Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.
Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.
Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
Fuji S5 Pro
Podaję link na tę maskę z tekturki:
https://forum.olympusclub.pl/topics2...,24.htm#154501
Skuteczność tej maski wzrasta przy jasnych motywach (np jasne niebo w kadrze)--wystarczy sobie wyobrazić ile światła wtedy wpada do aparatu niepotrzebnie...
Ważne jest poziome ustawienie tego wyciętego prostokąta. Najpierw zakładamy samą przejściówkę (bez obiektywu) i sprawdzamy równoległość --po uzyskaniu właściwej pozycji unieruchamiamy tekturkę (np. klejem typu "kropelka")---pozdrawiam
To nie żart. Sprawdzone na Heliosie 50mm F1.8. Jest tak jak pisze Irek.Zamieszczone przez mathu
A może ktoś eksperymentował z biometarami 80 i 120 mm od pentacona six - chodzi mi o wymiary tego prostokąta, lub też pomoc w jego obliczeniu - zupełnie nie wiem z której trony mam to ugryźć - przy tylnej masce przekątna prostokąta ma być równa średnicy tylnej soczewki dla obiektywów kryjących mały obrazek - jak to się ma do średniego formatu?
ps. Irek50 - wielkie dzięki za pomoc i wkład pracy![]()
radlakos: 14x18mm stosowałem z różnymi obiektywami także z Sonnarem 180mm od P-sixa. Także dobrze będzie 15x19mm --może bezpieczniejsze...
Dla pełni szczęścianależy jeszcze wstawić krążek z tektury do osłony przeciwsłonecznej...W krążku także trzeba wyciąć prostokąt (odpowiedni dla danego obiektywu) --wielkość prostokąta trzeba ustalić metodą prób i błędów
Także mozliwe jest zastosowanie osłony innego typu: na przykład do obiektywu 50mm zakładamy osłonę z obiektywu 100mm.
--pozdrawiam
Możesz mi powiedzieć gdzie te obiektywy OMowe można kupić za podaną przez Ciebie cenę? Bo na allegro praktycznie pusto. Chyba wole mieć OM bo przejściówki na M42 z dandelionem nie dostanę jak na razie w Polsce(czy dostanę i za ile?). Trochę się boję braku potwierdzenia ostrości bo potrzebowałbym ich do wszystkiego a nie tylko w 'statycznych' sytuacjach gdzie mam dużo czasu na ustawienia. Poczytałem o M42 i o OMkach i w zasadzie wiem minimalnie więcej niż wiedziałem ale zawsze troche do przodu ;] Dzięki za pomocZamieszczone przez mathu
pozdrawiam
lajla
Irek50 - jeszcze raz serdeczne dzięki![]()
http://allegro.pl/item286311287_olym...filtr_b_w.htmlZamieszczone przez lajla
http://allegro.pl/item286833412_supe..._1_4_50mm.html
Zakończone kilka dni temu - teraz jest posucha, bo są święta.
Fuji S5 Pro
No i moja niewiedza wychodzi: co oznacza Auto-S bo chyba nie ma nic wspólnego z redukcją czerwonych oczu. Pytanie do pierwszego linku: Skąd taki ktoś jak ja ma wiedzieć, że to jest OM jak sprzedający nie raczy nic w opisie na ten temat napisać? W zasadzie bardzo mało tego a przy tele to w ogóle bieda. Ciężki wybór między M42 a OM :/Zamieszczone przez mathu
Czyli normalnie bywa tego więcej? Teraz akurat wszyscy mają więcej czasu więc powinno być więcej takich rzeczy na Allegro.Zamieszczone przez mathu