Nie wiem czy jest patentowana, wiem że jest zamiennik JJC - LH-J49.
Nie wiem czy jest patentowana, wiem że jest zamiennik JJC - LH-J49.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
To kup tam gdzie jeszcze nie muszą![]()
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 27.03.14 o 00:27
The question is: What is a Mahna Mahna?
Do którego obiektywu warto dokupić osłony - mikro 4/3
Olympus 12-50
Panasonic 20
Olympus 45
To zależy nie od obiektywu a od fotografa. Moim zdaniem do spacerzooma na 100%
Polecam się
Ja do kita 12-50 dokupiłem za 16 zet taki najprostszy tulipan:
http://allegro.pl/oslona-tulipan-52m...862285511.html
Wymaga on pewnej interwencji pilnikiem z powodu winietowania na 12 mm. Co ciekawe nie winietuje sama w"wycinana" osłona, a gruby plastik znajdujący się wokół gwintu. Wystarczyło podciąć odpowiednio rant pierścienia w miejscach, gdzie są największe wgłębienie w tulipanie. Może nie wygląda to super, ale do środka obiektywu mało kto będzie nam zaglądał, a z zewnątrz wygląda już bardzo profi.
Najważniejsze że działa, dobrze chroni wrażliwy na odblaski kit i jest bardzo tanie. Pewną wadą są trudności z korzystaniem filtrów (pewnie znowu będzie winetować na 12 mm po odsunięciu osłony od obiektywu o grubość filtra)- ale w praktyce korzystam tylko z polarka, a więc i tak wkręcany tulipan nie może być z nim używany.
Nie bardzo jest też możliwość używania dekielka obiektywu, ale i tak nosze aparat w torbie, a więc to mi ie przeszkadza. Zresztą jakbym się uparł, to dało by się wkleić do środka osłony odp. kawałki plastiku za które mógł by się zaczepić firmowy dekielek....
Do 75 obowiązkowo. Jest droga ale niezbędna.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska