Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: [linux] Darktable - jak przetrwać z programem

  1. #21
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    O widzisz, teraz mam Dzięki.

    To następna rzecz, z tym balansem bieli. @Bodzip , piszesz, że jest też taka możliwość (jak w LR) wskazania pipetą miejsce na zdjęciu gdzie jest (czy raczej powinien być) kolor biały lub szary i program automatycznie ustawi balans bieli.

    W LR wygląda to tak:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pipeta WB LR.jpg
Wyświetleń:	587
Rozmiar:	34,9 KB
ID:	195202 w DxO tak : Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pipeta WB DxO.jpg
Wyświetleń:	598
Rozmiar:	43,8 KB
ID:	195204

    a w Darktable ?
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 21.10.17 o 11:30
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  2. #22
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.502
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria
    Ustawiasz na atomatyczny balans bieli, a potem klikasz na białym, lub robisz kwadracik (myszą). Zazwyczaj to wystarcza, algorytm jest dość dobrze dobrany.
    Lub...

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 4.jpg
Wyświetleń:	617
Rozmiar:	300,5 KB
ID:	195206

    tylko to jest trudne, sam jeszcze tej funkcji dobrze nie opanowałem.

    Czasem jak masz suwak i chcesz tylko minimalną zmianę wprowadzić, najedź na suwak myszą i naciśnij ppm. Zobaczysz
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  3. #23
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ustawiasz na atomatyczny balans bieli, a potem ...
    To od początku, jak ustawić automatyczny balans bieli. w LR jest to proste:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WB w LR.jpg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	34,1 KB
ID:	195207

    w DT nie wiem jak ustawić auto WB:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WB w DT.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	36,5 KB
ID:	195208

    PS. @Bodzip , ten punkt bieli czerni, też musiałem dodać z dodatkowych bo domyślnie go nie ma. W LR pipeta działa zawsze, nie musi być ustawione WB na Auto.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  4. #24
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.502
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria
    Ustaw na punktowy (on jest automatyczny z możliwością korekcji przy kliknięciu na punkt bieli)
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  5. #25
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    @Bodzip , ustawiłem ten punktowy, po tym jak to ustawiłem, na zdjęciu pojawiła się przy brzegach biała ramka. Klikając w obrębie tej ramki pojawia się (w miejscu kliknięcia) jasny punkt (ramka ginie), ale z zdjęciem nic się nie dzieje (klikałem na różne miejsca)... Co robię źle ? Intuicyjne to nie jest na pewno...

    Edit.
    Dobra, już doszedłem jak to się robi. Po wybraniu balansu punktowego i kliknięciu na zdjęciu (tam gdzie powinien być kolor biały czy szary) trzeba jeszcze przytrzymać palec na lewym przycisku myszy i lekko przeciągnąć, powiększając ten mały punkcik w kwadrat (bądź prostokąt, obojętne). Wówczas program dostosuje kolorystykę zdjęcia. Uff...
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 21.10.17 o 14:25
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  6. #26
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.502
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Edit.
    Dobra, już doszedłem jak to się robi. Po wybraniu balansu punktowego i kliknięciu na zdjęciu (tam gdzie powinien być kolor biały czy szary) trzeba jeszcze przytrzymać palec na lewym przycisku myszy i lekko przeciągnąć, powiększając ten mały punkcik w kwadrat (bądź prostokąt, obojętne). Wówczas program dostosuje kolorystykę zdjęcia. Uff...
    I weź, że sam musiałem do tego dojść. Wprawdzie jest gdzieś instrukcja po angielsku (no powiedzmy że nie ma problemu) ale takich szczegółów nie podają.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  7. #27
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    I weź, że sam musiałem do tego dojść. Wprawdzie jest gdzieś instrukcja po angielsku (no powiedzmy że nie ma problemu) ale takich szczegółów nie podają.
    Tak jak pisałem intuicyjność obsługi nie jest najmocniejszą stroną programu. Ta mnogość różnych ustawień także nie sprzyja początkującemu użytkownikowi, ale do wszystkiego można dojść i przywyknąć. Dobrym rozwiązaniem jest to, że jest możliwość zgrupowania w jednej zakładce Ulubionych modułów - tych z których korzystamy najczęściej.

    Co do usuwania szumu jest tego w DT sporo, ale z działaniem już gorzej, zwłaszcza problem z usunięciem szumu kolorowego (chrominancji). Mimo ustawienia tego suwaka na 100% (w odszumianie średnie nie lokalne) jest niezbyt dobrze. W Lightroom jest tylko to do szumu (w DxO podobnie):
    LR: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	odszumianie LR.jpg
Wyświetleń:	576
Rozmiar:	16,6 KB
ID:	195224 DxO: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	odszumianie DxO.jpg
Wyświetleń:	582
Rozmiar:	17,9 KB
ID:	195225
    Domyślnie suwak dla szumu kolorowego jest ustawiony na 25 i nie ma śladu tego szumu na zdjęciach (dla luminancji domyślnie zero)
    Moim zdaniem znacznie bardziej podobny do LR jest DxO, a nie Darktable, choć nie użyłbym określenia klon. Mniejsza już z tym.
    @Bodzip w wolnej chwili możesz jakąś instrukcję w temacie lokalnej korekty w DT skrobnąć. To co wspominałeś cuś o warstwach

    Edit.
    Miałbym jeszcze pytanie czy w Darktable jest możliwość (jak w LR) "skopiowania" ustawień obróbki i zastosowanie ich do następnego zdjęcia lub wielu zdjęć.
    Drugie, czy można zapisać dane ustawienia obróbki jako preset z jakąś tam swoją nazwą aby później zastosować do zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 21.10.17 o 17:50
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  8. #28
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.650
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Andtor2 Ty patrzysz ewidentnie przez pryzmat LR a nie początkującego użytkownika...

  9. #29
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Andtor2 Ty patrzysz ewidentnie przez pryzmat LR a nie początkującego użytkownika...
    Owszem też. Moim zdaniem Darktable jest trudniejszym w obsłudze programem od LR, czy darmowej wersji DxO OpticsPro 11. W Darktable jestem początkujący, siłą rzeczy porównuję do innych znanych mi wywołarek RAW.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  10. #30
    Moderator Awatar FreddieChopin
    Dołączył
    Nov 2017
    Posty
    97
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Miałbym jeszcze pytanie czy w Darktable jest możliwość (jak w LR) "skopiowania" ustawień obróbki i zastosowanie ich do następnego zdjęcia lub wielu zdjęć.
    W panelu "history" klikasz na te 3 kółka + trójkąt w prawym dolnym rogu (po prawej od "compress history stack") - tooltip sugeruje że nazwa tego przycisku to "create a style from the current history stack". Następnie nadajesz nazwę (pierwszy wiersz) + opis (drugi wiersz) i wybierasz moduły do zapisania w tworzonym stylu. Potem w trybie "lighttable" wystarczy zaznaczyć sobie zdjęcia i 2x kliknąć na stworzonym wcześniej stylu z panelu "styles" po prawej stronie aby zaaplikować te ustawienia. Podobną operację można też zrobić właśnie w panelu "styles" - po wybraniu jakiegoś zdjęcia i kliknięciu na "create" z tego panelu pojawi się to samo okienko do tworzenia nowego stylu. Osobiście mam np. styl z modułami "lens correction" oraz "denoise" i coś takiego można w zasadzie z automatu aplikować do wszystkich zaimportowanych zdjęć.

    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Drugie, czy można zapisać dane ustawienia obróbki jako preset z jakąś tam swoją nazwą aby później zastosować do zdjęcia.
    Dla każdego modułu osobno można zachować swoje ustawienia - np. w module "exposure" można sobie stworzyć presety typu "+1", "-1" itd. - na belce każdego modułu do tworzenia i "aplikowania" presetów służy drugi przycisk od lewej (trzy poziome kreski). Do wielu modułów domyślnie istnieją już jakieś presety, np. dla "equalizer" są presety typu "bloom", "clarity", "denoise" itd. Niemniej jednak presety odnoszą się tylko i wyłącznie do jednej instancji jednego modułu (czyli np. tylko i wyłącznie ustawienia suwaków i opcji dla modułu "exposure"). Obróbkę danego zdjęcia - kompletną lub tylko wybrane kroki - można sobie zarchiwizować jako "style" opisane w poprzednim akapicie. Jeśli chce się wypróbować kilka różnych obróbek dla zdjęcia, to chyba właściwy workflow to będzie stworzenie duplikatu zdjęcia w trybie lighttable i zrobienie dla niego innej obróbki. Duplikat oczywiście nie powiela pliku RAW, tylko dodaje nowy plik XML - robienie w takim przypadku styli mija się z celem, bo szybko byłoby ich setki (style są globalne, nie są związane ze zdjęciem, folderem, kolekcją czy czymkolwiek).
    Ostatnio edytowane przez FreddieChopin ; 22.12.17 o 23:30

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 32
    Ostatni post / autor: 15.08.17, 20:40
  2. Darktable - jaki wejściowy profil koloru?
    By Pi0trazy in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 28.07.16, 16:13
  3. Problem z kolorami/programem/ustawieniami?
    By MartinP in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 23.02.10, 17:49
  4. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 7.08.06, 19:18
  5. Problem z aparatem/programem ?
    By MarkMod in forum HydePark
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 16.09.05, 15:54

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.