Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Tani aparat do tajmlapsów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Tani aparat do tajmlapsów

Piszę w tym dziale bo jest mi wszystko jedno czy mikro czy nie mikro
    Problem nie dotyczy mnie ale znajomych naukowców, którzy mają dość mizerny grant i muszą go najefektywniej wykorzystać

Zadanie - zmotać najtańszy zestaw do tajmlapsowania zwierzaków w celach naukowych
    interwał 1s - nie może być dłuższy żeby czegoś nie przegapić

Żeby nie niepokoić zwierza aparat musi być samowystarczalny przez jak najdłużej Zdjęcia mogą być robione w rozdzielczości 640x480
    Aparat może kręcić film zamiast timelapsa ale wydaje mi się że timelaps powinien być wydajniejszy

Rozwiązanie
    1) akumulator samochodowy 12v 60AH - z dolutowaną pustą bateryjką i jakimś zajzajerem elektronicznym po drodze żeby zamienić prąd na taki jaki powinien być w zasilaniu - koszt ok 100 PLN

2) wężyk z interwałometrem ( interwał 1s do zapełnienia karty ) koszt ok 100 PLN

3) Duża karta 128 ? 64 ?? - tylko pytanie jaki aparat by mi to obsłużył

4) aparat - tani starawy rzęch w rozumieniu dzisiejszych norm. Pasowałby EPL1 - do kupienia za 400-500 PLN
    ale EPL-1 nie odpali z wężyka dodatkowo boję się że nie obsłuzy nic więcej niż 32 GB
    64 GB uważam za optimum - od biedy na 32 GB można by próbować

Problem

Jaki parat
    to może być cokolwiek
    kompakt, lustrzanka dowolnej firmy ważne zeby spełniał powyższe kryteria.

Na jakości nam nie zależy - raczej ma zarejestrować wydarzenia typu drapieżnik,

Wiem o fotopułapkach ale widzę trochę wad. ( obsługiwana karta, brak małej rozdziałki jak 1 MB czy 0,5 MB )

http://fotopulapka.com.pl/

stąd pomysł na aparat

innym rozwiązaniem jest fotopułapka przesyłająca zdjęcia przez GSM i zasilana akumulatorem
    bo jeśli zasilę to z akumulatora 12 V 60AH to najsłabszym ogniwem będzie zapchanie karty...

stąd pomysł na coś co obsłuży 64 czy 128 GB i nagra zdjjęcia w 640x480 czy 1024x768

Ktoś ma jakiś pomysł jaki aparat obsłuzy dużą kartę, może być wyzwalany z wężyka z interwałometem i kosztuje smiesznie mało ?

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Tani aparat do tajmlapsów

Canon i alternatywny soft do niego. Można w tanich kompaktach wgrać nawet wykrywanie ruchu.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Canon i alternatywny soft do niego. Można w tanich kompaktach wgrać nawet wykrywanie ruchu.
    jaki canon jaki model ?

co obsłuży 128 GB alibo 64 GB
    To musi stać w polu bez kontaktu z kompem żadne kable - taki podglądacz zwierząt...

A wgrywanie softu musi być łatwe - bo sprzęt mają obsłużyć naukowcy z innej branży niż elektronika

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Marcin, nasunęło mi się jedynie co można uzyskać instalując Chdk , a mianowicie timelapsy bez pilota, wykrywanie ruchu. http://www.fotografuj.pl/Article/CHD..._Canona/id/106, sprawdż, może Ci się przyda, a co do obsługi dużych kart, to nie wiem.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

ruch nie może być - bo nagra ruszające się źdźbla liście i inne paprochy
    ale może to punkt zaczepienia jakiś - poszperam
    ważna obsługa dużych kart i zasilanie z dużego akumulatora

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Zasilanie to najmniejszy chyba pikuś, sprawdź akumulatory do modeli RC. Możesz tam znaleźć ciekawą alternatywę dla ciężkiego kloca jakim jest akumulator.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Zasilanie to najmniejszy chyba pikuś, sprawdź akumulatory do modeli RC. Możesz tam znaleźć ciekawą alternatywę dla ciężkiego kloca jakim jest akumulator.
    niee za 130 PLN moge mieć LiPo 4S 5000 mAh ( 5Ah ) w hobbyking, a w tej samej cenie 100Ah 12 V
    Nie ma o co walczyć. Na wadze nie zależy, łatwiej ładować akumulator samochodowy niż LiPo - bo łatwiej o prostownik niż mikroprocesorową ładowareczkę.

Tu nie ma o co walczyć

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

A nie martwi Cie odgłos aparatu robiącego zdjęcia, zwierzyna płochliwa jest. Wpadł mi do glowy jeszcze jeden pomysł, a mianowicie kamerki szpiegowskie wysyłające sygnał. Ciche, małe i odpada problem pojemności karty.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Canony serii G lub S z wgranym CHDK. W nowszych modelach G15, S110 można dodatkowo podłączyć wężyk z interwałometrem ale cena jest wyższa.

Nowsze bezlustra Panasa chyba posiadają timelapse* i elektroniczną migawkę, musi być elektroniczna bo aparat przy takich ilościach ujęć zakatuje mechaniczną. Podobnie bywa z przysłoną.

*[Seria GH na pewno ale to nie ten przedział cenowy]
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

A nie martwi Cie odgłos aparatu robiącego zdjęcia, zwierzyna płochliwa jest. Wpadł mi do glowy jeszcze jeden pomysł, a mianowicie kamerki szpiegowskie wysyłające sygnał. Ciche, małe.
    słuszne pytanie - nie wiem. Ja robię za burzę mózgu
    Wysyłanie sygnału ma sens - ale znów pytanie jak go wyłapać w terenie. Bo co ? Potrzeba kompa w terenie - a to komplikuje już znacząco.

---------- Post dodany o 00:22 ---------- Poprzedni post był o 00:19 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Canony serii G lub S z wgranym CHDK. W nowszych modelach G15, S110 można dodatkowo podłączyć wężyk z interwałometrem ale cena jest wyższa.

Nowsze bezlustra Panasa chyba posiadają timelapse* i elektroniczną migawkę, musi być elektroniczna bo aparat przy takich ilościach ujęć zakatuje mechaniczną. Podobnie bywa z przysłoną.

*[Seria GH na pewno ale to nie ten przedział cenowy]
    A no właśnie. elektroniczna migawka - Słusznie !! większa żywotność.
    nie musi być timelapse w aparacie - może być z wężyka - to rejon 100 PLN