Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Witam i od razu pytam :)

Witam i od razu pytam :)

Witam serdecznie!

Trafiłem na to forum bo stoję przed ciężką decyzją, czyli standardowe: co kupić ?

Mianowicie, napaliłem się na OMD-EM10, ponieważ kiedyś miałem lustrzankę canona bodajże 400D, byłem z niej zadowolony, chociaż jestem amatorem, ale jakość zdjęć była dla mnie satysfakcjonująca, nawet przy 100% powiększeniu.

Jednak na wyjazdach pojawił się odwieczny problem dźwigania tego aparatu z obiektywem, dlatego ją sprzedałem i kupiłem SONY TX-100. Totalny kompakt, mały ale co do jakości zdjęć mam trochę większe oczekiwania.

Dlatego teraz szukam idealnego aparatu dla mnie, wiem że takich nie ma i są plusy i minusy ale wpadł mi w oko GX7, później OMD-EM5, a później zobaczyłem, że jest nowsza, trochę okrojona wersja tego aparatu czyli OMD-EM10.
    Do wczoraj byłem pewny zakupu, ale zacząłem wertować internet szukając informacji o konkurentach, no i wyłonił się Sony A6000, który parametrami przewyższa OMD-EM10, ale to Sony...

Ok, bo się rozpisałem, a nie zadałem pytania

Jestem prawie zdecydowany na EM10 ale z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8.
    Dlaczego z tym, bo jest jasny i jest stały i ma dobre opinie.
    Z tego co wyczytałem, to dobry obiektyw, zarówno do portretów ale nie tylko.

Chciałbym się Was poradzić czy to dobry wybór, czy w dobrą stronę podążam oraz czy w Olympus EM10 da się ustawić tak aby pokrętło było sterowaniem przysłoną ?

W sony a6000, którym się wczoraj przez godzinę w sklepie bawiłem, to wymaga małej gimnastyki niestety.
    Będę wdzięczny za podpowiedzi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Odp: Witam i od razu pytam :)

Tak, E-M10 można ustawić tak, by jedno z pokręteł sterujących służyło do zmiany przysłony. Skoro masz do wyboru 2 body, które pewnie możliwościami znacznie przewyższają Twoje umiejętności i oczekiwania, to popatrz co będziesz dalej potrzebował do aparatów ze zmienną optyką. Zmiennej optyki. Zobacz jakie ogniskowe by Cię interesowały, ile kosztują obiektywy o tych ogniskowych, jakie są ich parametry, ceny itp.
    Najlepiej jeszcze weź oba aparaty do łapki w jakimś MM czy FJ i wybierz ten, którym Ci się lepiej robi zdjęcia.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    Jestem prawie zdecydowany na EM10 ale z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8.
    Dlaczego z tym, bo jest jasny i jest stały i ma dobre opinie.
    Z tego co wyczytałem, to dobry obiektyw, zarówno do portretów ale nie tylko.

Chciałbym się Was poradzić czy to dobry wybór, czy w dobrą stronę podążam oraz czy w Olympus EM10 da się ustawić tak aby pokrętło było sterowaniem przysłoną ?
    Wybór świetny, 45/1.8 to ma być jedyne szkiełko czy dodatek do kita?
    Jasne, że pokrętłem możesz przymykać przysłonę, pokrętła masz dwa, a możliwości personalizacji aparatu imponujące.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

OMD-EM5, a później zobaczyłem, że jest nowsza, trochę okrojona wersja tego aparatu czyli OMD-EM10.
    Czy ja wiem, żeby zaraz okrojona? Uszczelki - to chyba najbardziej widoczny brak. Weź z "kitem" plus te 45 mm i będzie naprawdę zacny set. Na początek.
    PENTAX

Panowie, dziękuję za podpowiedzi.
    Co do macania w sklepie, to w dużych sklepach obu aparatów nie ma.
    Jeżeli chodzi o wybór obiektywów to z tego co czytam, to micro 4/3 bije na głowę Sony, jeżeli chodzi o ilość obiektywów.
    Jeżeli chodzi o 45 / 1.8 to ma być to nie jedyne, ale pierwsze szkło.
    Z kita chcę zrezygnować

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Niechaj najlepszą rekomendacją dla mobilności i lekkości em10, będzie fakt, że wsadzam go do małego plecaczka mieszczącego (teoretycznie) jedynie butelkę pojemności 0,5 l. i robię wycieczkę biegową na ok 15 km. I to to ma jeszcze wizjerek wbudowany... Lustro leży w szafie zapomniane w tym momencie.
    PENTAX

A który KIT oprócz tej stałki polecacie? Bo jest ich kilka
    14-42 EZ (to jest ten najnowszy)
    ale jest ten : 14-42 IIR

Odnośnie uniwersalności 45mm i polecania przez Ciebie 25 i 17 - możesz wyjaśnić czemu tak uważasz ?
    Ostatnio edytowane przez jacekzaw ; 23.04.14 o 09:30

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

45tka jest cokolwiek mało uniwersalna... tak, dobrze ją jest mieć w swoim arsenale, bo jakościowo niezła a i cena przystępna, ale rzadko się z niej korzysta...

może lepiej się za 25tką albo 17stką rozejrzeć?

na kita też się nie ma co obrażać, zazwyczaj aparat z kitem nie wychodzi wiele drożej niż bez, a w razie czego zawsze można odsprzedać.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    Z kita chcę zrezygnować
    Dobrze go mieć, przynajmniej na początek, tym bardziej, że kupiony razem z aparatem wychodzi dość tanio. Potem przy odsprzedaży raczej nie stracisz.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    45tka jest cokolwiek mało uniwersalna... tak, dobrze ją jest mieć w swoim arsenale, bo jakościowo niezła a i cena przystępna, ale rzadko się z niej korzysta...
    oj korzystam, korzystam ile wlezie. Ostatnio chyba najwięcej, 20/1.7 często zostaje w kieszeni.