Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Malowanie światłem i Strobing

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Malowanie światłem i Strobing

Witam,
    Przeglądając różne fora fotograficzne wpadłem na pomysł połączenia zdjęcia ruchu gwiazd (Star Trails) z Samochodem w taki sposób jak poniżej.

https://www.flickr.com/photos/84891527@N00/5088227978/in/photostream/

http://www.photographymojo.com/wp-co...s-in-sabha.jpg

I stad mam kilka pytań odnośnie wykonania.

1. Czy można uzyskać taki efekt przez malowanie światłem latarka ledowa po karoserii, wnętrzu i otoczeniu?

2. Czy lepiej doświetlenie wykonać flashem w formie strobingu ?

Fotografie:
    http://www.airsociety.net/wp-content/uploads/2011/09/mk5-jetta-bagged-air-suspension-work-002.jpg

http://www.airsociety.net/wp-content...n-work-001.jpg

Ktory z tych sposobów jest efektywniejszy?

Widziałem już kilka klipów z Youtube jeśli chodzi o strobing w fotografi samochodwej ale większość zawierała więcej niż 1 lampę
    Obecnie posiadam Yongnuo YN-568EX wiec żeby w ogóle zacząć eksperymentować ze strobingiem musiał bym dokupić jakiś wyzwalacz/odbiornik radiowy jeśli dobrze myślę i duzy softbox. Aparat to Canon 60D
    Dziękuje za wszelka pomoc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Malowanie światłem i Strobing

Myślę, że to kwestia wygody i upodobań czy wolimy biegać z lampką wokół samochodu i malować czy po prostu strzelać fleszem. Na pewno oba te efekty będą się w większym lub mniejszym stopniu różniły, ale zależy to od wykonania. Jeśli zamierzasz doświetlać samochód na tle poruszonych gwiazd to wcale nie potrzebujesz kilku lamp ani nawet odbiorników radiowych. Jak zostawiasz aparat na długim naświetlaniu, dreptasz sobie z lampą odpalaną ręcznie, kierujesz, błyskasz, ewentualnie błyskasz z innej strony. Jedna manualna lampa starczy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

W czasach praktycznie darmowych pstryknięć najcenniejszym źródłem wiedzy jest własny eksperyment Zacznij od naświetlania samego nieba. Zobacz przy jakim czasie uzyskasz wymagany ruch gwiazd przy mocno niedoświetlonym motywie. Może się okazać, że w mieście projekt polegnie już na tym etapie. Jak już znajdziesz ciemne miejsce, to okaże się, że spokojnie poodpalasz sobie jedną lampkę w róznych miejscach i będzie to bardziej przewidywalne od latarki.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Jeśli zamierzasz doświetlać samochód na tle poruszonych gwiazd to wcale nie potrzebujesz kilku lamp ani nawet odbiorników radiowych. Jak zostawiasz aparat na długim naświetlaniu, dreptasz sobie z lampą odpalaną ręcznie, kierujesz, błyskasz, ewentualnie błyskasz z innej strony. Jedna manualna lampa starczy
    W sumie racja, o tym nie pomyślałem.
    W takim razie jedyne co potrzebuje to jakiś duży softbox żeby zmiękczyć światło z lampy. Jaki rozmiar polecacie?

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Może się okazać, że w mieście projekt polegnie już na tym etapie. Jak już znajdziesz ciemne miejsce, to okaże się, że spokojnie poodpalasz sobie jedną lampkę w róznych miejscach i będzie to bardziej przewidywalne od latarki.
    Mam już upatrzone takie miejsce (kilka kilometrów od miasta) wiec poświata świetlna mi nie grozi. Swoja droga już raz próbowałem w samym środku miasta http://farm8.staticflickr.com/7373/9...0d8cbe00_c.jpg
    Planuje taka sesje wykonać w wakacje wiec jeszcze mam trochę czasu na trening
    Wtedy bede mial do dyspozycji Fiata 125p wiec duzo elementow chromowanych, mogą się pojawić niekorzystne odbicia...