Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-

Wtrącę swoje 3 słowa, niejako wywołany do tablicy, zdarzyło mi się kilka razy pisać sporo dobrych słów o E-PL1. Do dziś zresztą go używam i daje mi masę frajdy.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Kiedyś napisałem w poście, że między tymi matrycami jest przepaść niczym Himalaje lub Rów Mariański, co było intensywnie negowane przez niektórych współużytkowników Forum...
    Andrzeju, negowanie lepszości nowej matrycy to jedno, a negowanie Twojego określenia to drugie. Nowa matryca z pewnością jest inna i generalnie pozwala na więcej - jest lepsza - zgoda. Niemniej analogia do przepaści, Himalajów i Rowu Mariańskiego jakkolwiek barwna, jest IMHO przesadzona. Jakby się z nią zgodzić to jak określić matryce w starszych od E-PL1 aparatach? Na E-PL1 nie ma co wieszać psów, nie dość, że był taniutki to jeszcze oferował przyzwoity DR i świetny szczegół. No i jeszcze ten silnik JPG.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Nowa matryca to dla mnie głównie więcej do wyciągnięcia z cieni. Bo jednak przepały i tak ciężko odzyskać.
    Bo to odzyskiwanie przepałów to trochę relikt czasów lustrzanek. Tam siłą rzeczy pomiar światła nie był precyzyjny, stąd dobrze jak był pewien margines dla świateł. W bezlusterkowcach pomiar światła jest z matrycy, jest histogram na żywo, wskaźnik przepaleń, w sumie dobrze, że można kontrolować światła na etapie naświetlania, niejako więcej zostaje dla cieni i zakres dynamiczny matrycy jest lepiej wykorzystany.
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Jako osoba która instywnie używała swego czasu E-PL1 mogę powiedzieć jednak, że mimo ewidentnie słabszej (od obecnej generacji) matrycy, ten sprzęt nadrabia i to z nawiązką maszynką do JPGów prosto z aparatu. Na najniższej czułości (programowej czy nie, w każdym razie dostępnej), moim skromnym zdaniem JPGi prosto z aparatu nie odstają w żaden sposób od nowszych konsrtrukcji pod względem poziomu szumów i szczegółowości zdjęcia
    Ano właśnie. E-PL1 ma świetny silnik JPG, chyba najlepszy z aparatów, które miałem (jeżeli go odpowiednio ustawić). Obrazki są bardzo przyjemne, kolor cieszy oko, jest to coś co być powinno. Na wyższych czułościach (lub ciągnięciu cieni w obróbce) E-PL1 najbardziej odstaje od nowych matryc. Nowe matryce potrafią jednak dać od natywnego ISO na JPGach takie drobne artefakty (szum?) - w praktyce bez znaczenia, przy oglądaniu per pixel - wygląda tak sobie. W E-PL1 100 ISO jest gładziutkie, trzeba mieć jednak świadomość, że wcześniej odcina światła niż na 200 ISO.
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Marek, a Ty jesteś krewnym Piotra ?
    Hehe - uśmiałem się. Nie wiem kim jest ów Piotr, Marka kojarzy chyba każdy kto choć trochę interesuje się fotografią. Pamiętam zdaje się publikacje i zdjęcia makro z magazynów fotograficznych sprzed lat...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wtrącę swoje 3 słowa, niejako wywołany do tablicy, zdarzyło mi się kilka razy pisać sporo dobrych słów o E-PL1. Do dziś zresztą go używam i daje mi masę frajdy.

Andrzeju, negowanie lepszości nowej matrycy to jedno, a negowanie Twojego określenia to drugie. Nowa matryca z pewnością jest inna i generalnie pozwala na więcej - jest lepsza - zgoda. Niemniej analogia do przepaści, Himalajów i Rowu Mariańskiego jakkolwiek barwna, jest IMHO przesadzona. Jakby się z nią zgodzić to jak określić matryce w starszych od E-PL1 aparatach? Na E-PL1 nie ma co wieszać psów, nie dość, że był taniutki to jeszcze oferował przyzwoity DR i świetny szczegół. No i jeszcze ten silnik JPG.

...
    Ależ Karolu!
    Ja nic nie mam przeciwko EPL-1 i innym aparatom w których montowano matryce od Panasonik-a, umiem robić nimi zdjęcia niektóre wychodziły mi nawet moim zdaniem nieźle. Uważam, że wciąż można nimi robić dobre zdjęcia. Więcej, uważam, że poza powolnością i brakiem możliwości podłączenia wyzwalacza był to świetny aparacik dla świadomego jego ograniczeń fotografa. Ta druga jego wada będzie główną przyczyną naszego przyszłego rozstania.

Od E-510 do EPL-3 nie było większych różnic między matrycami montowanymi w Olkach, Raczej rózniły sie one mocą filtra AA i rozdzielczością. Po prostu inżynierowie wytwórni matryc Panasonic-a przegrali w wyścigu technologicznym z Sony i nie tylko. A piszę tu tylko o nowych możliwościach, które pojawiły się przed nami użytkownikami wraz z wypuszczeniem piątek generacji mikro-aparatów Olympusa.
    Nie czuj się wywoływany gdziekolwiek.

Po prostu mam tylko w zasięgu rąk EPL-1 i G-1 do porównania.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    .... Po prostu inżynierowie wytwórni matryc Panasonic-a przegrali w wyścigu technologicznym z Sony i nie tylko......
    E-M1 ma matrycę Panasonica.
    Przyznam, że wyciągając z cieni w RAW z NEX-6 i E-M1 nie widziałem istotnej różnicy pomiędzy aparatami.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Przyznam, że wyciągając z cieni w RAW z NEX-6 i E-M1 nie widziałem istotnej różnicy pomiędzy aparatami.
    Jest jeszcze jedna mala aczkolwiek istotna roznica:

Nex6 Data premiery 2012-09-12
    M1 Data premiery 2013-09-10

I teraz najlepsze, premiera matrycy 16mpx od sonego miala miejsce w 2010 roku...

Reasumujac 3 lata zajelo pasikonikowi doczlapanie sie do poziomu prezentowanego w 2010 roku przez sony

p.s. Ktos cos o dynamice wspominal?
    Prosze bardzo:
    http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...EPL1___793_643

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    E-M1 ma matrycę Panasonica.
    Co do E-M1 - nie wiedziałem.
    A co do wyciągania z cieni...to się okaże. jak będzie okazja porownać aparaty.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ...Reasumujac 3 lata zajelo pasikonikowi doczlapanie sie do poziomu prezentowanego w 2010 roku przez sony ...
    Podejrzewam, ze za 3, 4 lata powstanie matryca w systemie m4/3, która będzie powiedzmy "przepaścią" do obecnych topowych w E-M5, czy E-PM2.
    EM1 jest be bo od panasonica
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Ależ Andrzeju - pełna zgodność

Co do producentów matryc - niech robi kto chce byle dobrze. Mam taką własną teorię - producenci nie dają najlepszych wafli jakie mogliby dać - stopniują przyjemności, zresztą nie tylko matryc to się tyczy. Biznes to biznes
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Podejrzewam, ze za 3, 4 lata powstanie matryca w systemie m4/3, która będzie powiedzmy "przepaścią" do obecnych topowych w E-M5, czy E-PM2.

Będę miał próbki, to będę porównywał. W całej tej materii znaczenie zawsze miało oprogramowanie do wywoływania RAW-ów. Powinieneś pamiętać burzę po wypowiedziach Qubic-a o nieprzydatności matrycy z E-5 do HDR-u niedlugo po pojawieniu się tego aparatu... W stosunku do wykorzystywanego przez niego wówczas aparatu Sony.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Boze tylko Qbika tu nie przytaczajcie.....

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    I może chociaż się w jakimś stopniu zbliży do matryc z Fuji (jeśli chodzi o dynamike).