Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: Fotografia Weselna OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Fotografia Weselna OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    ... że niby ostrość jest ustawiona a potem patrzę na zdjęcia w komputerze a tam wszystko w bokehu
    dobre
    i z tego powodu uwielbiam testy AF na YT.

dałem +a
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

też mi to przyszło do głowy ,że może mają takie obyczaje. A to moje zastanowienie wynika z tego,iż sam Fatman mówił,że trzeba się bardziej wysilić by trafić AF takim Em-5 podczas ślubu niż jakimś Fufu ,co mi z tego,że aparat mówi,że niby ostrość jest ustawiona a potem patrzę na zdjęcia w komputerze a tam wszystko w bokehu
    Nie wiem jak E-M5, ale E-PL5 z 45 1.8 w trudnych warunkach oświetleniowych (ale też nie tragicznych - mieszkanie, pokój oświetlony kilkoma halogenami ~20w) przegrywa jeśli chodzi o pewność AF z centralnym czujnikiem EOS 5D mkI z 85 1.8
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    dobre
    i z tego powodu uwielbiam testy AF na YT.

dałem +a
    Może jest to w jakimś stopniu spowodowane moim nieudacznictwem,jednak jak załóżmy robię zdjęcia na imprezie czy koncercie,wkurzające jest to,że wskazałem aparatowi punkt gdzie ma ostrzyć,on potwierdza ostrość,zdjęcie wydaje się ostre idę robię inne kadry a tu wyskakuje Ci zdjęcie o jakieś parę milimetrów nietrafione nawet na przysłonach rzędu f.5.6... wolałbym aby później mi pozwolił zrobić zdjęcie(potwierdził ostrość) niż potem mieć takie cuda na komputerze.

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie wiem jak E-M5, ale E-PL5 z 45 1.8 w trudnych warunkach oświetleniowych (ale też nie tragicznych - mieszkanie, pokój oświetlony kilkoma halogenami ~20w) przegrywa jeśli chodzi o pewność AF z centralnym czujnikiem EOS 5D mkI z 85 1.8
    Ostatnio Robiłem koncert,co prawda metal-corowy(czy jak to tam się pisze) i warunki były co prawda tragiczne (praktycznie cały czas światło stroboskobowe) i Af działał tak w sumie średnio komfortem bym tego nie nazwał,zakładanie rybiego oka było balsamem dla duszy(ale ile można mieć z niego zdjęć! ) ale nie wiem czy jakieś profesjonalne lustrzanki by tam wyrabiały(zakładam,że raczej z lampą wspomagającą AF fotografowanie w takich warunkach nie byłoby jakimś wielkim problemem).
    Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 8.04.14 o 23:36
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

@PanMarecq ale ja Cię bardzo dobrze rozumiem
    a +s za to, że mi się bardzo opis podoba.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    @PanMarecq ale ja Cię bardzo dobrze rozumiem
    a +s za to, że mi się bardzo opis podoba.
    Ja rozumiem,że mnie dobrze rozumiesz wytłumaczyłem się tylko na wypadek jakby wbiły Olytaliby

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Ja rozumiem,że mnie dobrze rozumiesz wytłumaczyłem się tylko na wypadek jakby wbiły Olytaliby
    Wpadam.
    Koncerty, sluby czy tam cokolwiek, to na manualu mozna, wiec przesssstan....

podsumowujac:

aaargghhh... chyba znowu na kosza pochodze

pozdroofka

PS
    Oczywiscie manual...
    Ostatnio edytowane przez Janeczek ; 9.04.14 o 12:00
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Wpadam.
    Koncerty, sluby czy tam cokolwiek, to na manualu mozna, wiec przesssstan....

podsumowujac:

aaargghhh... chyba znowu na kosza pochodze

pozdroofka

PS
    Oczywiscie manual...
    Na Twoich zdjęciach jest kompletnie inne oświetlenie niż panowało na koncercie na którym byłem. Tam nie było praktycznie światła zastanego tylko tak jak pisałem walił wciąż stroboskop i to światłami o różnej mocy więc ileś razy na sekundę było na zmianę ciemno jasno,do tego raz 1/400 była właściwa jak świeciło jakieś mocniejsze światło potem do innego potrzeba było 1/100 a że nie przepadam za używaniem lampy w takich warunkach to było ciężko.

Wracając do Twoich zdjęć mogłeś sobie spokojnie śledzić ruch i delikatnie zmieniać tą ostrość manualem, bo było jasno(cały czas porównuję do mojej sytuacji) i było coś widać w kadrze a jak załóżmy walą światła w sam obiektyw to ciężko jest dobrze ocenić czy ostrość jest trafiona czy nie.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

hala sportowa to nie wesele - parkiet jest bardzo dobrze i równomiernie oświetlony - jedne nastawy wystarczą by obrobić dziewczyny - zdecydowanie nie trafiony przykład. Prócz tego obydwie foty to trzęsołapki - nie do kadrowania a tym bardziej to sprzedaży.
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Otoz, to, po prostu trzeba sobie radzic tym co sie ma, a nie pytac czy sie nada. Wszystko sie nada jak sie wie jak uzywac.

pozdroofka

PS
    glee, szczerze nie rozumiem, co ma sprawnosc AF lub jego brak, do sprzedazy...
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Otoz, to, po prostu trzeba sobie radzic tym co sie ma, a nie pytac czy sie nada. Wszystko sie nada jak sie wie jak uzywac.

pozdroofka

PS
    glee, szczerze nie rozumiem, co ma sprawnosc AF lub jego brak, do sprzedazy...

Właśnie te wątki nie powstają po to by się dowiedzieć czy można zrobić zdjęcia aparatami m43 na weselach tylko jak je zrobić lepiej.Jak nie ma zakazu fotografowania to można wszędzie zrobić zdjęcie . Ja z takich wątków wolałbym dowiedzieć się gdzie aparat niedomaga,jakie opcje warto ustawić,jak ustawiać lampę,jakie akcesoria mogą pomóc w osiągnięciu najlepszych efektów i jakieś same porady co do kadrów lub kontaktu z ludźmi.

Bo po co komuś słuchać ,że FF jest lepszy(co w zależności od zastosowania jest prawdą i kropka.) od jego Epm2 jeżeli na tego FF go nie stać