Widnieje także ogniskowa obiektywu, jej przelicznik dla 35mm i wartość przysłony. Więc raczej obiektyw "gadający" z korpusem a nie jakiś dandelion. Zwykłe kłamstwo.
Widnieje także ogniskowa obiektywu, jej przelicznik dla 35mm i wartość przysłony. Więc raczej obiektyw "gadający" z korpusem a nie jakiś dandelion. Zwykłe kłamstwo.
Witam
Posiadam dendalion chyba taki jak kuba1984.
Dostałem tą samą instrukcję do zaprogramowania.
http://www.tagotech.com/pic/chip_prg.html
I tu problem nie bardzo potrafię to zrobić (ostatnio jestem trochę za nerwowy )
Problem zaczyna się od Changing the Aperture Value - nie bardzo to rozumiem.
Samo zamocowanie bez programowania objawia się tym że E510 w trybie A wyświetla przysłonę 2.8 bez możliwości jej zmiany.
Jeżeli chodzi o potwierdzenie ostrości, mimo braku zaprogramowania podczas kręcenia pierścieniem ostrości aparat sygnalizuje zapalaniem zielonego pola. Dodatkowo za wyjątkiem trybu MF generowany jest sygnał dźwiękowy.
W/g mnie ostrzenie jest poprawne. Jednak należy ostrzyć dość delikatnie- łatwo jest pokręcić trochę za daleko. W trybach S-AF oraz S-AF+MF następuje tylko jeden sygnał dźwiękowy.
W trybach C-AF oraz C-AF+MF po przejechaniu punktu ostrości następuje jeden sygnał, oraz po cofnięciu i ponownym trafieniu pojawia się 2 sygnał.
Dalsze jakiekolwiek kręcenie pierścieniem ostrości nie powoduje generowania sygnałów dźwiękowych. Jednak wystarczy zwolnić i wdusić przycisk migawki aby pojawiły się sygnały dźwiękowe.
Wygląda na to że patent działa, do pełni szczęścia należy jeszcze dendalion poprawnie zaprogramować.
Pozdrawiam
sam nie posiadam tego wynalazku, ale jezeli chodzi o ang, to polecam:
http://translate.google.com/translate_t![]()
Zybi a mnie się nie udało dojść do programowania aperture valueJuż wpisałem te dwa chipy na straty
hmm, a jest taki gosc na cyberfoto i na stock-photo co testowal to i podobno dziala...
a co do translatorow, to po 1 slowku wpisuj, to nie bedzie problemow![]()
kuba1984
Ja robiłem tak jak w instrukcji z tym że w opcji Entering into programming mode
czyli ustawiamy na tryb P
punkt 4. Depress & release the lens release button
(wduszamy przycisk służący do wyjmowania obiektywu) - musiałem mieć go wciśniętego
i podczas jego wciśnięcia przekręcałem pokrętłem sterującym (brak widocznych efektów na ekranie). Następnie zwolniłem przycisk wyjmowania obiektywu. Teraz kręcąc pokrętłem sterującym pojawia się na wyświetlaczu tak jak w instrukcji 10 wartości od F4.0... do F11
zgodnie z punktem 5. Turn the control dial, the aperture should change from 4.0 to 11. This shows that you've succcessfully enter the programing mode.
----
Na zdjęciach jakie zamieściłeś widzę że masz szablon do prawidłowego ustawiania dendaliona na pierścieniu. Ja swojego wklejałem do pierścienia z Lublina.
Może u Ciebie jest za daleko styków i po prostu nie ma kontaktu.
Zamocuj sam pierścień bez obiektywu - będzie widać czy dendalion jest na prawidłowej pozycji, a styki są wciśnięte.
Pozdrawiam
z tego co rozmawiałem z "enterem" to narazie jest kicha z adapteremi + chip..
nie wiadomo kiedy będą i czy w ogóle będą...
na wizjerku manualnie nie udaje mi się ustawić ostrości - może moje słabe doświadczenie , może złe szkło (Pentacon1.8/50) , może za mały wizjer..
jedna na 10 fotek jest u mnie "prawie" ostrareszta to mydło...
jeżeli robię ze statywu to z pomocą może przyjść live view + powiększenie 7x lub 10x - ale jakoś nie leży mi to live view i ogólnie też nie jest tak różowo z ostrością...
pełnowymiarowe foty ( na szybko tło koszulka , oświetlenie jakaś lampka stołowa) - 1.8/50 Pentacon + ostrzenie Live View
http://tkaczykmichal.eu/m42/1420080703.jpg
http://tkaczykmichal.eu/m42/1520080703.jpg
Pokierujcie zbłąkanego pielgrzymazajarałem się na manuale m42 - jednak po kupieniu wychodzi że nie jest tak pięknie...
Hej
witam po dłuższej przerwie spowodowanej problemami komunikacyjnymi i ostatnią sesyją obsesyją, została tylko praca do napisania. Temat ruszył daty wysyłek już mam potwierdzone, najwcześniej będą u mnie w na przełomie lipca i sierpnia - wszystko zależy od poczty. Postaram się do tego czasu przetłumaczyc materiały na jezyk ogólnie zrozumiały, co do programowania chętnie bym potwierdził skuteczność na jakims body, Olego w Warszawie
PUSH - sprawa drgnęła więc jest szansa na jakieś potwierdzające rozwiązanie
jak będę miła na stanie potwierdzenia to chętnie gdzieś w Warszawie zaaplikuje do Twojej puszki to sobie poćwiczysz
a na jakiej przysłonie masz te fotki zrobione?
jak dla mnie to robiłeś na f1,8, może porównaj tą ostrość z innym obiektywem? i sprawa się wtedy wyjaśni czy masz walniętego pentacona czy coś nie tak z ustawieniami
Enter, bedziesz mial czipy zamontowane na przejsciowce m42, czy sam czip do samodzielnego montazu? Coraz czesciej mysle o adapterze do rubinara, bo przy f/4.5 ciezko sie ostrzy na wieksze odleglosci.
Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 11.07.08 o 12:54
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1