Aha, to z dzisiaj było robione bardziej pod kątem wyciągnięcia różnych efektów ze światła odbitego. Doświetlałem zegarek zwykłym lusterkiemNastępnym razem podejdę do tego lepiej i już pogłówkuje nad kadrami
![]()
Co do zegarka, to średnio dobrana Go. Albo bezel dałbym w Pełnej ostrości, albo w większym rozmyciu.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No właśnie kupiłem filtr w sklepie Oly i nie wiem dlaczego wydawało mi się że jest polaryzacyjny a to zwykły UV :/
Wszyscy piszecie o zwiększaniu GO. Dla mnie to kwestia tylko parametru F bo niestety jestem zielony w tej materii. Zapytam więc jak to zrobić? Co do wyostrzania to strzelałem z ręki w ciemnym pokoju
EDIT: Teraz doczytałem że zwiększanie GO oznacza "ostrzejsze" tło a nie "rozmyte"Jakoś mi się w głowie zakodowało odwrotnie
Czyli jaka przysłona była by odpowiednia? 8-11?
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 14.05.14 o 22:22
fajniejsze, 10tka mi się podoba. Fakt, to nie jest zdjęcie do folderu sklepu z zegarkami bo to nie tak się robi, ale fotka ma swój urok...
no i z tego co pamiętam, zegarki się fotografuje ze wskazówkami na 10:10 względnie 1:50![]()
![]()
![]()
Najlepiej sprawdź sam doświadczalnie. Ten sam kadr z różnymi przysłonami i będziesz wiedział. Zwiększając przysłonę (liczbę f) zyskujesz większy zakres głębi ostrości. Zbyt duże wartości (np. f22) są niezbyt wskazane. Wchodzi zjawisko dyfrakcji i pogorszenie jakości, ostrości.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg