięte zostały plany zacienione czyli np. chałupa po lewej środkowej. Nie widać już ostrości, tylko jakąś taką ciapę na belkach i swego rodzaju ''struktury'' niewiadomego pochodzenia. Właśnie ilość tych zanieczyszczeń świadczy o jakości matrycy - tu konkretnie jest Canon 300D i na moje oko pojemność E3 jest mniej więcej podobna. Problem (2) czyli brak możliwości wyciągania mikroszczegółów (to taka moja definicja prywatna) polega na tym, że nie zrobimy unsharpmask 500/0,2/0, bo wylezą jakieś takie robaczki, schodki i inne dziwne rzeczy. Można by się zastanawiać - po co takie dziwaczne ostrzenie - a no po to, żeby uzyskać najlepszy rysunek np. włosów modelek, liści czy trawy itp. struktur. Warunkiem koniecznym jest posiadanie niewyostrzonego materiału. Znowu przykład:
    http://www.cyfrowka.neostrada.pl/ostro.jpg
    Po lewej ostrzone wedle procedury powyżej, po prawej typowe ostrzenie, jakie robią aparaty i wszelkie konwertery w trybie ''default'' (to oczywiście jest symulacja problemu). Po lewej wydaje się ''mniej ostro'', ale włosów jest jak by więcej i bardziej są podobne do tego, co widac w rzeczywistości, po prawej rysunek jest niejako wyraźniejszy, ale mniej subtelny. Oczywiście może akurak komuś się tak bardziej podobać i to nie jest żadna święta reguła (jest jednak wyjątek - prawego zdjęcia nie powiększymy bez problemów do wielkości billboardowej - wylezą nam koszmarne obwódki, lewe można tak powiększać, po prostu będzie miękkie).
    Ściągnąłem jeszcze to zdjęcie ''widok z okna'', wystawione później, 100 iso, jest nieźle, chyba nawet lepiej niż z 300D (cały czas porównuję to z tym starym gratem, bo po prostu najwięcej takich zdjęć tym robiłem).
    Na jakim samplu sprawdziłeś DR?
    Wnioski wyciągałem z PB042285.ORF oraz PB020084.ORF, bardzo dobry materiał do takich testów.
    Janko napisał "Niefajnie" i tłum pośpieszył ku przepaści
    Nie skaczcie!
    Jeśli ktoś na co dzień ciągnie rawy za uszy, to niech skacze w tę przepaść, takich jednakże jest niewielu. Poza tym to jest niejako ''z definicji'' i wiadomo o tym zawsze (Mówisz ''olek'', myślisz ''jotpeg''... żartowałem
    Tylko ze dla każdego aparatu "zapas" jest inny. dla E-1 zapas wynosi .5 EV pytanie ile jest dla E-3 ? (mowie o olympus studio/mater)
    Nie ma czegoś takiego jak zapas - to kwestia przyjętego środka skali. 0db jest 0db, nieprzekraczalne. A że histogram aparat rysuje tak czy inaczej, to już chińczyk tak sobie wymyślił (nota bene karygodne jest znaczenie miejsc jako prześwietlone, które mają jeszcze zapas - jest tak np. w Canonie).
    Sorry, za takie gwiazdkowe cytowanie, nie mam siły się z tym bawić, a i tak co trzeba, widać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Janko, sa nowe rawy do pastwienia sie, jezeli chodzi o DR.

do czasu, jak nie ma ACR, to polecam dcraw -> 16bit i jechane w PS/LR
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Tylko ze dla każdego aparatu "zapas" jest inny. dla E-1 zapas wynosi .5 EV pytanie ile jest dla E-3 ? (mowie o olympus studio/mater)
    Nie ma czegoś takiego jak zapas - to kwestia przyjętego środka skali. 0db jest 0db, nieprzekraczalne
    Zgadza sie,ale to jak ustawia zależy w głównej mierze od szumienia matrycy i innych widzimisię, to potem implikuje możliwości ratowania zdjęć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tylko znacznie łatwiej jest ratowac od dołu, tam nie ma granicy tak sztywnej jak 0db, gdzie masz przepał i koniec.

to, ile masz na dole okresla Ci poziom szumu przy danych ISO (i prog ich odciecia - ten w sofcie szczegolnie)

a tu z OS2 to samo, z chmur wiecej nie wyciagne w OS2 niestety.
    http://raw.fotosite.pl/pliki/PB042238_OS2.jpg
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    qbic - na Orenżowym Byzneseveryłer następowała masakryczna kompresja JPGów w czasie transmisji między BTS i moim komputerem. Może masz podobnie?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Janko, sa nowe rawy do pastwienia sie, jezeli chodzi o DR.
    do czasu, jak nie ma ACR, to polecam dcraw -> 16bit i jechane w PS/LR
    No to też tak właśnie jadę. Jeszcze sobie pościągam.
    Nie ma czegoś takiego jak zapas - to kwestia przyjętego środka skali. 0db jest 0db, nieprzekraczalne.
    Zgadza sie,ale to jak ustawia zależy w głównej mierze od szumienia matrycy i innych widzimisię, to potem implikuje możliwości ratowania zdjęć.
    Tego trzeba się nauczyć, tzn. nauczyć się, ile w konkretnym aparacie nakłamali
    Pobawiłem się jednym rawem dokładniej, konkretnie tym:
    http://raw.fotosite.pl/mini/Olympus_...042285.ORF.jpg
    Tu jest:
    http://www.cyfrowka.neostrada.pl/za_uszy.jpg
    To jest specjalnie podkręcone kolorystycznie, żeby zobaczyć, ile się da. Zdjąć nieco kolor nie problem. Niestety robione w dcraw, a to dość siermiężne narzędzie i robi trochę dziwne rzeczy z kolorem i ze szczegółami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a tutaj male conieco, co widach w chmurach wedlug OS2 vs dcraw +LR

http://raw.fotosite.pl/pliki/PB042266_OS2.jpg

http://raw.fotosite.pl/pliki/PB042266_DC_LR.jpg

w OS2 i pewnie w OM 2.04 wiecej sie ze swiatel nie da.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    W sumie tez sie nie znam, pewnie mi sie wydaje wszystko.

To jest gamma .1

Ja to widzialem bez sciemniania monitora Moze jakis zly chochlik podmienia mi bity na łączu
    Wystawiaj klamoty na sprzedaż Po co marudzisz? Zobaczyłeś, stwierdziłeś, że jest źle, odpuść ludziom i się pożegnaj

Pozdrawiam...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    W sumie tez sie nie znam, pewnie mi sie wydaje wszystko.

To jest gamma .1

Ja to widzialem bez sciemniania monitora Moze jakis zly chochlik podmienia mi bity na łączu
    Wystawiaj klamoty na sprzedaż Po co marudzisz? Zobaczyłeś, stwierdziłeś, że jest źle, odpuść ludziom i się pożegnaj

Pozdrawiam...

dobre zoom ,
    za to Cię lubię choć Cię nie znam
    jeszcze tydzień temu byłeś okrakiem na płocie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Ściągnij sobie tego jpega, i gamme ustaw na .5 albo mniej.

http://raw.fotosite.pl/pliki/PB042238.jpg
    Masz jakies zwidy? U mnie nic takiego nie wystepuje.
    czesc.Ch.