Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: MicroFotoŁowy

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: MicroFotoŁowy

Wielkie dźwięki za info.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

No ładnie ujęte. Ale moim zdaniem to jakość pupy nie urywa , jak za sprzęt za ile .. 5 tysi ? Nawet w miniaturkach jakieś plastikowate te jpgi olka.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Czas w końcu na porównanie 50D + L’ka z EM-5 +mZD.

Test 1
    Po 19.00 przed swoim domem „zasadziłem” się na piecuszka. Najpierw seria jednym aparatem, potem drugim. Odległość ta sama, światło w granicach błędu też. Zdjęcia z ręki, łokcie podparte. Od razu komentarz: zdjęcia z canona bardzo powtarzalne, jak już złapałem ptaszka w wizjerze, zdjęcia wychodziły jak z taśmy. Inaczej w przypadku Olka (ISO1250 czasy 1/160), wybrałem najlepsze ale sporo było mocno ruszonych, w tym teście bardzo dokuczało światło mZD75-300. Stabilizacja w EM-5, dla mnie dobra, ale bez rewelacji. Canon gorszą stabilizację nadrobił wagą i lepszym światłem (ISO1000 1/320). Co ciekawe ilość „straconych” okazji była w obu zestawach taka sama, u Olka spowodowana zwłoką wybudzania, w Canonie trudniej było mi uchwycić ptaka w wizjer. Robiłem też zdjęcia Olkiem na ISO1600, wyszły kiepsko, co innego wysokie ISO w dobrym świetle a co innego skuteczność robienia zdjęć w słabym lub trudnym świetle. Test dla Olka zaliczony.

EM-5 Piecuszek #1

50D Piecuszek #1

Test 2
    Poranny wyjazd na brodźcie. Technika robienia zdjęć, jak wyżej. Wszystkie zdjęcia kadrowane, mniej więcej tak samo – bliżej ptaki nie chciały podejść. Żeby lepiej ocenić sprzęt zamieszczam zdjęcia zrobione o 6.00, 7.00, 9.00 (mniej więcej). Dla mnie Canon przy słabym świetle wypadł lepiej (mniej poruszone), ale potem Olek nadrobił przy świetle. Moje odczucie to stabilizacja w EM-5 przy dłuższych odległościach od obiektu działa tak sobie. Ważna sprawa, ciężki Canon leżał na szybie samochodu, Olek w rękach więc trochę nierówne szanse. Nie miałem dyskomfortu ostrzenia Olkiem nawet oddalonych ptaków pomniejszonym punktem afu, choć Canon robił to odrobinę sprawniej. Co ciekawe w czasie tej wyprawy Olkowy AF nie zawiesił się ani razu. Jedno zdjęcie zrobiłem Olkiem pod słońce, wyszło całkiem dobrze. Canon walił lustrem jak z armaty, EM-5 fajnie, cichutko i dyskretnie. Dla mnie remis, na foty przed świtem i o zmierzchu zabrałbym Canona, na „włóczęgę” całodniową Olka.

EM-5 Batalion ok 6.00

EM-5 Łęczak ok. 7.00

EM-5 Łęczak ok. 9.00

50D Batalion o. 6.00

50D Łęczak ok. 7.00

50D Łęczak ok. 9.00

Podsumowanie
    Króciutko o budowie i konfiguracji
    Oba aparaty są wykonane bardzo dobrze, Canon ergonomicznie jest lepszy, Olek po skonfigurowaniu kółek i przycisków ok. W zasadzie udało mi się dobrać ustawienia aby używać w czasie fotografowanie obu pokręteł przycisku oraz Fn2 i REC, przyciski na tylnej ściance zostawiam dla Chińczyków. Zoom Canona 100-400L jest niezniszczalny, mam go kilka lat a śladów użytkowania praktycznie nie widać, mZD jest to dobrze wykonany plastyk, trochę poprzecierany ale w zamian lekki.

Wrażenia z użytkowania
    Największą zaletą EM-5+mZD jest jego waga i wielkość, po prostu chce się go mieć zawsze i wszędzie ze sobą. Po tym jak pierwszego dnia zabrałem go ze sobą do lasu, Canon zostawał w samochodzie i naprawdę czułem wewnętrzny opór aby ciągnąć tą cegłę ze sobą. Co innego jak się jedzie na czaty, duża waga jest pewną zaletą bo zestaw stoi pewnie na statywie, stabilizację można wyłączyć. Olek jest więc doskonały jako zestaw podróżniczy, w zimie na biegówki w lecie na rower. Jakość zdjęć przy dobrym świetle jest nawet lepsza od dużego konkurenta.
    Olek ostrzy dobrze na AF-S, niestety nie udało mi się zrobić ani jednego ostrego zdjęcia na AF-C. Próbowałem też różnych kombinacji autofocusu z punktami ostrości i wyszło mi jedno zdjęcie nawet nie wiem czy do końca akceptowalne - wniosek tym zestawem ptaków w losie fotografować się nie da. Kolejna rzecz która mnie irytowała to lag po zrobieniu zdjęcia, w lustrzance robiąc serię widzimy fotografowany obiekt w bezlustrze strzelamy serię w ciemno, w tym czasie ptak jest 15 m dalej i całe namierzanie wizjerem trzeba zacząć od nowa. Wizjer sprawdził się co prawda przy fotografowaniu piecuszka, ale z kolei przy fotografowaniu batalionów nie umożliwiał obserwacji trawy przed ptakiem, pstryk w kontur ptaka a potem sprawdzanie na wyświetlaczu co wyszło, w sumie jak dla mnie duży dyskomfort w porównaniu do 50D. Ponarzekać muszę na sam AF który w lesie przy fotografowaniu dzięcioła i piecuszka się zawiesił, światła przy tym nie było wcale mało. Trzeba była skierować obiektyw w zupełnie inne miejsce aby „wyrwać” ustrojstwo ze stanu uśpienia.
    Czy zatem EM-5+mZD75-300 może zastąpić 50D z Elką ? Łatwiej byłoby napisać, że jest doskonałym mobilnym uzupełnieniem, ale takie slogany piszą na wszystkich „mądrych” portalach. Zajrzałem do swojej olkowej galerii https://galeria.olympusclub.pl/thumb...um=5639&page=1 , na pewno tym aparatem nie zrobiłbym zdjęcia lewitującego kozła, biegnących po wodzie gągołów, szybującego jastrzębia, czapli białej – trochę szkoda bo to jedne z ciekawszych ujęć, z drugiej jednak strony wierzę, że zrobiłbym setkę innych równie fajnych, bo ten aparat można mieć zawsze przy sobie, zaryzykuję więc i napisze tak EM-5 w amatorskiej fotografii przyrodniczej może zastąpić 50D a jeszcze lepiej uda się to EM-1 z „przyszłym” 300/f4 (uff myślę, że wybrnąłem). Zamieszczę więc na koniec przykłady takich „spacerowych” fotek, gdy Canon ze względu na wagę „grzałby ławę” w domu

EM-5 Czapla

EM-5 Żurawie

EM-5 Pod słońce

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon_2_rano.jpg
Wyświetleń:	310
Rozmiar:	474,2 KB
ID:	116131   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon_3_jasno.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	446,7 KB
ID:	116132   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20120101_EM5_14_01_a.jpg
Rozmiar:	412,8 KB
ID:	116133   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20120101_EM5_314_a.jpg
Rozmiar:	204,3 KB
ID:	116134  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon_1_rano.jpg
Wyświetleń:	315
Rozmiar:	426,0 KB
ID:	116130   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010413a.jpg
Rozmiar:	263,5 KB
ID:	116120   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010442a.jpg
Rozmiar:	184,9 KB
ID:	116121   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1837a.jpg
Wyświetleń:	316
Rozmiar:	271,0 KB
ID:	116122  

Nazwa:	IMG_1862a.jpg
Wyświetleń:	318
Rozmiar:	336,9 KB
ID:	116123   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Oly_1_rano.jpg
Wyświetleń:	316
Rozmiar:	360,5 KB
ID:	116124   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oly_2_rano.jpg
Rozmiar:	414,5 KB
ID:	116125   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Oly_3_jasno.jpg
Wyświetleń:	322
Rozmiar:	450,6 KB
ID:	116126  

Nazwa:	Oly_4_jasno.jpg
Wyświetleń:	311
Rozmiar:	478,2 KB
ID:	116127   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Oly_5_pod_słońce.jpg
Rozmiar:	366,0 KB
ID:	116128   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1010366a.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	117,9 KB
ID:	116129  
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Bardzo dobre i wyczerpujące porównanie. Dwa wnioski: Olkiem trudniej gdy mniej światła i gdy trzeba złapać akcję. Ale za to łatwiej go nosić cały czas ze sobą. No i lepsza jakość, gdy światła dostatek.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Toki Batalionów się niestety już kończą. W tym roku były trudne do fotografowania, na środku podmokłych łąk, stąd brak u mnie napuszonych "kogutków". Poniżej kilka zdjęć zrobionych testowym EM-5. Trzy pierwsze o zachodzie słońca, stąd takie ciepłe kolory. Pozdrawiam

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EM5_20140429_08a.jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	419,7 KB
ID:	116407   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EM5_20140429_23a.jpg
Wyświetleń:	266
Rozmiar:	315,2 KB
ID:	116408   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EM5_20140429_62a.jpg
Wyświetleń:	266
Rozmiar:	495,8 KB
ID:	116409   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EM5_20140501_34a.jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	373,0 KB
ID:	116410  

XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Warto tu zaglądać, zawsze coś pięknego
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Może ktoś ma zestawienie 75-300 + OM 10 z 3-osiową stabilizacją ,czy ten zestaw ma jakieś szanse ujęcia czegokolwiek przy tych ogniskowych i słabszej stabilizacji???

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Ciekawie sie czytalo niepowiem

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

dobra robota.
    jak oceniasz ergonomię przy konieczności szybkich zmian ustawień bez odrywania oka od wizjera. ? w przyrodzie często zdarza mi się, że trzeba śledzić obiekt, przy okazji podnieść iso, czy zmienić pkt af, czy coś tam jeszcze innego
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Te o 9-tej - najlepsze (z obu)
    Piecuszek lepiej "wypadł" z OMD - mbsz.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów