Marek, a Ty jesteś krewnym Piotra ?
pozdr
Jeśli Ci chodzi o bramkarza pilkarzy ręcznych to jest to przypadkowa zbieżność nazwisk.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Tak, o niego![]()
W ostatnim czasie ukazały sie na forum dwa testy wykazujące, że różnicy nie ma żadnej lub są one pomijalne. W obu przypadkach źle zostały wykonane scenki testowe. I oba przeszły przez forum bez protestu użytkowników nowych matryc.
Ponieważ jestem fotografem krajobrazu, dlatego interesowała mnie scenka pasująca do mojej fotografii. I mnie interesują zachowanie się matryc Sony właśnie na najniższym ISO, tam gdzie różnice są duże, tylko trudniejsze do pokazania w postaci testu.
Co do różnic miedzy matrycami, ja wątpliwości nie mam, sam przeszedłem z EPL-1 na OMD EM-5 wkrótce po jego premierze.
Tym niemniej na tym forum głoszone są dziś herezje o tych różnic braku.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
ale (moim zdaniem oczywiście) na przykładach które zamieściłeś tę różnicę trudno dostrzec. Na tarczy słonecznej i tak masz przepały i tak. Wiem że śniegu teraz już się nie znajdzie (chociaż w górach pewie jest) ale Janko Muzykant pokazywał kiedyś różnicę w zimowym lesie - śnieg i ciemne pnie drzew. Tam było widać to co nowa matryca potrafi.
Myślę, ze przesadzasz i to mocno. Nie zauważyłem aby ktoś twierdził iż różnic nie ma. Raczej chodziło o tę "przepaść", a to indywidualna sprawa. Dla jednego będzie, dla kogoś innego nie. W Twoich przykładach (mam na myśli wycinki fragmentów zdjęć, cropy 1:1) nie użyłbym słowa przepaść, a widoczna różnica. Zdjęć jednak zazwyczaj nie oglądamy w pełnej rozdzielczości, a chodzi głównie o efekt końcowy do publikacji w internecie, czy wydruku. Wtedy ta różnica (w tym przykładzie) jest niewielka.
Większą różnicę czy jak kto woli "przepaść" zauważyłem w tym porównaniu (post 49 i oczywiście porównywałem co można uzyskac z RAW-a) dotyczący zdjęć nocnych z ręki, a więc wysokie iso. Trzeba uczciwie przyznać, że tu przewaga jest znaczna nowszej matrycy, widoczna nawet po zmniejszeniu zdjęć. Tylko jak ktoś sobie zdaje z ograniczeń sprzętu w nocnych użyje statywu i niskie iso.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.03.14 o 13:51
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Obejrzyj proszę raz jeszcze te wycinki, poszukaj struktury, szumu kolorowego, szczegółów nie w przepałach ale w ich bezpośrednim sąsiedztwie gdzie matryca miała zdolność do ich rejestrowania.
Tam na granicy brzegu stawu i fakturę wody pod słońcem, rysunek chmur na niebie i rysunek gałęzi na bardzo jasnym niebie.
Chmurki z RAW-a z EPL-1, szczegóły w cieniach i inne struktury są w podobnych warunkach nie do odzyskania... I żadne zmniejszanie nic w tej materii nie wniesie, a pamiętając, że jest to najniższe ISO, przenieś te różnice w swojej wyobraźni na najzwyklejsze zdjęcia krajobrazowe o wschodzie.
A co do gniadych koni na śniegu - EPL-1 pewnie by nie nadążył za nimi...
Ostatnio edytowane przez apz ; 21.03.14 o 16:18
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.03.14 o 17:43
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg