Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Dopiero zaczynam :)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Dopiero zaczynam :)

No, ba, ja pompierwszym roku nie miałem lepszych, ale Autor wątku prosił o opinię to postarałem się o każdym zdjęciu coś napisać. Bo takie uwagi "jest dobrze - ćwicz dalej" czy "jest do kitu - ćwicz dalej" choć są ważne jako sygnał że ktoś się zainteresował to merytorycznie wiele nie pomagają.

Oczywiście, Autor też musi mieć świadomość że każda opinia nosi piętno subiektywizmu. Zwłaszcza w sztuce. Więc to ze napisałem że coś jest fajne lub wręcz przeciwnie nie oznacza że tak jest tylko że ja tak uważam.

Pozdrawiam
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cześć, dzięki za zainteresowanie wątkiem. Chciałbym, żeby oprócz postów typu "dobrze CI idzie","nic w tych zdjęciach nie ma" ktoś doradził mi jak jak mogłaby taka fotka wyglądać, dlaczego nie ma w niej nic co przyciąga, co zmienić w sposobie fotografowania i postrzegania "świata". Co do zdjęcia numer pięć to Dąbrowa Górnicza Pogoria III
    Ps. Nie cykam na automatycznych ustawieniach jak ktoś wyżej napisał. Staram się dobierać wszystko samodzielnie.
    Niżej fotki z dzisiaj.
    9.
    10.
    11.
    12.
    13.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

9,12,13 - delikatnie pisząc to nawet nie suchary : ( idąc tropem podstawowych porad pilnuj poziomu (mocno gibnięte 9,13), staraj się wyciągać co nie co z cieni (11) a jeśli to jeszcze nie czas to chociaż rozjaśniać zdjęcia (krzywa tonalna ,EV) - dot. szczególnie 10,12, nie licz że mikry samolocik zwróci uwagę jeśli zajmuje na focie tyle ile zajmuje - może stanowić miły dodatek ale nie warto budować wokół tego obrazka. Jeśli mam chwalić to za różnorodność wokół szerokopojętej miejskiej depresji. Acha i co naważniejsze jak kadrujesz to pilnuj się proporcji boków 3:4, 4:3 - dot. 13.
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Dzień dobry
    My z helmuthem jesteśmy wariatami jeśli chodzi o prostowanie. Popatrz czy nie lepiej...

Twoje Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	401896a4e48138176f7dbc71d46400da.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	113,9 KB
ID:	112501 moje Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kopia.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	194,5 KB
ID:	112500

Przy okazji - powiedz, czy można grzebać w Twoich zdjęciach. Niektórzy sobie nie życzą
    Kolejna prośba dotyczy wielkości obrazka. Ingerencja w zdjęcie wielkości znaczka mocno degraduje jakość, więc prośba abyś foty wstawiał o boku ok. 1024 na dłuższym - optymalnie 1050 lub 1100 px. Skrypt forum i tak przeskaluje do wielkości 800 px a nie będzie degradacji jakości. Natomiast ci którzy będą chcieli coś grzebnąć, będą mieli materiał do pracy. Waga pliku to min 300 kB
    Acha, z exifa mi wychodzi, że picassą obrabiasz. Jeden z gorszych programów. Są wątki o programach do obróbki.
    Kolejna dorada - jeśli masz trudny motyw - mocne cienie, dużo świateł, kontrasty - staraj się wykorzystywać plik RAW. JPG z puszki, to obrazek uśredniony przez producenta oprogramowania aparatu. Dużo lepsze efekty osiągniesz wyciągając szczegóły z RAW-a.
    Na razie tyle
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar kuban
    Mieszka w
    okolice Częstochowy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Przytoczę fragment Twojego posta:
    ".....doradził mi jak jak mogłaby taka fotka wyglądać, dlaczego nie ma w niej nic co przyciąga, co zmienić w sposobie fotografowania i postrzegania "świata"......"
    Np.z ostatniej wrzutki fotka 11. Wydaje mi sie że pasowała by świetnie do wątku "Zgadnijcie co to jest".
    Czy to stary bunkier? Chyba nie, nie widać otworu strzelniczego...Czy to fragment oczyszczalni ścieków? Hmmm.. Brak czegokolwiek co by to potwierdzało. Czy obiekyt ten stoi w lesie, na wsi czy na peryferiach miasta???
    Z powodów które przytoczyłem, w tej fotce nie ma nic, co mnie przyciąga. A szkoda, bo to zdjęcie mogło nam o czymś powiedzieć....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Mirkowi54 coś kiedyś wycieli i przestał być złośliwy (i daj Panie Boże by ów stan się jak najdłużej utrzymał)
    Obys mial racje.Jednak fakty sa inne.Niestety nie przestal tylko skacze sobie, juz sie znowu dopomina czegos.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Obys mial racje.Jednak fakty sa inne.Niestety nie przestal tylko skacze sobie, juz sie znowu dopomina czegos.
    nie takiej informacji oczekiwałem :/
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Każdy z nas kiedyś zaczynał, jak na początek fotki ok ale jeszcze musisz poćwiczyć w trybie manual.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dużo lepsze w twoim wykonaniu Bodzip.
    A teraz coś z dzisiaj.
    14.

15.
    16.

17.
    18.
    Tak szczerze mówiąc tylko 14 i 15 uważam za lepsze.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

A mi się podobają numery 14 i 17 (pomimo centralnego kadrowania, ale akurat tu pasuje)
    Pozostałe widoczki takie se. O niczym. Ale jak popatrzę na swoje pierwsze wrzuty to tez było o niczym i trochę chaotycznie, takie szukanie co mi przypasuje, w czym się czuję dobrze.
    Większość zdjęć wydaje mi się deko niedoświetlone. Takie ciemnawe są.
    Na razie trudno pisać co poprawić. Proponuje poczytać wstępnie coś o kompozycji, kadrowaniu itp. kwestiach.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.