Dostałeś instrukcję obsługi - bo stabilizację to już mamy w body, ale tu jest potwierdzenie ostrości - pewnie da się też zmienić ogniskowąZamieszczone przez Sebastian_T
Dostałeś instrukcję obsługi - bo stabilizację to już mamy w body, ale tu jest potwierdzenie ostrości - pewnie da się też zmienić ogniskowąZamieszczone przez Sebastian_T
Tak, pozwala programować i ogniskową, i minimalną przesłonę, ale nie ma to wpływu na IS raczej, tzn. w tym sensie, że nie będzie chyba potrzeby co chwila zmieniania (przeprogramowywania) dandeliona na odpowiednią ogniskową do prawidłowego działania stabilizacji, tylko w menu wystarczy ustawić. Może być w EXIFie przekłamanie - bo dandelion chyba raportuje swoje ustawienie, ale tego nie wiem...Zamieszczone przez Kris_1
A programuje się łatwo - wystarczy ustawić odpowiednie F (podane w instrukcji - zdjęcie z odpowiednim F powoduje odejmowanie odpowiedniej cyferki) na trybie M i zresetować dandeliona (lens reset lub wyłączenie/włączenie aparatu)
Sebastian_T
No to bajer po prostu. Jak tylko będę miał adapter m42 to sobie zamówię to tryko.Próbowałem dzisiaj ostrzyć manualnie kitem i ta zielona lampka pomaga bardzo.
![]()
Witam
Czy ja dobrze rozumiem, że żeby do np takiego mojego E-510 podpiąć obiektyw z mocowaniem M42 trzeba kupić zestaw zabawek składający się z pierścienia pośredniego (przejściówki - adaptera) i do tego dodatkowo to rosyjskie cudo, żeby działało potwierdzenie ostrości i stabilizacja obrazu ?
I da sie tego zestawu używać z obiektywami o różnych ogniskowych (przeprogramować to cudo ?
I jeśli już kupować, to jaki adapter ? Rosyjski czy od człowieka z Lublina ?
Pozdrawiam
Stabilizacje masz z każdą przejściówkę, tylko uzupełnij firmware.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
wystarczy kupić jeden adapter 42>4/3, ten z Lublina nie ma potwierdzenia ostrości.
Rozumiem że albo kupuję adapter z Lublina i mam "tylko" stabilizację (bo to da mi firmware), albo komplet adapter + chip i mam także potwierdzenie ostrości ? Albo adapter z Lublina i sam chip za wschodnią granicą? Mam rację ?
A który adapter jest lepiej wykonany (jeśli można tak powiedzieć) ?
Pozdrawiam
P.S. I co z tym kupowaniem za granicą ? Też bym się załapał na coś (w zależności od odpowiedzi na powyższe pytania).
Do adaptera z lublina chipa nie włożysz.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Czemu się nie da przymocować czipa do adaptera z Lublina?