Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Zakup lustrzanki - co wybrać ?

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Smile Odp: Zakup lustrzanki - co wybrać ?

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Na stronach www, w prasie naczytałem się a po sklepach nachodziłem, naoglądałem się i nawet wypróbowałem, w warunkach sklepowych ale to zawsze coś, całkiem sporą liczbę lustrzanek i tzw. aparatów bezlusterkowych. Te ostatnie, po początkowym zauroczeniu, niestety eliminuję (przynajmniej jako główny aparat, jako drugi w kolejności jak najbardziej tak ale to ewentualnie kiedyś i z akcentem na ewentualnie).
    Można wiedzieć dlaczego wykluczyłeś bezlusterkowce a nie lustrzanki? Podejrzewam, że ze względów ekonomicznych. Ja po obcowaniu z oboma prędzej wykluczyłbym te drugie. Ale u mnie to na pewno zauroczenie, które odżyło jak dostałem w łapy E-P3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Zakup lustrzanki - co wybrać ?

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Można wiedzieć dlaczego wykluczyłeś bezlusterkowce a nie lustrzanki? Podejrzewam, że ze względów ekonomicznych. Ja po obcowaniu z oboma prędzej wykluczyłbym te drugie. Ale u mnie to na pewno zauroczenie, które odżyło jak dostałem w łapy E-P3.
    Może dlatego, że przy wyborze systemu kierujemy się zwykle dwoma powiedzeniami: "małe jest piękne" i "duży może więcej". Wygląda na to, że Ty postawiłeś na urodę ("u mnie to na pewno zauroczenie"), a kolega stawia na możliwości
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Na chwilę obecną, po wszystkich poszukiwaniach i przyglądaniu się poszczególnym modelom czasem z przesadną szczegółowością jestem nastawiony najbardziej na zakup Canona 650D (ewentualnie 700D) albo Canona 60D (co prawda nieco przekracza budżet ale myślę, że w tym przypadku po prostu będzie większy komfort w użytkowaniu).
    Wiele modeli Canonów, w tym 650D i 60D niestety trochę odstaje pod względem jakości matryc. Tu http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...___813_811_663 masz ich porównanie z Pentaxem K30 ktory leży również w Twoim zakresie możliwości cenowych.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

A więc sprecyzuję wymagania.
    Przede wszystkim zadowalająca jakość obrazka w trybie raw, nie duże szumy w nieco ciemniejszych sceneriach. Solidna konstrukcja, dobre dopasowanie w dłoni (tak aby fotografowanie nie było udręką - mam dość duże dłonie i szczupłe palce) przyzwoity czas baterii (zapasowe akumulator pod ręką to standard ale bede zadowolony jesli sięgać bede po niego tylko w wyjątkowych sytuacjach).

Co do tematu fotografii, najogolniej, najczesciej fotografuję na zewnątrz przy świetle dziennym. Tak jak wspomniałem dodatkowy obiektyw, do zastosowania w moich fotografiach (uniwersalny zoom i szeroki kąt) to zakup z innego funduszu w niedalekiej przyszłości dlatego do tego co otrzymam w zestawie z aparatem nie przykladam wagi (jak najbardziej moze to byc nawet nie wysokiej jakości kit).
    Obecnie jeżeli już bym kupował lustrzankę dla ambitnego fotoamatora to również wybrałbym Pentaxa. Trzeba mieć jednak świadomość, że lusterko w aparacie w obecnych czasach bardziej przeszkadza niż pomaga (o ile nie mówimy o reporterskich aparatach pod fotografowanie imprez, sportu czy przyrody). W każdym razie dobrze wiedzieć jakie są różnice pomiędzy lustrzanką a bezlusterkowcem - pomiar światła z matrycy (bardziej kontrolowalny i precyzyjny), ostrzenie po kontraście (żegnajcie problemy FF/BF), znacznie mniejszy "flange back" - odległość między mocowaniem obiektywu, a matrycą (konsekwencje dla budowy optyki), no i waga rozmiary zestawu - jak się już człowiek obłowi w te wszystkie rupieci i chce to zabrać na wakacyjny wyjazd, to kreatywny ciężki zestaw za ciężkie pieniądze, może stać się kulą u nogi .
    Reasumując - bezlusterkowiec to nie wykastrowana lustrzanka o gorszych właściwościach, to nieco inny aparat, mający sporo zalet względem lustrzanki, wady zresztą też.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

W przypadku Canona pamiętaj o trochę mniejszej matrycy w stosunku do Pentaxa czy Nikona. Jeśli faktycznie bardziej Ci zależy na szerokich obiektywach, to Canon zawsze da Ci ten szeroki kąt trochę węższy. Lepiej na pewno się sprawdza w przypadku długich ogniskowych, bo je po prostu jeszcze bardziej wydłuża przy przeliczaniu ekwiwalentu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Obecnie jeżeli już bym kupował lustrzankę dla ambitnego fotoamatora to również wybrałbym Pentaxa. ...
    Dobry pomysł. Drobny problem polega na tym, że sam korpus nie robi zdjęć. Dotyczy to także bezluster. Dla ambitnego fotoamatora liczy się system, czyli dostępność szkieł i innych akcesoriów. Sam korpus w obecnych czasach nie jest żadnym problemem, wszystkie są świetne.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 22.03.14 o 22:31
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

MichalPrz
    Gość

Dziękuję za liczne odpowiedzi!

Pentax k-30/k-50 także brałem pod uwagę i powiem szczerze przez długi czas o nim myślałem. Nie ukrywam, że miałem nieco pewne obawy przed systemem obiektywów. Ponadto o zrezygnowaniu zadecydował jednak mały ale dla mnie istotny szczegół - brak odchylanego ekranu lcd.

Co do aparatów tzw. bezlusterkowych - nie neguję ich kompaktowego rozmiaru a zatem wygody przy niezobowiązującym spacerze oraz tego jaką jakość obrazka mogę nim osiągnąć. Moją uwagę przez długi czas zwracały przede wszystkim modele EP-3, EPL-5 z Olympusów i kilka innych modeli Panasonica. Jednak powtarzam - dla mnie osobiście ten typ aparatu mógłby być tylko jako sprzęt dodatkowy i ewentualny.

Ostateczna decyzja jest mi już bliska podjęcia jeśli nie powiedzieć, że sprawa raczej przedstawia się jasno.

W każdym razie dziękuję za pomoc - mogę powiedzieć, że dyskusja jaka się tutaj narodziła pozwoliła mi przeanalizować gruntownie swoje dotychczasowe wnioski. Na pewno była więc pożyteczna
    Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 22.03.14 o 22:26

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Jednak powtarzam - dla mnie osobiście ten typ aparatu mógłby być tylko jako sprzęt dodatkowy i ewentualny.
    Wyleczysz się z tego prędzej, czy później. Dziś rozmawiałem z zapalonym Nikoniarzem w FotoJokerze, który stwierdził, że ma tonę szkieł i tak tego nie nosi, bo za ciężkie. Przyszedł po epm2.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Wyleczysz się z tego prędzej, czy później. Dziś rozmawiałem z zapalonym Nikoniarzem w FotoJokerze, który stwierdził, że ma tonę szkieł i tak tego nie nosi, bo za ciężkie. Przyszedł po epm2.
    Urzekla mnie ta historia....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Trzeba mieć jednak świadomość, że lusterko w aparacie w obecnych czasach bardziej przeszkadza niż pomaga (o ile nie mówimy o reporterskich aparatach pod fotografowanie imprez, sportu czy przyrody). W każdym razie dobrze wiedzieć jakie są różnice pomiędzy lustrzanką a bezlusterkowcem - pomiar światła z matrycy (bardziej kontrolowalny i precyzyjny), ostrzenie po kontraście (żegnajcie problemy FF/BF), znacznie mniejszy "flange back" - odległość między mocowaniem obiektywu, a matrycą (konsekwencje dla budowy optyki), no i waga rozmiary zestawu - jak się już człowiek obłowi w te wszystkie rupieci i chce to zabrać na wakacyjny wyjazd, to kreatywny ciężki zestaw za ciężkie pieniądze, może stać się kulą u nogi .
    Reasumując - bezlusterkowiec to nie wykastrowana lustrzanka o gorszych właściwościach, to nieco inny aparat, mający sporo zalet względem lustrzanki, wady zresztą też.
    Bardzo trafne podsumowanie - podpisuję się obiema rękami i jedną nogą. W każdym razie dobrze, że autor wątku ma tego świadomość i nie postępuję w myśl zasady "duży może więcej" tylko w myśl swoich preferencji. Każdy ma swoje upodobania. Jeden woli być zauważony, drugi dyskretnie, wtopić się w tłum ludzi z kompaktami. Ja to w ogóle jestem jakiś poj... bo kadrowanie przez wizjer mnie denerwuje, wole ekranik. Z drugiej strony znajdzie się wielu, dla których aparat bez wizjera to nie aparat.