Strona 101 z 109 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.001 do 1.010 z 1089

Wątek: Sample z E3 - są jakieś?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Z00m to nie ściemy, jak tak byś drążył to by sie okazało że i żółci i czerwoni mają ich więcej niż Olek. Wiadomo że są piksele nieefektywne, nieczynne, ale u Olka jest ich znaczeni więcej. Być może jest tak że winą jest niedopracowany proces technologiczny patrycy, ale może jest tak ja ja mówiłem i RE też w sumie. Ponieważ w skali piksela ruch (drgania) matrycy są jak dla nas pędząca lokomotywa . Spróbujcie ją zatrzymać natychmiast.... matryce być może się i da zatrzymać, ale niekoniecznie dokładnie co do piksela. Być może stąd ten zapas paru rządków pikseli
    Przeczytaj sobie co napisał Radio Erewan w poście 143945 i 143969
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez pafcio
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    A co to ma do rzeczy?
    Obraz rejestruja cały czas te same piksele.
    To jak bardzo się porusza matryca może mieć wplyw jedynie na winietowanie obiektywów.
    Oj, niezupełnie. Tak jak napisałeś to jest przy stabilizacji obiektywu a przy stabilizacji matrycy są jednak przemieszczenia.
    Ale jak przemieszczenia wychodzą poza koło obrazowe, to jest winietowanie.
    MBSZ to ta nadmiarowość pikseli wynika z jakiejś strategii, której nie poznamy (producent zrobił matrycę 3:2, a Olek ściął sobie brzegi)? Albo łatwiej coś liczyć/transportować/studzić/whatever.
    Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Jeżeli zakres stabilizacji matrycy zwiększono to musi ona być tym samym nieco większa, bo muszą być dopuszczalne większe odchylenia. Stąd jasne że i musi być więcej pikseli
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    polecam przeczytanie tez tego artykulu i ewentualnie skorzystanie z narzedzia.

z wykorzystaniem tego narzedzia zaden aparat nie ma 100% w wizjerze
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    C'mon: D300: Effective pixels 12.3 million, Sensor photo detectors 13.1 million. To jest technologiczny nadmiar obecny we wszystkich sensorach.
    Canon 40d Effective pixels 10.1 million, Sensor photo detectors 10.5 million
    Canon 1dMk3: 10.1 million effective pixels, 10.7 million sensor photo detectors
    A że w E3 nadmiar jest większy - who cares?
    Edit: Możliwe, że po prostu takiego zapasu wymaga technologia jego produkcji, rozmiar okna steppera, wymagania elektroniczne szybkiego odczytu...
    Zaraz klepnę E330 i E3 ten sam kadr z tego samego miejsca, tym samym szkłem. Jak Olek kłamie w E3, na zdjęciu z E330 powinno zmieścić się więcej.

Pozdrawiam
    A może Olympus po prostu pomylił się podając dane i np. zamiast 11,9 mln powinno być 10,9 mln. Takie pomyłki przeciez sie zdarzają.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    A może Olympus po prostu pomylił się podając dane i np. zamiast 11,9 mln powinno być 10,9 mln. Takie pomyłki przeciez sie zdarzają.
    Mógł się pomylić. Nie wiem, zakładam, że te dane są prawdziwe.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Użyłem narzędzia z linku Cra3ego. DNG zyskał 435 tysięcy pikseli (nie 1,5 mega).
    PS normalnie wyciąga 3648x2736 pikseli. Po Odsłonięciu zdjęcie ma 3720x2800.
    W załączeniu wizualizacja.

Pozdrawiam

The z00m
    Gość
    Użyłem narzędzia z linku Cra3ego. DNG zyskał 435 tysięcy pikseli (nie 1,5 mega).
    PS normalnie wyciąga 3648x2736 pikseli. Po Odsłonięciu zdjęcie ma 3720x2800.
    W załączeniu wizualizacja.
    Obrazek

Pozdrawiam
    Czyli jomawitu miał rację To jak to jest z tym wizjerem kryjącym 100% kadru... kryje czy nie kryje

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nie miał racji. Przynajmniej ten eksperyment tego nie dowodzi. Na brzegach kadru rejestrują się dodatkowe piksele, ale one są poza rozmiarem matrycy w systemie 4/3 i dlatego nie są używane. W linku Cra3ego masz wyjaśnienie we wspólnym. 3720/2800 nie jest też proporcją 4:3.
    Tak jest we wszystkich lustrzankach cyfrowych.

Jadę coś zjeść i złożę zestaw testowy do sprawdzenia tezy JW.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    odpowiedz: zaden nie kryje (ze znanych mi dSLR)

wez sobie z mojego sajta np.: z 1Ds mk2 (jeszcze nie mam nic z 1Ds mk3) - chyba profi puszka ze 100% krycia? nie?
    przekonwertuj do dng a pozniej narzedziem Thomasa Knolla odzyskaj zamaskowane pixele.

no coz ...

PS: jak masz jeszcze sily, to zrob to samo dla Nikona D2x (Hassel mi sie tylko nie poddal)
    PS2: paskudny i niedobry ten Thomas Knoll, przez niego zadna puszka nie ma krycia 100% w wizjerze
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no widzę że niektórzy znaleźli nowego konika, tyle że wirtualnego... jak tu znaleźć kolejną dziurę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    no widzę że niektórzy znaleźli nowego konika, tyle że wirtualnego... jak tu znaleźć kolejną dziurę?
    dziwisz sie? Polacy to chyba najbardziej jojczący naród ... widac to statystycznie po ilosci postów jojczenia do pozostalych

bynajmniej jestem ciekaw, z czym kolejni wyskoczą .... (ukręcą gwint pod statyw? a moze bateria za duza? a moze pigmej i paszport polsatu?)

ROTFL
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)