Co do stabilizacji. Czy przejściówka jest z chipem jakimś???
Czy działa bez chipa i potwierdza ostrość? W starych Olkach żeby działało potwierdzenie ostrości przejściówka musiała mieć chip, tak by aparat widział, że "coś" jest podpięte.
T.
Co do stabilizacji. Czy przejściówka jest z chipem jakimś???
Czy działa bez chipa i potwierdza ostrość? W starych Olkach żeby działało potwierdzenie ostrości przejściówka musiała mieć chip, tak by aparat widział, że "coś" jest podpięte.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Prawie na pewno nie posiada chipu (dandeliona) - sam chip to wydatek kilkudziesięciu zł i można go podobno? zamocować do każdego adapteru ew. poszukać droższego adapteru który go posiada.
Co do stabilizacji to pewnie trzeba wskazać ogniskową podczepianego obiektywu w body jak w Pentaxach bo inaczej stabilizacja nie będzie poprawnie działać. Mój mikrus (GX1) nie posiada stabilizacji.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Bolec ma na końcu wycięcia pod śrubokręt krzyżakowy. Podejrzewam, że jest wkręcony na gwint i da się go wykręcić. Nie próbowałem jednak tego, gdyż mam obawy, że po kilku wkręceniach/wykręceniach może nabrać tendencji do samoistnego wykręcania. Nie wykluczam też, że producent zabezpieczył go wpuszczając np. w gwint kroplę kleju.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Przejściówka nie zawiera żadnej elektroniki. Z moim E-PL3 nie udało mi się uzyskać potwierdzenia ostrości - jak jest z innymi korpusami nie wiem. Po podłączeniu obiektywu przez przejściówkę w menu stabilizacji jest możliwosć zadeklarowania ogniskowej obiektywu - zatem stabilizacja powinna działać.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 7.05.14 o 15:53
Pozdrawiam!
A poleciłbyś ten adapter do stosowania ze szkłami z pierścieniem?
Jeżeli tylko do szkiel z pierścieneim przysłony, to lepiej kupić zwykły, znacznie tańszy adapter bez własnego pierścienia sterowania przysłoną. Z takim szkłami pierścień na adapterze i tak nie jest potrzebny, a jedynie może uniemożliwić pełne otwarcie przysłony.
Pozdrawiam!
Rozglądam się za adapterem i chyba już go nie produkują, widzę tylko na amazonie, towar niedostępny. Pozostaje polować na ebaju?
Niezbyt dokładnie szukałeś. Wprawdzie innego producenta, ale adaptery są dostępne również w Polsce - https://fripers.pl/p/adapter-bagneto...przyslony-jjc/
Pozdrawiam!
Bywają sytuacje, gdy ktoś ma sporo obiektywów do Pentaxa a brakuje mu niektórych do m/43 - bo np. nie zdążył jeszcze skompletować systemu lub pewnych ogniskowych używa na tyle rzadko, że nie planuje kupować - i wtedy taki adapter ma sens.
Pozdrawiam!