Strona 5 z 28 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 280

Wątek: Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.

Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Podaję link na tę maskę z tekturki:
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...,24.htm#154501
    Skuteczność tej maski wzrasta przy jasnych motywach (np jasne niebo w kadrze)--wystarczy sobie wyobrazić ile światła wtedy wpada do aparatu niepotrzebnie...
    Ważne jest poziome ustawienie tego wyciętego prostokąta. Najpierw zakładamy samą przejściówkę (bez obiektywu) i sprawdzamy równoległość --po uzyskaniu właściwej pozycji unieruchamiamy tekturkę (np. klejem typu "kropelka")---pozdrawiam

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.

Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
    To nie żart. Sprawdzone na Heliosie 50mm F1.8. Jest tak jak pisze Irek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A może ktoś eksperymentował z biometarami 80 i 120 mm od pentacona six - chodzi mi o wymiary tego prostokąta, lub też pomoc w jego obliczeniu - zupełnie nie wiem z której trony mam to ugryźć - przy tylnej masce przekątna prostokąta ma być równa średnicy tylnej soczewki dla obiektywów kryjących mały obrazek - jak to się ma do średniego formatu?

ps. Irek50 - wielkie dzięki za pomoc i wkład pracy

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    radlakos: 14x18mm stosowałem z różnymi obiektywami także z Sonnarem 180mm od P-sixa. Także dobrze będzie 15x19mm --może bezpieczniejsze...
    Dla pełni szczęścia należy jeszcze wstawić krążek z tektury do osłony przeciwsłonecznej...W krążku także trzeba wyciąć prostokąt (odpowiedni dla danego obiektywu) --wielkość prostokąta trzeba ustalić metodą prób i błędów
    Także mozliwe jest zastosowanie osłony innego typu: na przykład do obiektywu 50mm zakładamy osłonę z obiektywu 100mm.
    --pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja nie wiem czy taniej.

Za 50/1.8 w idealnym stanie zapłacisz w OM 150 zł. Za analogiczne szkło w M42 trzeba dać 250 zł.

50/1.4 w OM chodzi po 330 zł, Takumar 50/1.5 to prawie 450 zł.

Dodatkowo spory wybór długich tele w bardzo niskich cenach i sklepowym stanie.
    Możesz mi powiedzieć gdzie te obiektywy OMowe można kupić za podaną przez Ciebie cenę? Bo na allegro praktycznie pusto. Chyba wole mieć OM bo przejściówki na M42 z dandelionem nie dostanę jak na razie w Polsce(czy dostanę i za ile?). Trochę się boję braku potwierdzenia ostrości bo potrzebowałbym ich do wszystkiego a nie tylko w 'statycznych' sytuacjach gdzie mam dużo czasu na ustawienia. Poczytałem o M42 i o OMkach i w zasadzie wiem minimalnie więcej niż wiedziałem ale zawsze troche do przodu ;] Dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    lajla

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Irek50 - jeszcze raz serdeczne dzięki

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lajla
    Trochę się boję braku potwierdzenia ostrości bo potrzebowałbym ich do wszystkiego a nie tylko w 'statycznych' sytuacjach gdzie mam dużo czasu na ustawienia.
    Nie ma się co bać. Jest lepiej niż się wydaje, wiem, bo sama przez to przechodziłam.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja nie wiem czy taniej.

Za 50/1.8 w idealnym stanie zapłacisz w OM 150 zł. Za analogiczne szkło w M42 trzeba dać 250 zł.

Możesz mi powiedzieć gdzie te obiektywy OMowe można kupić za podaną przez Ciebie cenę? Bo na allegro praktycznie pusto.
    http://allegro.pl/item286311287_olym...filtr_b_w.html
    http://allegro.pl/item286833412_supe..._1_4_50mm.html

Zakończone kilka dni temu - teraz jest posucha, bo są święta.
    Fuji S5 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja nie wiem czy taniej.

Możesz mi powiedzieć gdzie te obiektywy OMowe można kupić za podaną przez Ciebie cenę? Bo na allegro praktycznie pusto.
    http://allegro.pl/item286311287_olym...filtr_b_w.html
    http://allegro.pl/item286833412_supe..._1_4_50mm.html
    No i moja niewiedza wychodzi: co oznacza Auto-S bo chyba nie ma nic wspólnego z redukcją czerwonych oczu. Pytanie do pierwszego linku: Skąd taki ktoś jak ja ma wiedzieć, że to jest OM jak sprzedający nie raczy nic w opisie na ten temat napisać? W zasadzie bardzo mało tego a przy tele to w ogóle bieda. Ciężki wybór między M42 a OM :/

Zakończone kilka dni temu - teraz jest posucha, bo są święta.
    Czyli normalnie bywa tego więcej? Teraz akurat wszyscy mają więcej czasu więc powinno być więcej takich rzeczy na Allegro.