Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: MicroFotoŁowy

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Odp: MicroFotoŁowy

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Sproboj cos na nim uwidziec jak sloneczko zaczyna swiecic

pozdro

Nie wiem, bo na oczy tego aparatu nawet nie widziałem - ani w słońcu ni też po zmroku. Tak tylko główkuję po analogii, że skoro w e-3 widać...
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Pliszka bardzo fajnie pokazana. Od niedawna używam OMD E- M 10 między innymi z dużym ZD 70 – 300 do fotografowania owadów (dwa zdjęcia w moim wątku). Pozdrawiam
    OMD E-M5, OMD E-M10, E-PL7, E-PL5, mZD 9-18 mm, Lumix 7-14 mm, Lumix 12-32 mm, Lumix 14-140 mm, Lumix 45-200 mm, Laowa C- Dreamer 7,5 mm, Samyang 7,5 mm Fish Aye

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Zarówno em-5 jak i em-10 w zestawie z O75-300 lub P100-300 jest zestawem nieuszczelnionym. Dopiero jak pojawi się PRO 300f4 moim zdaniem warto będzie rozważyć zakup na fotołowy em-1 lub em-5 tylko, że wtedy em-1 będzie 30% tańszy a em-5 będzie w wersji II (gdybam oczywiście). Wybrałem em-10 bo jest tańszy a po drugie łatwiej go sprzedam (jeśli gdybanie się spełni), ze względu na sterowanie smartfonem i inne funkcjonalności których kupujący nie będzie używał, ale na allegro będą "must have". Dziękuję za komentarze do zdjęć. Pozdrawiam.
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Nie wiem, bo na oczy tego aparatu nawet nie widziałem - ani w słońcu ni też po zmroku. Tak tylko główkuję po analogii, że skoro w e-3 widać...
    Tez nie widac, i nie mowie tutaj o uzywaniu AF, tylko konkretnie o makro i manualnym ostrzeniu.
    Do precyzyjnego ostrzenia jak przyswieci sloneczko, jest naprawde gehenna, dlatego w sukurs przychodza wizjerki

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Nie wiem jak w Olku sprawa wygląda, ale podgląd i filmowanie przy użyciu WiFi, smartfona i kamer JVC powodował dramatycznie szybkie wyładowanie baterii. Często w połowie dnia smartfon lądował w plecaku wyładowany a kamera była używana baaaardzo oszczędnie.
    Pozdrawiam
    Sławek

#######################
    E 620 + ED 14-42 + ED 40-150 + ED 70-300 ; E-PL1 + ED 14-42 + VF-2 ; FL-36 R ; OMD-M5 + ED 12-50 ; TG2

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Test EM-10 z Panasonikiem 100-300 cz II + podsumowanie

Z Canonem 50D i Lką 100-400 pożegnałem się na zawsze, ponieważ nie dawał on w praktyce żadnej przewagi nad EM-5 z 75-300 Olego. Zakupiłem EM-10 z zamiarem jego sprzedaży po wakacjach i zakupu na zimę jakiegoś „mocniejszego” zestawu. Nie wiem czy zamiaru nie zmienię bo w parze z Panasonikiem 100-300 przypadł mi do gustu. Po kilku tygodniach robienia zdjęć w różnych warunkach nie czuję żadnego dyskomfortu w użytkowaniu, operuje się nim sprawnie i szybko. Trochę trudniejszą jest ocena obiektywu . Zaletami Panasonica 100-300 w porównaniu do Olka 75-300 jest przede wszystkim światło tak potrzebne w tym typie fotografii oraz stabilizacja w obiektywie, która na długich ogniskowych i czasach ekspozycji jest zauważalnie lepsza od wbudowanej w EM-10. Na krótszych ogniskowych i czasach się stabilizacja w Olku jest bardzo dobra, ale w ciemnym borze jednak oddaje pola rozwiązaniu konkurencyjnem. Panasonic w zestawie daje osłonę do obiektywu – istotny dla mnie gadżet ponieważ w lesie nigdy nie stosuje zakrywki, to właśnie tulipan chroni filtr przed brudem, śniegiem czy kroplami deszczu. Panasonic wydaje się też równiejszy w zakresie ogniskowych i od środka do brzegu kadru.
    Panasonic ma też wadę – gorszy od Olka autofocus. Jeżeli mamy szansę dwukrotnie ostrzyć - zdjęcie będzie ok., jeżeli focus nie jest wstępnie ustawiony mamy 50% szansę na dobre zdjęcie. Piszę oczywiście o pracy w „polu” gdzie zazwyczaj na wykonanie zdjęcia mamy 1-3 sekundy a nie o sweet foci jakiegoś kwiatka. Testowałem tylko wersję I Olego, podobno II jest lepsza, będę musiał to zweryfikować, ale na dziś mój wybór jest taki: jako tele turystyczne wybrałbym Olka 75-300, do przyrody rozumianej jako częste fotografowanie o wschodzie i zachodzie słońca wybrałem Panasonika 100-300.
    Na koniec seria zdjęć, niektóre bezpośrednio zrobione w jpg, co moim zdaniem widać.

Błotniak łąkowy – zdjęcia w locie da się robić z użyciem AF punktowego i trybu seryjnego (kto pisał, że mikro nie da się robić zdjęć dynamicznych ?)

Trzciniak środowiskowo

Sarna o poranku, miałem sekundę na wykonanie zdjęcie, dała susa natychmiast gdy ją zauważyłem

Szarak – portret (zima im sprzyjała, bo kica ich trochę w tym roku)

pozdrawiam i tradycyjnie dziękuję wszystkim odwiedzającym i komentującym wątek
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6090504_rt_1.jpg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	265,4 KB
ID:	122856   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6090511_rt_1.jpg
Wyświetleń:	239
Rozmiar:	174,0 KB
ID:	122857   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6090515_rt_1.jpg
Wyświetleń:	240
Rozmiar:	167,2 KB
ID:	122858   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6130529_1a.jpg
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	580,4 KB
ID:	122859  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P62500971a.jpg
Wyświetleń:	241
Rozmiar:	376,2 KB
ID:	122860  
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Bardzo przydatne i praktyczne uwagi sprzętowe. Zdjęcia lecących ptaków świetne! Sam próbowałem i wiem jakie to trudne. Pozdrawiam
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Fajnie, że dalej nadajesz i dzielisz się z nami tak zdjęciami, jak i uwagami o sprzęcie. Dzięki
    Duży plus ode mnie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    342
    Moja galeria

i wszystko jasne,
    chce mi się podziekować że tobie chciało się testować
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Plus za szczególowe opisy.

Uprawnienia umieszczania postów