Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Osłony JJC od obiektywów Olympus m4/3

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Osłony JJC od obiektywów Olympus m4/3

Po prostu, dla średnio zarabiającego polaka, cena nie bardzo do zaakceptowania.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Tak, ale tez ten Polak malo kiedy jest klientem liczacym sie

Cieszmy sie, ze sa tansze zamienniki i juz.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Po prostu, dla średnio zarabiającego polaka, cena nie bardzo do zaakceptowania.
    Dla kazdego w kazdym kraju srednio zarabiajacego jest cena nie do zaakceptowania.Czy to pani siedzaca na kasie w biedronce czy w aldi lub lidlu w niemczech zarabia zbyt malo aby na takie aparaty sobie pozwolic.Czy to w polsce czy w niemczech jesli zyjesz na styk lub brakuje albo zostaje ci 50€ czy 200zl status jest taki sam.Bieda ma wszedzie taki sam smak.A z drugiej strony nie kazdy musi miec to co sasiad lub znajomy.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Dla kazdego w kazdym kraju srednio zarabiajacego jest cena nie do zaakceptowania.Czy to pani siedzaca na kasie w biedronce czy w aldi lub lidlu w niemczech zarabia zbyt malo aby na takie aparaty sobie pozwolic.Czy to w polsce czy w niemczech jesli zyjesz na styk lub brakuje albo zostaje ci 50€ czy 200zl status jest taki sam.Bieda ma wszedzie taki sam smak.A z drugiej strony nie kazdy musi miec to co sasiad lub znajomy.
    Uciekasz już w skrajności. Nie mówimy tu o ludziach biednych, bo im nie w głowie takie ekstrawagancje. A co do zarobków na kasie, to jest coraz lepiej i wg ostatnich doniesień, taki np. pracownik Lidla byłby w stanie sobie na jakiegoś Olka odłożyć. Myślę, że dyskusja raczej toczy się o niewspółmiernie drogie dodatki to tychże Olków. Bo jeżeli kawałek plastiku mocowany na obiektyw stanowi kilkanaście procent ceny korpusu premium, to chyba zaburzone zostały proporcje...
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Uciekasz już w skrajności. Nie mówimy tu o ludziach biednych, bo im nie w głowie takie ekstrawagancje. A co do zarobków na kasie, to jest coraz lepiej i wg ostatnich doniesień, taki np. pracownik Lidla byłby w stanie sobie na jakiegoś Olka odłożyć. Myślę, że dyskusja raczej toczy się o niewspółmiernie drogie dodatki to tychże Olków. Bo jeżeli kawałek plastiku mocowany na obiektyw stanowi kilkanaście procent ceny korpusu premium, to chyba zaburzone zostały proporcje...
    W przypadku nawet mZD75 osłona to 400zł, a obiektyw w detalu niecałe 4000zł - więc osłona to 10%. Gorzej mają się te przeliczniki przy tańszych obiektywach. W przypadku 17/1.8 osłona kosztuje 312zł (cyfrowe.pl), a obiektyw 2099zł i tu już osłona to 15% ceny.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Taka polityka firmy. Customizacja sprzętu to jest to, co zwłaszcza panie lubią: różne kolory body, szkieł, osłon, dekielków, naklejek, torebek, pokrowców, pasków, gripów. Nie widzę nic złego w tym, że firmy zarabiają na akcesoriach.
    X-T1, 27mm, 56mm

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Przeważnie osłony są dostępne w każdym możliwym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny.
    Plus przypadkiem dla srebrnych obiektywów wypuścili też srebrne osłony.

Do 75 osłona jest jednak z mithrillu, więc nie ma co narzekać na cenę
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Awatar enderam
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Chcę tylko powiedzieć, że osłony JJC dziś dotarły z Niemiec. Pasują idealnie. Zamówione na ebay, koszt 50% oryginału. Polecam!

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez enderam Zobacz posta
    Chcę tylko powiedzieć, że osłony JJC dziś dotarły z Niemiec. Pasują idealnie. Zamówione na ebay, koszt 50% oryginału. Polecam!
    Ciekawe czy Olympus patentuje osłony

Ale pewnie JJC (i inne Chińczyki) robią to tak, że się różni o 0.1mm od oryginału i tyle...

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Ciekawe czy Olympus patentuje osłony

Ale pewnie JJC (i inne Chińczyki) robią to tak, że się różni o 0.1mm od oryginału i tyle...
    Są firmy, które by opatentowały metodę wkręcania osłony. Na szczęście to nie Olympus.
    Swoją drogą nie jestem pewien, czy osłona do 60mm makro nie jest patentowana. Bo to dość specyficzne rozwiązanie.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?