Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-2

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie najbardziej w oczy rzuca się ta czerwona plamka - czy te matryce tak mają?
    Ta plamka to efekt odbić światła od powierzchni soczewek obiektywu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-

Marek, a Ty jesteś krewnym Piotra ?

pozdr

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Jeśli Ci chodzi o bramkarza pilkarzy ręcznych to jest to przypadkowa zbieżność nazwisk.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Tak, o niego

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    do czego to doszło! dwa lata temu nikt nie miał wątpliwości że nowsza matryca to kosmos w porównaniu do starej. Nie, przepraszam! był jeden gość co miał wątpliwości! jak on się nazywał? Mynameisnobody? dobrze pamiętam? wtedy wskutek tych wątpliwości musiał (a raczej sam zechciał) opuścić ten klub.

Jego nie ma a wątpliwości chyba zostały skoro się nawet apz za udowodnianie "oczywistości" zabiera.

---
    Moje zdanie w wiadomej kwestii? na powyższych zdjęciach trudno owe Himalaje dostrzec. Ale dla mnie nie ulega wątpliwości że nowa matryca jest ogólnie lepsza. Zwłaszcza w wyższych czułościach. Ale i w niskich można różnicę znaleźć - jako test polecałbym np. zdjęcia gniadych koni na śniegu.

i jeszcze jedno - MNINB sugerował, że to nowa matryca jest lepsza nie tyle pod względem elektronicznym co ma lepszy uzysk fotonów przez osłabienie filtra RGB a sygnał jest następnie silniej obrabiany przez procesor obrazu. Coś może być na rzeczy. Ale ja się tam nie znam. Powtarzam tylko pomysły gościa w butach z wężowej skóry ze względu na ich oryginalność (by nie zostały zapomniane)
    W ostatnim czasie ukazały sie na forum dwa testy wykazujące, że różnicy nie ma żadnej lub są one pomijalne. W obu przypadkach źle zostały wykonane scenki testowe. I oba przeszły przez forum bez protestu użytkowników nowych matryc.

Ponieważ jestem fotografem krajobrazu, dlatego interesowała mnie scenka pasująca do mojej fotografii. I mnie interesują zachowanie się matryc Sony właśnie na najniższym ISO, tam gdzie różnice są duże, tylko trudniejsze do pokazania w postaci testu.

Co do różnic miedzy matrycami, ja wątpliwości nie mam, sam przeszedłem z EPL-1 na OMD EM-5 wkrótce po jego premierze.

Tym niemniej na tym forum głoszone są dziś herezje o tych różnic braku.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ale (moim zdaniem oczywiście) na przykładach które zamieściłeś tę różnicę trudno dostrzec. Na tarczy słonecznej i tak masz przepały i tak. Wiem że śniegu teraz już się nie znajdzie (chociaż w górach pewie jest) ale Janko Muzykant pokazywał kiedyś różnicę w zimowym lesie - śnieg i ciemne pnie drzew. Tam było widać to co nowa matryca potrafi.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tym niemniej na tym forum głoszone są dziś herezje o tych różnic braku.
    Myślę, ze przesadzasz i to mocno. Nie zauważyłem aby ktoś twierdził iż różnic nie ma. Raczej chodziło o tę "przepaść", a to indywidualna sprawa. Dla jednego będzie, dla kogoś innego nie. W Twoich przykładach (mam na myśli wycinki fragmentów zdjęć, cropy 1:1) nie użyłbym słowa przepaść, a widoczna różnica. Zdjęć jednak zazwyczaj nie oglądamy w pełnej rozdzielczości, a chodzi głównie o efekt końcowy do publikacji w internecie, czy wydruku. Wtedy ta różnica (w tym przykładzie) jest niewielka.
    Większą różnicę czy jak kto woli "przepaść" zauważyłem w tym porównaniu (post 49 i oczywiście porównywałem co można uzyskac z RAW-a) dotyczący zdjęć nocnych z ręki, a więc wysokie iso. Trzeba uczciwie przyznać, że tu przewaga jest znaczna nowszej matrycy, widoczna nawet po zmniejszeniu zdjęć. Tylko jak ktoś sobie zdaje z ograniczeń sprzętu w nocnych użyje statywu i niskie iso.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.03.14 o 13:51
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

do czego to doszło! dwa lata temu nikt nie miał wątpliwości że nowsza matryca to kosmos w porównaniu do starej. Nie, przepraszam! był jeden gość co miał wątpliwości! jak on się nazywał? Mynameisnobody? dobrze pamiętam? wtedy wskutek tych wątpliwości musiał (a raczej sam zechciał) opuścić ten klub.

Jego nie ma a wątpliwości chyba zostały skoro się nawet apz za udowodnianie "oczywistości" zabiera.

---
    Moje zdanie w wiadomej kwestii? na powyższych zdjęciach trudno owe Himalaje dostrzec. Ale dla mnie nie ulega wątpliwości że nowa matryca jest ogólnie lepsza. Zwłaszcza w wyższych czułościach. Ale i w niskich można różnicę znaleźć - jako test polecałbym np. zdjęcia gniadych koni na śniegu.

i jeszcze jedno - MNINB sugerował, że to nowa matryca jest lepsza nie tyle pod względem elektronicznym co ma lepszy uzysk fotonów przez osłabienie filtra RGB a sygnał jest następnie silniej obrabiany przez procesor obrazu. Coś może być na rzeczy. Ale ja się tam nie znam. Powtarzam tylko pomysły gościa w butach z wężowej skóry ze względu na ich oryginalność (by nie zostały zapomniane)
    Ja serio Apzta nie rozumiem, na prawde, wrecz mam zal ze takie porownanie wychodzi z jego inicjatywy.
    Ale ok, nie bede kontynuowal, bo sie porobi.

pozdrawiam serdecznie w jakze piekny, cieply, sloneczny dzien
    W teren Panowie, w teren...
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

ale (moim zdaniem oczywiście) na przykładach które zamieściłeś tę różnicę trudno dostrzec. Na tarczy słonecznej i tak masz przepały i tak. Wiem że śniegu teraz już się nie znajdzie (chociaż w górach pewie jest) ale Janko Muzykant pokazywał kiedyś różnicę w zimowym lesie - śnieg i ciemne pnie drzew. Tam było widać to co nowa matryca potrafi.
    Obejrzyj proszę raz jeszcze te wycinki, poszukaj struktury, szumu kolorowego, szczegółów nie w przepałach ale w ich bezpośrednim sąsiedztwie gdzie matryca miała zdolność do ich rejestrowania.
    Tam na granicy brzegu stawu i fakturę wody pod słońcem, rysunek chmur na niebie i rysunek gałęzi na bardzo jasnym niebie.

Chmurki z RAW-a z EPL-1, szczegóły w cieniach i inne struktury są w podobnych warunkach nie do odzyskania... I żadne zmniejszanie nic w tej materii nie wniesie, a pamiętając, że jest to najniższe ISO, przenieś te różnice w swojej wyobraźni na najzwyklejsze zdjęcia krajobrazowe o wschodzie.

A co do gniadych koni na śniegu - EPL-1 pewnie by nie nadążył za nimi...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 21.03.14 o 16:18
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Ja serio Apzta nie rozumiem, na prawde, wrecz mam zal ze takie porownanie wychodzi z jego inicjatywy.
    Cóż, ja rozumiem. Obiecał takie porównanie w plenerze (fakt, ze już dość dawno, parę miesięcy temu ) i dotrzymał słowa.
    Edit.
    I wychodzi głównie z inicjatywy oponentów, a nie APZ-ta. Ogólnie to szacunek bo myślałem, że się nie doczekam
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.03.14 o 17:43
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg