Na 1/50 stabilizacja jeszcze nie ma co robić. Zejdz niżej i wtedy sprawdz.
Te twoje efekty mogę być też wynikiem wyważenia aparatu. W dużej puszce waga zestawy trochę stabilizuje. Przy twoim zestawie już nie.
Na 1/50 stabilizacja jeszcze nie ma co robić. Zejdz niżej i wtedy sprawdz.
Te twoje efekty mogę być też wynikiem wyważenia aparatu. W dużej puszce waga zestawy trochę stabilizuje. Przy twoim zestawie już nie.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Z jakiej odległości robiłeś te fotki? Czemu pytam- ponieważ na 100-300 zaobserwowałem, że przy małej odległości tak do 3m mam wątpliwość czy stablizacja działa powyżej jest już o.k. banc ma też rację w dużej puszcze łatwiej utrzymać cięższe szkło.
pozdrawiam Krzysiek
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
No właśnie to są czasy których regularnie używam.
Właśnie takie o 2EV oddalone od zasady 1/ogniskowa.
Rzadko używam czasów oddalonych o 4EV (nie jest mi to potrzebne).
Więc argument, że czasem 1/8 działa jest mi zbyteczny jak nie działa przy 1/50 w 100%.
Zrobiłem jeszcze testy ze stabilizacją i bez (5 zdjęć w serii) i wyniki mam takie dla 100 mm:
Stabilizacja:
1/200 s - 100% ostrych
1/100 s - 100% ostrych
1/50 s - 60% ostrych
Brak stabilizacji:
1/200 s - 80% ostrych
1/100 s - 60% ostrych
(wiem, że próbka losowa jest mała, ale nie chce walić seriami po 20 zdjęć)
Takie wyniki sugerują skuteczność stabilizacji na dużo niższą niż np. to optycznym wyszło.
http://www.optyczne.pl/290.3-Test_ob...bilizacja.html
Patrząc na ten wykres powinienem mieć do 1/30s praktycznie 100% ostrych zdjęć. A nie mam.
Czyżby wielkość body aż tak wpływała na skuteczność stabilizacji. Z drugiej strony optyczni testowali na E-PL1. Więc też maluch.
EDIT:
Co do odległości to są jakieś 2 metry (tablica testowa to wydruk formatu A4).
W weekend robiłem sporo portretów i tam odległości też były małe.
Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 19.03.14 o 11:33
czytałem gdzieś o problemach działania stabilizacji Power O.I.S (w 45-175), przy niektórych czasach. Może w 35-100 jest podobnie?
pozdrawiam Krzysiek
Nawet przy 1/300 udaje mi się czasami zrobić poruszone zdjęcia.
Ale nie zwalam tego na stabilizacje.
Obiecuje, że jutro wytoczę swój obiektyw i przestrzelam na jakimś przykładzie.
Zazwyczaj używam stabilizacji w body więc bez testu nic nie sprawdzę.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Na czerwony przechodzi dopiero przy 1/40s dla 100mm.
Co do zdjęć z okna wyszły mi wyniki (elektroniczna migawka):
Ze stabilizacją:
1/100s - 80% udanych
1/50s - 60%
1/25s - 40%
1/13s - 40%
Bez stabilizacji
1/50s - 0% udanych
1/25s - 0%
Czyli stabilizacja ewidentnie pomaga ale nie aż tak bardzo jakbym się spodziewał.
I bardziej chodzi tutaj o jej dokładność bo zdjęcia ze stabilizacją są z reguły delikatnie rozmazane.
No cóż. Piksel w GM1 jest liniowo ponad 2 razy mniejszy niż w C5D.
To i stabilizacja musi być 2 razy dokładniejsza. Albo pewnie mieć większą częstotliwość odczytu drgań.
Ciężko stwierdzić jak jest. Producent się nie chwali.
---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post był o 12:20 ----------
Przyzwyczajenia i pierwsze zdjęcia nowym sprzętem.
Po prostu w warunkach gdzie Canonowa stabilizacja dawała radę mam teraz ostre problemy z ostrością fotek.
Spróbuj proszę dla 100mm i 1/50 s. Jestem ciekaw wyników.
Dla Lumixa 100-300 , ogniskowej 100mm i czasu 1/50s dla GH2 100% jest nieporuszonych a dla GF1 zdarzają się poruszone czyli tak na oko 10-20%, czyli to też sprawa wyważenia zestawu.
Zastanawia mnie jeszcze czemu na małych odległościach stabilizacji przestaje działać czy znalazłaś coś w instrukcji? Dla szkła 100-300 to jest bez znaczenia ale dla 35-100 może ci się zdarzać robić foty z 2m.
pozdrawiam Krzysiek