Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Witam i od razu pytam :)

Odp: Witam i od razu pytam :)

Spodziewałem się, że co użytkownik to inne zdanie

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

To ja może spróbuję podsumować kwestię obiektywów: Olek daje Ci świetny wybór dobrych, jasnych stałek w przyzwoitych cenach. Te najbardziej popularne to 17, 20, 25 i 45. Jak widzisz, szerszych jest więcej, bo pokrywają one najczęściej używane zakresy (50mm i 35mm to tzw. standard i szeroki standard, jeszcze z czasów analogowych), 45 jest sporo węższa (ekwiwalent 90mm), co mocno ogranicza jej użyteczność np. we wnętrzach. Co do kita, to zgodzę się z kolegami - nawet jeśli masz już doświadczenie w fotografii, nie zaszkodzi go kupić - cena korpusu jest wtedy wyższa o około 300-400 zł, a za tyle chodzą te obiektywy na Allegro, także wychodzisz na zero w razie odsprzedaży. Mówię oczywiście o wersji IIR, wariant EZ to naleśnik z elektrycznym zoomem, sporo droższy.

Jeśli chcesz zdecydować się na stałkę, może sprawdź, w jakim zakresie ogniskowych masz wykonane dotąd zdjęcia, to może pomóc w dokonaniu wyboru. Ja osobiście polecam Panasonica 20/1.7 - odkąd go kupiłam, nie schodzi z aparatu, jest bardzo mały (naleśnik) i daje świetną jakość zdjęć.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Dziękuję za podsumowanie.
    Mówisz o tym obiektywie? http://www.ceneo.pl/6385228

---------- Post dodany o 11:20 ---------- Poprzedni post był o 11:13 ----------

Powiem szczerze, że zasugerowałem się tym wpisem: http://www.bestmirrorlesscamerarevie...-or-panasonic/

Wiem że to 2013 rok, ale oglądam zdjęcia z 45mm i to jest to co mi się bardzo podoba

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

12/2.0, 20/1.7, 25/1.4, 25/1.8, 45/1.8, 75/1.8 - nie da się "źle" wybrać stałki w m43. Jedynym i największym problemem jest to, że nie można mieć ich wszystkich (a raczej nie ma to większego sensu).
    45/1.8 jako jedyny obiektyw ma zbyt wąski kąt widzenia, wg mnie to doskonały drugi obiektyw. Jako pierwszy wybrałbym albo kita, albo coś z 17/1.8 , 20/1.7, 25/1.8 w zależności od preferowanego kąta. 17mm to odpowiednik szerokiego kąta dla małego obrazka, 25mm to standardowa 50-tka. 20/1.7 jest ciekawy, bo jeżeli chodzi o kąt widzenia to wypada dokładnie pomiędzy nimi.
    Weź kit + 45/1.8, potem na podstawie najczęściej używanej ogniskowej z kita dobierzesz sobie szerszą stałkę

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o 45 / 1.8 to ma być to nie jedyne, ale pierwsze szkło.
    Fajnie trafiłeś bo od czasu do czasu mZD45 pojawia się na giełdzie forumowej w super pieniążkach. Polecam, również osłon/kę.

Z kita chcę zrezygnować
    I bardzo dobrze.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Podsumowując, zdecyduję się na body z kitem, porobię zdjęcia i wtedy stwierdzę czego potrzebuję i czego mi brakuje
    Nie ma co się porywać od razu na konkretny obiektyw, a kolekcjonować n sztuk też w moim przypadku bez sensu.

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------

Osłonkę ? CO masz na myśli ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Panowie, dziękuję za podpowiedzi.
    Co do macania w sklepie, to w dużych sklepach obu aparatów nie ma.
    Jeżeli chodzi o wybór obiektywów to z tego co czytam, to micro 4/3 bije na głowę Sony, jeżeli chodzi o ilość obiektywów.
    Jeżeli chodzi o 45 / 1.8 to ma być to nie jedyne, ale pierwsze szkło.
    Z kita chcę zrezygnować
    Bije, nie bije ... wszystko zależy co potrzebujesz.
    Kita zawsze kupisz, a wszystkie kity, jak koty w nocy są czarne, taki kity są podobne.
    Co do stałek, to tyłek NEXowi ratuje trójca z Sigmy: 19mm/2.8, 30mm/2.8 i 60mm/2.8 - doskonałe obiektywy, i co najważniejsze - bardzo tanie obiektywy - max 600-700 zł za nowy, a starsze wersje 19 i 30mm można było kupić za 400zł (teraz nie wiem, bo przestałem się interesować). Różnica w GO nie wyjdzie duża, bo ze względu na matryce wynosi ona około 0,7eV natomiast f=2.8 vs. f=1.8 to różnica około 1,33eV.

PS
    Jak dla mnie, te 3 Sigmy spokojnie zastępują kita ... A teraz zadanie domowe, kup w systemie m43 podobne zakresowo stałki, w porównywalnej cenie (tak od 1500zł do 2100zł - za wszystkie trzy).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.04.14 o 11:59

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Osłonkę ? CO masz na myśli ?
    Osłonę p. słoneczną. Jest mała i bardzo pomaga na słońcu.

Ps Na twoim miejscu obok 45 kupiłbym 17/1.8, w testach tyły a zdjęcia super a zakres przy tych dwóch maleństwach nie głupi.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Dziękuję za podsumowanie.
    Mówisz o tym obiektywie? http://www.ceneo.pl/6385228
    Tak, tym.

Podsumowując, zdecyduję się na body z kitem, porobię zdjęcia i wtedy stwierdzę czego potrzebuję i czego mi brakuje
    Nie ma co się porywać od razu na konkretny obiektyw, a kolekcjonować n sztuk też w moim przypadku bez sensu.
    I słusznie.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Spodziewałem się, że co użytkownik to inne zdanie
    To nie patrz na innych tylko zrób sobie wykres ze starych zdjeć na zakres ogniskowych jakie używałeś.

Dla windowsa: wrzucasz wszystkie foty do jednego foldera (pomocna funkcja ctrl+B w TotalCmd)
    exiferem wyciągasz z Exifa dane o ogniskowej i zapisujesz je w formacie excella,
    a potem standardowo wykresik

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:36 ----------

dla linuxa
    Kod:
    for i in *.JPG; do exiv2 -q -Pvn $i G FocalLength G / | awk '{ print $(2) }'; done S
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.