Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem E-510 + Metz 44 AF4 O

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem E-510 + Metz 44 AF4 O

Kupiłem lampę do zestawu E-510 + 14-42. Lampa Metz 44 AF 4 O czyli z dedykacją do Olympusa. Zgodnie z instrukcją lampy ustawiłem parametry pracy w trybie TTL. W aparacie program P (też w zgodzie z instrukcją). Czyli działam na pełnym automacie TTL. I w pomieszczeniach fotki wydają się niedoświetlone. Pomaga korekcja błysku na lampie +0,3 EV (małe pokoje w domu) lub +0,7 EV np na sali weselnej. Na nastawach zero zdjecia są ciemne i nie ma powtarzalności ekspozycji. To znaczy jedna fotka jest ciemniejsza a druga (to samo ujęcie) jest jaśniejsza, ale też nie idealnie naświetlona. Jaka może być tego przyczyna?
    Pozdrawiam
    E-510 + ZD 14-54 (2,8-3,5) + ZD 40-150 (3,5-4,5) + Metz 44 AF-4 + CF SanDisc Extreme III 2 GB, CF SanDisc Extreme III 4 GB, CF Pretec Cheetah III 2 GB

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    spróbuj z pomiarem centralnie ważonym, bo domyślam się że jedziesz na ESP.

idealnego naświetlenia możesz oczekiwać chyba tylko w pełnym manualu, ale na to nie zawsze jest czas.

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No niby jest lepiej, ale do ideału wg mnie jeszcze daleko. Próbowałem też z pomiarem punktowym, ale wtedy prześwietla. Przy centralnie ważonym dodaje na lampie + 0,3 EV i jest OK.
    Pozdrawiam
    E-510 + ZD 14-54 (2,8-3,5) + ZD 40-150 (3,5-4,5) + Metz 44 AF-4 + CF SanDisc Extreme III 2 GB, CF SanDisc Extreme III 4 GB, CF Pretec Cheetah III 2 GB

| OlyJedi Awatar Abedin
    Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No to problem sam sobie rozwiązałeś dodajesz za każym razem +0,3EV lub wiecej. Niestety automatyka nie zawsze działa tak jak chce tego fotografujący. Najważniejsze jest że wiesz jak uzyskać zamierzony efekt.
    Abedin

AREKER1
    Gość

Re: Problem E-510 + Metz 44 AF4 O

Cytat Zamieszczone przez Piterek
    Kupiłem lampę do zestawu E-510 + 14-42. Lampa Metz 44 AF 4 O czyli z dedykacją do Olympusa. Zgodnie z instrukcją lampy ustawiłem parametry pracy w trybie TTL. W aparacie program P (też w zgodzie z instrukcją). Czyli działam na pełnym automacie TTL. I w pomieszczeniach fotki wydają się niedoświetlone. Pomaga korekcja błysku na lampie +0,3 EV (małe pokoje w domu) lub +0,7 EV np na sali weselnej. Na nastawach zero zdjecia są ciemne i nie ma powtarzalności ekspozycji. To znaczy jedna fotka jest ciemniejsza a druga (to samo ujęcie) jest jaśniejsza, ale też nie idealnie naświetlona. Jaka może być tego przyczyna?
    W żadnym wypadku nie kupujcie METZA!
    Kiedyś to była marka , ale dzisiaj niewiele ją różni od produktów „Made in china”.
    Kiepskie wykonanie, marne plastiki – owszem światła sporo, ale bez STOFENA kompletnie nie przydatne.
    Jeżeli wam się (odpukać) METZ zepsuje to macie pecha totalnego – tak jak ja, bo w Polsce jedynym serwisem gwarancyjnym jest: FOTO-TECHNIKA w Gdańsku. Gość odbierający telefon w tej firmie najpierw was opier… że dzwonicie, a potem poinformuje Was , że takie sprawy jak naprawa to minimum 6 tygodni.
    Ja czekam już ponad 3 miesiące i za każdym razem słyszę że „części już idą”
    Nie kupujcie METZA bo FL-36, nie wspominając FL-50 to naprawdę świetne lampy, to prawdziwe OLYMPUSY