Może jest to w jakimś stopniu spowodowane moim nieudacznictwem,jednak jak załóżmy robię zdjęcia na imprezie czy koncercie,wkurzające jest to,że wskazałem aparatowi punkt gdzie ma ostrzyć,on potwierdza ostrość,zdjęcie wydaje się ostre idę robię inne kadry a tu wyskakuje Ci zdjęcie o jakieś parę milimetrów nietrafione nawet na przysłonach rzędu f.5.6... wolałbym aby później mi pozwolił zrobić zdjęcie(potwierdził ostrość) niż potem mieć takie cuda na komputerze.
Ostatnio Robiłem koncert,co prawda metal-corowy(czy jak to tam się pisze) i warunki były co prawda tragiczne (praktycznie cały czas światło stroboskobowe) i Af działał tak w sumie średnio komfortem bym tego nie nazwał,zakładanie rybiego oka było balsamem dla duszy(ale ile można mieć z niego zdjęć!) ale nie wiem czy jakieś profesjonalne lustrzanki by tam wyrabiały(zakładam,że raczej z lampą wspomagającą AF fotografowanie w takich warunkach nie byłoby jakimś wielkim problemem).
Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 8.04.14 o 23:36
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
@PanMarecq ale ja Cię bardzo dobrze rozumiem
a +s za to, że mi się bardzo opis podoba.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Ostatnio edytowane przez Janeczek ; 9.04.14 o 12:00
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Na Twoich zdjęciach jest kompletnie inne oświetlenie niż panowało na koncercie na którym byłem. Tam nie było praktycznie światła zastanego tylko tak jak pisałem walił wciąż stroboskop i to światłami o różnej mocy więc ileś razy na sekundę było na zmianę ciemno jasno,do tego raz 1/400 była właściwa jak świeciło jakieś mocniejsze światło potem do innego potrzeba było 1/100 a że nie przepadam za używaniem lampy w takich warunkach to było ciężko.
Wracając do Twoich zdjęć mogłeś sobie spokojnie śledzić ruch i delikatnie zmieniać tą ostrość manualem, bo było jasno(cały czas porównuję do mojej sytuacji) i było coś widać w kadrze a jak załóżmy walą światła w sam obiektyw to ciężko jest dobrze ocenić czy ostrość jest trafiona czy nie.
hala sportowa to nie wesele - parkiet jest bardzo dobrze i równomiernie oświetlony - jedne nastawy wystarczą by obrobić dziewczyny - zdecydowanie nie trafiony przykład. Prócz tego obydwie foty to trzęsołapki - nie do kadrowania a tym bardziej to sprzedaży.
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
Otoz, to, po prostu trzeba sobie radzic tym co sie ma, a nie pytac czy sie nada. Wszystko sie nada jak sie wie jak uzywac.
pozdroofka
PS
glee, szczerze nie rozumiem, co ma sprawnosc AF lub jego brak, do sprzedazy...
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Właśnie te wątki nie powstają po to by się dowiedzieć czy można zrobić zdjęcia aparatami m43 na weselach tylko jak je zrobić lepiej.Jak nie ma zakazu fotografowania to można wszędzie zrobić zdjęcie. Ja z takich wątków wolałbym dowiedzieć się gdzie aparat niedomaga,jakie opcje warto ustawić,jak ustawiać lampę,jakie akcesoria mogą pomóc w osiągnięciu najlepszych efektów i jakieś same porady co do kadrów lub kontaktu z ludźmi.
Bo po co komuś słuchać ,że FF jest lepszy(co w zależności od zastosowania jest prawdą i kropka.) od jego Epm2 jeżeli na tego FF go nie stać![]()