Mało już pisze na forum - jednak dużo czytam i czasem.... współczuję rozterek.
Mało już pisze na forum - jednak dużo czytam i czasem.... współczuję rozterek.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Chcę dodać do tego co napisałeś że rozmiar matrycy światłoczułej w E1 to 2614x1966 pixeli.Zamieszczone przez skow
Dlaczego ORF ma rozmiar 2624x1966?
Odpowiadam: procesor do obliczeń używa liczb hexagonalnych nie dziesietnych i dlatego dla przyśpieszenia obliczania wektora zapisu zaokroglono 2614 pixeli do 2624 co w zapisie hex daje liczbę 0A40 . Stąd czarny pasek o którym piszesz .Dalsza redukcja to konieczność którą opisałeś w punkcje 2
Różnica w rozmiarze całkowitym a użytecznym matrycy wynika z jej budowy i jest niezbędna dla jej poprawnego działania i jakości uzyskanego obrazu. To "ślepe" pixele i dla nas ich liczba jest bez znaczenia.
Darek
D300 vs e-3
topowe szkła 70-200 F;2,8 i 35-100
nie wiem jak wam ale mi z e-3 się bardziej podobają - może kwestia szkła
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25765206
Wysokie ISO, ale krótka ekspozycja i szumy nie takie straszne![]()
Kiedy wreszcie to E-3 wyląduje w sklepach![]()
![]()
Bo już mnie nerwy bolą
![]()
![]()
Znowu się skończy zakupami w Japonii
![]()
![]()
Pozdrawiam,
Paweł
jest szansa ze już w tym tygodniuZamieszczone przez pafcio
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
No liczę na to - juz przebieram nogami...Zamieszczone przez willow32
![]()
Pozdrawiam,
Paweł
E3 to inny poziom robienia zdjęć, kiedy zdjęcia z ręki w półmroku ISO1000, F2, 1/4s wychodzą nieporuszone bez gangrenyno i wizjer. Szkoda, że tak szybko ciemno się robi i dzień krótki.
I wizjer w E1 w porównaniu do E3 to dziurka od klucza na końcu tunelu![]()
c+ zrób kilka zdjęć Ani e-trojka, wieczorem, z nastrojowym oświetleniem, przy dobrej butelce wina, bez lampy i pokaz co potrafi ten aparat na iso 1600. A w niedzielę zasadź się na coś białego w stylu para młoda albo ministranty. Jak na razie E-3 mnie nie przekonał, no ale może zmienię zdanie...![]()
Szukam aparatu który pozwoli mi robić zdjęcia córy na iso 1600 bez błyskania fleszem po oczach... Da się tak E-3? Bo 40D da się...
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Tyle to sie da zrobic nawet dziadkiem z 30/1.4.Zamieszczone przez blady
A z E-510 to nawet przy oswietleniu od swieczki mozna cos ustrzelic...
Swoja droga strasznie ciekaw jestem jak w praktyce ta Sigma (w koncu HSM) bedzie lapala ostrosc z E-3... Bo z E-510 to slabym ogniwem przy robieniu zdjec po ciemku nie jest matryca (zwlaszcza ze wsparciem IS) ale AF...
Pozdrawiam,
Przemek
Jest lepiej, dużo lepiej, co nie??Zamieszczone przez celebrity plus
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"