"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Zgadzam się z Gulaszem co do obu ostatnich fot![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Faktycznie, mroczne te kadry, mnie podoba się ostatni choć strasznie "włochaty" kadr 349
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
Faktycznie, mroczne te kadry, mnie podoba się ostatni choć strasznie "włochaty" kadr 349
Choć i zajec i duszek fajnie pomyślany.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
no... 348 jest zaj.... te. przypomniał mi się mój ulubieniec z "Alicji z krainy czarów"pozdr
To, że bardzo nie doświetliłeś/ściemniłeś zdjęcia robione w jasny dzień, nie uczyniło ich strasznymi
Najstraszniejsze jest 349, choć tu akurat MZ można by jeszcze przyciemnić. Trochę za dużo szczegółów.
Na 347 przeszkadza mi nieostrość pierwszego planu. Wygląda jakoś sztucznie.
PS
Zastanawiam się, w kontekście dyskusji w moim wątku, nad pewną (MZ) niekonsekwencją. U mnie byś rozjaśniał cienie, podczas gdy u Ciebie są one dość ciemne.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
I na podstawie exif doszedłeś do wniosku, że zdjęcia nie są tak straszne jak być powinny?
Na ostatnim zdjęciu wschodzi księżyc dlatego pewnie najbardziej Ci się podoba
Cóż...może i sztucznie wygląda, ale ta nieostrość jest zupełnie z natury szkła którego użyłem. Obiektyw zdemontowany z rzutnika robi takie jajka
Moim zdaniem, to nie jest niekonsekwencja tylko coś co nazywa się pomysł na zdjęciaJa wymyśliłem sobie jaką atmosferę chcę do nich wprowadzić, a Ty uparłeś się na odwzorowanie rzeczywistości. Rzeczywistości która po lekkim "podbiciu" IMHO nabrała blasku.
Ps. Po tym jak pokazałeś te pierwsze szczecińskie fotki, totalnie zaszumione z ręki , zupełnie nie przemyślane kadrowanie pomyśałem sobie , że poszedłeś strasznie na łatwiznę. Totalną łatwiznę. Teraz myślę, że nie wiem czego bronisz, bo chyba nie tamtych zdjęć?
Ostatnio edytowane przez fazi75 ; 31.12.15 o 00:03
Co do tych jajek, to skoro jesteś takim zwolennikiem naprawiania wszystkiego w programach bo dają wszelakie możliwości, to czemu nie naprawiłeś i tłumaczysz się jajkami?
a co do pomysłu na fotkę i braku pomysłu to chyba jestem w lekkim szoku....
Czy Ty naprawdę uważasz, że pomysł jest tylko wtedy kiedy ktoś celowo przyciemni czy rozjaśni jakieś partie w programie. To nazywasz pomysłem na fotkę?
A nie bierzesz pod uwagę, że podobne efekty można uzyskać nie korzystając z programów?
Albo czemu uważasz ze Helmuth "UPARŁ SIĘ NA ODWZOROWANIE RZECZYWISTOŚCI"
Przecież jego pomysł na zdjęcie nie polegał na obróbce, ale na uzyskaniu klimatu i pokazaniu nocy jak nocy. Uzyskanie konkretnego klimatu bez stosowania sztuczek programowych jest takim samym pomysłem jak przeróbka rzeczywistości....
To co ludzie próbują uzyskać w programach można w wielu przypadkach spróbować uzyskać bez ich użycia, tylko niestety wymaga to większej kreatywności i sporo problemów stwarza, ale nie umniejsza to wartości uzyskanych efektów, ba.... sadzę nawet, że może je czasami podwyższać![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Ponoć cel uświęca środki ale czy tyczy się to fotografii ? I znów wracam do pytania gdzie kończy się fotografia a w zasadzie o jej definicję .... Różne szkoły... Dyskusjom końca nie będzie. Ale, ale pomysł w czasie wciśnięcia spustu ? Według mnie ciut za późno
![]()