W czwartek miał miec.
W czwartek miał miec.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
aaa dziś środa
bo ja zwykle basenuje w czwartki a w btym tygodniu wyjatkowo wczoraj.. i mi sie pomerdało...
To i ja coś dorzucę. Wolałbym zamiast obracanego LCD 230k wyświetlacz większy o wyższej rozdzielczości jak w D300 lub A700. Ceny obiektywów. Masakra. Jeśli 14-35/2.0 ma kosztować 2300$ to szok. W Eurolandzie będzie to min. 2300EUR. Obiektywy Olympusa stają się najdroższe. Nowe szkła Nikona MTFy mają wyśmienite (to tak po przeczytaniu wątku 12-60), a ceny niższe od ZUIKO. Olympus chyba się kieruje zasadą "Sprzedawaj drogo bo ludzie wierzą, że dobre jest tylko to co jest najdroższe".
Ważne pytania.
1. O cieniach pomyśleli. Co ze światłami?
2. AF szybki z obiektywami SWD. Co w połączeniu z obiektywami bez SWD? IMO jeśli okaże się, że brak silnika ultradźwiękowego znacząco (podkreślam) kaleczy system AF to porażka.
Reszta wygląda ok.
To pewnie nie stanowi problemu bo w ofercie podane są zestawy z ZUIKO 14-54Zamieszczone przez The z00m
![]()
światło, światło, światło...
Powoli chyba wychodzi bolaczka systemu 4/3 - jakosc ponizszego sampla jest bardziej zblizona do kompaktu niż do DSLR. Przy czulości ISO 200 E-3 szumi w czerniach bardziej niż E-1 na 400 a do tego szum ten jest typowo "kompaktowy"...
http://gallery.photographyreview.com...&size=big&cat=
Najlepiej popatrzcie sobie w Photoshopie na to co dzieje się na dole pod stolikiem...
światło, światło, światło...
To prawda. Najbardziej rzucają się w oczy te żółte plamy, które wyłażą w każdej matrycy (nawet D3, ale nie przy ISO 200, w E-1 widać to najbardziej powyżej ISO 800). W Panasonicu FZ50 takie plamy wychodzą już przy ISO 100. Podobne problemy z kolorowym szumem ma Sigma SD14, gdzie na ISO 100 w cieniach widać fioletowe plamy. Widać, że redukcja szumów powoduje wygląd ala np. Neat Image i traci się efekt 3D i drobne szczegóły i rzeczywiście wygląda to prawie jak z kompaktu. Ciekawe jak będzie w RAW-ie lub z Noise Filter OFF.Zamieszczone przez jomawitu
Jarek
Łoj. To chyba nie jest możliwe. Szczerze nie wierzę by była taka padaka. Może ktoś coś namieszał?Zamieszczone przez jomawitu
Tjaaaa... świat odjechał OlympusowiZostaje argument chermetyczności zestawu
![]()
No i argument AF wsumie w zadnym momencie olympus nie powiedzial nic o szumach totalna cisza chwali sie tylko AF wszem i wobec, o obrazie totalnie zeroZamieszczone przez The z00m
zdjęcie robione z włączonym IS przy czasie 1/6s. Egzemplarz przedprodukcyjny. RAW nikt nie widział. Wiadomo, że JPG potrafi dodać prezenty od siebie. Ja bym zaczekał na testy niezależne.
Mam na dysku pozostałe sample w full rozmiarze i nie mogę im nic zarzucić. No chba, że ktoś je odszumiał, czego nie jestem w stanie sprawdzić nie mając specjalistycznego oprogramowania.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
ZgodaZamieszczone przez dzemski
Takich prezentów jpeg nie doda...Zamieszczone przez dzemski