Strona 104 z 109 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.031 do 1.040 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nie mam już dziś czasu na powtarzanie, a niestety przy wywoływaniu stwierdziłem, że powinienem dokładniej wykonać zdjęcia.
    Anyway: tu jest E3: http://www.olympusclub.pl/pub/e3fov.jpg
    a tu E330: http://www.olympusclub.pl/pub/e330fov.jpg
    Oba zdjęcia z tego samego miejsca, oba ze stałki by uniknąć skuchy z poruszeniem pierścienia zooma.
    W wizjerze E3 widziałem oba boczne sznureczki.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zoom:

skoro już pojechałeś po nas że nie kupujemy tylko gadamy, to powiedz szczerze który to raz niby-zamawiasz sprzęt, po czym wiatr zawiewa z innej mańki i już nie zamawiasz?

zmienny ten wiatr jak cholera, dobrze byłoby mieć głęboko wkopany parawan i browara w ręce.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Użyłem narzędzia z linku Cra3ego. DNG zyskał 435 tysięcy pikseli (nie 1,5 mega).
    PS normalnie wyciąga 3648x2736 pikseli. Po Odsłonięciu zdjęcie ma 3720x2800.
    W załączeniu wizualizacja.
    Obrazek

Pozdrawiam
    Czyli "moja wersja" o pomyłce w danych technicznych jest jak najbardziej prawdopodobna.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    Czyli "moja wersja" o pomyłce w danych technicznych jest jak najbardziej prawdopodobna.
    Tak samo prawdopodobna, jak to, że procesor Trupic obrabia tylko 3720x2800 pikseli z matrycy 11,8MPix.
    Edit: I tak sobie myślę (patrząc na nierówne marginesy), że może te nadmiarowe piksele pozwalają dokładnie umieścić aktywny obszar matrycy w kole obrazowym? Możliwość elektronicznej kalibracji matrycy po montażu była by nieocenioną pomocą dla działu QC.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    Tak samo prawdopodobna, jak to, że procesor Trupic obrabia tylko 3720x2800 pikseli z matrycy 11,8MPix.

Pozdrawiam
    Dlatego napisałem prawdopodobna, a nie pewna.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Mało uważnie śledzę te techniczne wątki (prawie nic z tego co piszecie nie rozumiem ).
    Przynajmniej jeden uczciwie się przyznał

Powtórzę to co już pewnie nie raz pisałem:
    rozdzielczość ORFa dla E-1 = 2624x1966

Dlaczego nie uzyska się takiej rozdzielczości na zdjęciu?

1. Wiele matryc (np ta z E-1, E-300/500 itp) posiada z lewej strony kilkunasto/dwudziestoparo pikselowy pasek, który nie rejestruje obrazu.

2. Algorytmy interpolacji nawet te najbardziej proste potrzebują "okienka" co najmniej 3x3 piksele by wyliczyć element znajdujący się w środku tego "okienka".
    Z tego powodu JPG zawsze będzie trochę bardziej przycięty od maksymalnej rozdzielczości z ORfa.

Jeśli się trafi program, który da w JPG pełne 2624x1966 to ten JPG będzie miał czarny pasek z prawej strony a piksele przy krawędziach mogą mieć trochę gorszą jakość.

Rok temu była podobna dyskusja:
    wielkosc-plikow-w-pix

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Mało uważnie śledzę te techniczne wątki (prawie nic z tego co piszecie nie rozumiem ).
    Przynajmniej jeden uczciwie się przyznał
    Nie sądzę, by takie informacje przydały mi się przy robieniu zdjęć. Staram się nie zaśmiecać sobie głowy zbędnymi w moim przekonaniu informacjami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Zoom:

skoro już pojechałeś po nas że nie kupujemy tylko gadamy, to powiedz szczerze który to raz niby-zamawiasz sprzęt, po czym wiatr zawiewa z innej mańki i już nie zamawiasz?

zmienny ten wiatr jak cholera, dobrze byłoby mieć głęboko wkopany parawan i browara w ręce.
    KaarooL'u Ty akurat nie deklarujesz z każdym napisanym postem, że kupisz E-3 bez względu na wszystko. Pisząc, że czekam na zakup E-3 przez wcześniej deklarujących mam nadzieję, że tego stafu pojawi się na forum jak najwięcej. Sukces E-3 zaowocuje kolejną puszką semi pro w e-systemie, a puszki semi pro Canona czy Nikona będą musiały oferować więcej przy niższej cenie. Konkurencja. Mam nadzieję, że jak najszybciej pojawi się wspominany przez Micha K20D. Wybór i konkurencja wśród producentów bezcenne dla klienta.

Pozdrawiam...

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    trzeba patrzeć na wszystko realnie i z dystansem, po PMA sie okaże że aby Olek w jakości obrazu nie odstawał od stawki to potrzebuje zapieprzyć technologię kosmitom/ufoludkom inaczej asta maniana.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    trzeba patrzeć na wszystko realnie i z dystansem, po PMA sie okaże że aby Olek w jakości obrazu nie odstawał od stawki to potrzebuje zapieprzyć technologię kosmitom/ufoludkom inaczej asta maniana.
    fotomic... znów tictaci? ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.